Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Inamya

Inamya Популарен член

Една е мајка, мајка ❤️
    И јас ги родив 37 недела Али понашањето и промените во скок ни се според раѓање поклопуваат а не според термин! Имај ги и двете листи и за термин и за раѓање па ќе си направиш споредба.
    И за реагирање ич не се секирај преку ноќ ќе смени сама ќе се чудиш :) мене ми се први бебиња Али секој ден ме изненадуваат се повеќе и повеќе :) а си викам не ме рецкаат два посто :D

2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Со рацете нагоре ко ќе се штрекне и после ги собира кон себе? Моро рефлекс е ако е така, сите бебиња имаат и треба да го имаат.

Mateas, GoldenFrida and Rtulka like this.
  3. augustd

augustd Популарен член

Ne, on se grci na edna strana samo i go sobira ednoto nodze i rakata , bash na edna strana , pretezno koga ke e vi raka, dali go boli nesto ili loso go drzam, dali se plasi ne znam. Prvoto dete ne mi pravese vaka.

kristina.k likes this.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Што можам да му земам за занимавање сега? 3 месеци ќе прави за некој ден. Секој ден вежбаме фат. Тек вчера почна по малку да фаќа, денеска уште подобро, имаше и обид да го префати со другото раче. За сега му давам само меки играчиња. Ќерка ми воопшто не сакаше да седи во тие со подлога што се, што висеа играчки па да ги дофаќа. Ова мислам дека може и ќе сака. Ако имате искуство со некоја таква работа конкретно, да споделите да купиме. :)

Mateas and Rtulka like this.
  5. Rtulka

Rtulka Популарен член

Јас ова си го нарачав ќе видиме какво е а и не е скапо

Attached Files:

Yowannty likes this.
  6. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Види ги на lovevery или било каков play mat montessori да е.

Rtulka and Yowannty like this.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Ова ми беше една од најнеискористените работи од ќерка ми. Ич не сакаше да седи во него. Затоа и се мислам сеа за овa. Ама видов една подлога шарена, со вода полнета за да стои на стомак и да вежба мускули.. па може тоа да го нарачам. Или и двете. Ако има некој искуство со воденава подлога да сподели.

Rtulka likes this.
  8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Нас baby gym-от ептен ни е искористен, исто и една шарена подлога со огледало на неа, глодалка, разни текстури и материјали од Tiny love. Види ги може ќе ти се допаднат. Подлогата е прилично голема 100 x 150цм.

Rtulka likes this.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Мене се ми се допаѓа. :D Затоа и првиот пат се што ќе видев купував, ама многу што остана неискористено. Глодалки и тропалки се најискористена работа. И Софи. И сега покрај другите ја нарачав Софка пак. Овие подлоги се мачка во вреќа. Дур не купиш нема да знаеш дали ќе ги сака и пак на исто сум…

tina2018 likes this.
  10. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Лелеее моево исто има и парампарче го прави и ден денес. Ги вади сите делови еден по еден и ги мава од земја веќе, па си пушта музика додека "крши". Ептен погодено за парите е.

Rtulka and tina2018 like this.
  11. Saf

Saf Популарен член

Чисто да си мирна консултирај и друг педијатар. Некогаш ако можеш сними го и покажи им го, да ти кажат мислење. Бебињата се штрекаат често но мислам дека не треба да биде проследено со згрчување или плачење. Може е поради некоја болка.

Rtulka likes this.
  12. Inamya

Inamya Популарен член

Го имаме истото (2) :) едното го обожава другото несака да го види :)
    Дур не се купат нема да се знае дали ќе сакаат или не :) имаа многууу работи за џабе купено, ама да ни се живи и здрави бебушките тоа е најбитно!

Mateas, Rtulka and tina2018 like this.
  13. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Според мене ова не е за бебе од 3 мес па натака, туку баш за ептен малечко. Моето после мес почнав да го ставам во подлогата за играње, до кај 4 мес лежеше во него, не повеќе.

Rtulka likes this.
  14. Saf

Saf Популарен член

Како да почнам со претставување вкусови на бебуш? Има некоја табела/шема, со што да се почне, колку пати на ден итн? Дали се дозволени домашни конзервирани овошни сокчиња исто ме интересира?

15. Mucika

Mucika Популарен член

Од играчки во овој стил https://www.babycenter.mk/bright-stars-tropka-zabavni-obraci-974584.html https://www.babycenter.mk/playgro-tropalka-so-topka-184557-134867.html
    upload_2022-9-29_22-48-52.png
    Нас бејби џим ни беше долго искористена ствар. Евентуално да земеш таков бејби џим со пиано како тоа погоре, на фишер прајс се убави, пијаното ќе си го користи ехехее. Инаку јас се мислев за бејби џим од тајни лав и киндер крафт и на крај го земав овој https://www.kinderkraft.mk/proizvodi/podlogi-za-igra/kinderkraft-podloga-za-igranje-4smart Ама не се малку пари ако не го користите нели :) Ако веќе даваш, овој некако најпогоден беше заради контрастите, има многу разни сензорни и стимулативни активности на него и уште ми се вртка тек тук го постелам, нормално без играчките горе, тие ги закачувам кај ќе стигнам, овие што се гумените сега почна да ги гризе.
    Имам едно водено од али нарачано, покасно го ставив додуша ама тоа па не го играше нешто посебно.

Rtulka likes this.
  16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Тропалки :)

Rtulka and Yowannty like this.
  17. peperutce777

peperutce777 Истакнат член

Можи да ми кажиш која крема поточно?

Rtulka and GoldenFrida like this.
  18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Секако ќе ти треба некоја подлога за да вежба на меше и да се тркала. Тие babygym со пијано ми се малечки и не би купила, нема место бебе кај да се сврти. Подлогата што ти ја предложив има џепче, шушкави делчиња, глодалка, прозорче за отворање... верувам ќе му бидат интересни на бебе да истражува. Доволно е голема и јас да легнам и да си играм со нив. :D

Rtulka likes this.
  19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Може слика? И од каде може да се порача?

20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Оваа подлога ја имам. Од bebehome е, има и други дезени.

Rtulka and Erika.greeneyes like this.