Една е мајка, мајка ❤️ И јас ги родив 37 недела Али понашањето и промените во скок ни се според раѓање поклопуваат а не според термин! Имај ги и двете листи и за термин и за раѓање па ќе си направиш споредба. И за реагирање ич не се секирај преку ноќ ќе смени сама ќе се чудиш мене ми се први бебиња Али секој ден ме изненадуваат се повеќе и повеќе а си викам не ме рецкаат два посто
Со рацете нагоре ко ќе се штрекне и после ги собира кон себе? Моро рефлекс е ако е така, сите бебиња имаат и треба да го имаат.
Ne, on se grci na edna strana samo i go sobira ednoto nodze i rakata , bash na edna strana , pretezno koga ke e vi raka, dali go boli nesto ili loso go drzam, dali se plasi ne znam. Prvoto dete ne mi pravese vaka.
Што можам да му земам за занимавање сега? 3 месеци ќе прави за некој ден. Секој ден вежбаме фат. Тек вчера почна по малку да фаќа, денеска уште подобро, имаше и обид да го префати со другото раче. За сега му давам само меки играчиња. Ќерка ми воопшто не сакаше да седи во тие со подлога што се, што висеа играчки па да ги дофаќа. Ова мислам дека може и ќе сака. Ако имате искуство со некоја таква работа конкретно, да споделите да купиме.
Ова ми беше една од најнеискористените работи од ќерка ми. Ич не сакаше да седи во него. Затоа и се мислам сеа за овa. Ама видов една подлога шарена, со вода полнета за да стои на стомак и да вежба мускули.. па може тоа да го нарачам. Или и двете. Ако има некој искуство со воденава подлога да сподели.
Нас baby gym-от ептен ни е искористен, исто и една шарена подлога со огледало на неа, глодалка, разни текстури и материјали од Tiny love. Види ги може ќе ти се допаднат. Подлогата е прилично голема 100 x 150цм.
Мене се ми се допаѓа. Затоа и првиот пат се што ќе видев купував, ама многу што остана неискористено. Глодалки и тропалки се најискористена работа. И Софи. И сега покрај другите ја нарачав Софка пак. Овие подлоги се мачка во вреќа. Дур не купиш нема да знаеш дали ќе ги сака и пак на исто сум…
Лелеее моево исто има и парампарче го прави и ден денес. Ги вади сите делови еден по еден и ги мава од земја веќе, па си пушта музика додека "крши". Ептен погодено за парите е.
Чисто да си мирна консултирај и друг педијатар. Некогаш ако можеш сними го и покажи им го, да ти кажат мислење. Бебињата се штрекаат често но мислам дека не треба да биде проследено со згрчување или плачење. Може е поради некоја болка.
Го имаме истото (2) едното го обожава другото несака да го види Дур не се купат нема да се знае дали ќе сакаат или не имаа многууу работи за џабе купено, ама да ни се живи и здрави бебушките тоа е најбитно!
Според мене ова не е за бебе од 3 мес па натака, туку баш за ептен малечко. Моето после мес почнав да го ставам во подлогата за играње, до кај 4 мес лежеше во него, не повеќе.
Како да почнам со претставување вкусови на бебуш? Има некоја табела/шема, со што да се почне, колку пати на ден итн? Дали се дозволени домашни конзервирани овошни сокчиња исто ме интересира?
Од играчки во овој стил https://www.babycenter.mk/bright-stars-tropka-zabavni-obraci-974584.html https://www.babycenter.mk/playgro-tropalka-so-topka-184557-134867.html Нас бејби џим ни беше долго искористена ствар. Евентуално да земеш таков бејби џим со пиано како тоа погоре, на фишер прајс се убави, пијаното ќе си го користи ехехее. Инаку јас се мислев за бејби џим од тајни лав и киндер крафт и на крај го земав овој https://www.kinderkraft.mk/proizvodi/podlogi-za-igra/kinderkraft-podloga-za-igranje-4smart Ама не се малку пари ако не го користите нели Ако веќе даваш, овој некако најпогоден беше заради контрастите, има многу разни сензорни и стимулативни активности на него и уште ми се вртка тек тук го постелам, нормално без играчките горе, тие ги закачувам кај ќе стигнам, овие што се гумените сега почна да ги гризе. Имам едно водено од али нарачано, покасно го ставив додуша ама тоа па не го играше нешто посебно.
Секако ќе ти треба некоја подлога за да вежба на меше и да се тркала. Тие babygym со пијано ми се малечки и не би купила, нема место бебе кај да се сврти. Подлогата што ти ја предложив има џепче, шушкави делчиња, глодалка, прозорче за отворање... верувам ќе му бидат интересни на бебе да истражува. Доволно е голема и јас да легнам и да си играм со нив.