Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    15.503
    Исто, ко боцки да има во креветчето

На Freckles. и Eli23 им се допаѓа ова.
  2. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Не, ми рече дека колкчињата се ок и добар колк не може да се расипе. Си мрдал сам доволно не требало вежби. За на меше ми рече да го ставам и тоа.

На I¥A, Rtulka, Freckles. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551

Одлично правиш само IGNORE. Кучињата лаат караванот си врви. Не се замарај. Јас кога и да имам коментар било од мајка ми или од некој друг велам - океј, или јас се консултирав со педијатар така треба.
    Ќе одиме во Охрид! - мало е, не треба, ќе се разболи.
    - Педијатар ми кажа супер за дишните патишта баш дека е мало.
    -Сакам да одиме на пролет во Рим!
    - Немој мал е не треба.
    - Ќе се консултирам сепак со педијатар, фала ви

На Blue moon, Rtulka, Yowannty и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Те гушкам:hug: со нас е секоја вечер. Меѓу нас спие, повеќе накај мене, а ние скроз на раб на креветот. Среќа па широк е.
    Планирам за викенд по цел ден да сме во спална , за кога е буден да го ставаме да седи и да си игра во креветчето, плис дневни дремки да има. Исто чаршавот што ќе му го ставам, прво ќе спиеме јас и он на спалната за да му мириса и после повеќе да сака да седи. Не знам колку ќе е успешно.

На Rtulka, Избришан профил 156253 и Eli23 им се допаѓа ова.
  5. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    И јас со блузи пробував за првото ама без успех. Вчера спиеше во длабок сон, ама лигавката со мирис на млеко до нос му беше. Сам се наместил така. Сеа тоа мислам да пробам, ама да не е опасно.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Имав гледано каде прскаат млекце на чаршавот. Може да пробаме и тоа.

На Eli23 и Bebuli им се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.587
    И мојов исто и со ќерка ми ист случај беше. Пробај ако имаш опција некој друг да го заспива некое време. Се пробав со првото и без успех и на крај маж ми почна да ја заспива и нему му успеваше без проблем да ја легне во креветче и да продолжи да спие, валда дека не ме мирисаше мене. Така и со ова тој кога го заспива може да си го легне било каде и ова да продолжи да спие, ја кога го заспивам се укочувам цела пошто само во мене бара да е. Иначе некогаш знае така да си ја гушне марамицата од овие што ги користам за доење и сам продолжува. Не се секирај не е опасно, бебињата имаат и инстинкт на преживување.

Вчера прими втора доза Рота и еве го цела ноќ и денеска со грчеви. :( Уште следен месец има 3 ревакцинации и после одмараме од вакцини до 11 месеци фала богу.

На Rtulka и Eli23 им се допаѓа ова.
  8. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Дали некоја мама има слично искуство. Овие два три дена почнав многу да се чешам. Чувствувам како да ме лази нешто. Се почна со црвени кружни дамки на нозете. Викам пајаче некое. Цела соба генералка и направив. На крај ни пајак, ни ништо не најдов, освен од оние со боцки позади. Е престана по нозе да ме чеша. Носот, очите, веѓите, уртика на вратот, рамења, почнаа страшно да ме чешаат и како нешто цело време да ме лази. Се шекнав. Единствено што почнав од чаевиве за лактација повеќе да пијам и плус почнав од домашно нане. Таа е разликата. Дали е алергија, дали е нешто пост партално, дали јас веќе се откачувам? И ако е алергија што смеам да земам при доење?

На Rtulka и Eli23 им се допаѓа ова.
  9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.713
    Допаѓања:
    38.134
    Нека ме поправат другите членки ако грешам, ама нане не се пие мислам при доење.

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Личи на алергија. За нането викаат демек го намалувало млекото ама нема врска, знам жени што си пиеја и имаа пак млеко, ти ваљда не пиеш со тони :rofl: Да не ти е реакција од чаевите за лактација, некоја состојка во нив, затоа што си ја зголемила консумацијата? Појди на лекар најдобро немој да трпиш.
    Едит. Ми текна дека кога бев трудна имав многу лош осип по телото, испадна дека е PUPPP. Тогаш прочитав дека нешто слично може да се случи и после пораѓај, од стрес алергии и сл. https://www.healthline.com/health/postpartum-hives#takeaway еве ја статијата, види дали е нешто слично.

Последна измена: 14 октомври 2022
    На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  11. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    2.246
    Мајки кога престануваат бебенцата да хрчат? Мојот еве го 5 дена хрчи, сега помалку од претходните денови, хрчи додека е буден, додека спие не хрчи. Ставам капки аква марис, вчера бевме на педијатар нема на гради ништо, носе чисто, ни рече да правиме инхалации со пола ампула синомарин, без физиолошки.. месец ипол е бебчето. Сте правеле толки рано инхалација?

12. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Мама имам пишано и претходно ќе пишам пак. Бебињата хрчат од грлото додека се толку мали затоа што им останува млекце после цицање/хранење поради тоа што не им се сеуште развиени органите за голтање. Благодарна сум на педијатарот што ми го објасни ова и не почнав со инхалации/аспирирање носе и чуда на толку мало бебе зошто дефинитвно немаше потреба (како што други доктори ми препорачуваа) . Веќе во третиот месец бебуш престана да хрчи сам од себе. Не е ништо страшно, ќе го голтне млекцето или ќе го поврати ќе престане да хрчи.

На Arababy и jelo им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    13.757
    Зависи. Моето е со вирусен инфект. Кс покажа така. Инхалирам со Синомарин.

14. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Членката пиша носето е чисто. Не гледам зошто инхалација ако е чисто. Ако бебе не може да дише ќе покаже и тоа како, ќе се гуши ќе диши на уста и слично.

На Erika.greeneyes и jelo им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    13.757
    И нам ни е чисто, но поткашлува. Сега ме замисли со постов.

На Saf и jelo им се допаѓа ова.
  16. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Јас ова го пишувам од искуство на една исплашена мајка. Трчав секој ден по различни доктори мислејќи дека првично има нешто на гради, носот беше чист од почеток. Ме убедуваа док дека "се чисти" да инхалирам и да ставам капки во нос. Си продолжуваше со хрчење и после се. Додека не појдов кај мојата сегашна докторка која ме поучи дека тоа е нормална појава кај толку мали бебиња и нема врска со носето. Вирусна инфекција може а и не мора да се покаже на крвна слика. Примети го од кај хрчи, кога почнав да го слушам поубаво дури и мене ми доаѓаше да направам Кхм за да му отиде млекцето.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Немој да ме сфатиш дека ти викам да престанеш со инхалации, напротив чим кашла бебуш може и има потреба, но сакам да кажам дека скоро сите мали бебиња хрчат поради оваа причина и е нормална појава што во најголемиот дел случаи не се третира.

18. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    И кај мене хрчи и плус плаќејќи гласот го зарипна и ние инхлирме со дексазон и синомарин, докторката вика вирувче од мене ја фатило со напрвена к.с сме црп мирно на плуќа фала му на господ чисто два дена ја носев да ја слушат.
    Ваљда оправдано е инхалирањево кај нас :?: исто месеципол сме
    :(

19. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    15.503
    Мами вчера малава прими прва рота и дитепер, полио се на куп што е. Е сега вчера си беше ок и сабајлево ама како почна да кенка некаде околу пладне заборави да се смири. Ни сака да спие ни ништо и само кај мама во раце во одредена положба. Тоа ли се несаканкте ефекти и колку време траат, па таман сме на крајот од 2 скок да здивнеме демек и се ова :@

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Ко непишано правило, а дојде викенд, се разболува некое дете.
    Ми се раскашла бебево ептен, каде да го носам на преслушување?
    Педијатарот работи само прва смена.
    Козле или на Детска Клиника?