Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.183
    Допаѓања:
    124.687
    5 години е.

И ние сега сменивме на памперс актив, преходно бевме на премиум и активот дури и потенки ми личат :) А и на акција се начекуваат, премиумот премногу го качија.
    Ниеднаш не ми пропуштиле.
    За синко пропуштаа само ако не му одговараше бројчето. @Alexandrite види тоа да не е проблем.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.260
    Допаѓања:
    258.998
    Читав низ интернет за деца родени царски, ама овде ниту во болница, ниту матичната спомна да се дава било што освен д3. Исто е и за син ми, кога и да е болен, сируп само за симнување температура. Прашував за после корона и сипаници дали да давам нешто, рекоа не.
    Не даваат никакви суплименти освен ако немаш недостаток.
    Јас вит Д си го зимам на рецепт оти тоа мора и ти следува.
    И тоа уште користам откако купив, ми рекоа до крај се користел.

Слушам доктори, а и јас лично не давам и не сум давала суплименти без потреба.
    Овде се функционира така, што помалку се пие лекови и повеќе се форсира здрава храна и навики.

Јас се вратив на Премиумот. Овде пак, он е најчесто на акции и сега бројчето ми е погодено.
    Ама ми мириса некогаш чудно.
    Активот мирисаат ли?

3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.183
    Допаѓања:
    124.687
    @JuLleE мирисаат активот:)
    Ние знаеш тука си љубиме витамини и за истите за двајцата вчера 100 евра во аптека :(

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.260
    Допаѓања:
    258.998
    Леле Ели 100 евра.
    Знам, ама донекаде и сфаќам. Во Скопје децата од воздухот се разболуваат, овде ти викаат шетај го на воздух за да оздрави.
    Ама оваа 100 кава. Имаш на waya пробиотик со вит д, или зимај на Плива. Поефтини се, само горчат малку. Јас давам Олеовит, маслени капки се, не знам дали ги има во Мк.

На Rtulka и eli25 им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.183
    Допаѓања:
    124.687
    Синко почна терапија со бронховаксом , изопринозин и масло од грејпфрут. Сите се по околу 900 ден. Користи цело време спрејови за нос , двата 800. Ќерче пробиотик 700, омега+д3 околу 500-600. Бебевит капки 900.
    И пелени 1.100. Лудило . На рецепт нема ништо.

Ваја околу 200 ден. е поевтин. Колку ќе заштедиш, 200 ден. Така се зезнав со нормиа . не и одговараше , па пак биогаја купував :) И сега маж не дава никако да експериментирам :D

На fana и JuLleE им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.260
    Допаѓања:
    258.998
    И јас така кога сакам да заштедам, ќе ја утнам па плаќам дупло(facepalm)
    И маж ми се нервира:D

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bebuli

Bebuli Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    259
    Istoto
    Imam 3 visak probiotici doma(facepalm)

На eli25 и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Мене така ми прокиснуваше кога се роди до месец ипол, памперс актив користам, таква е градбата на бебето и сменив памперс премиум пак беше исто и се вратив на актив подобри ми беа, прекина кога наголеми, верувам од било кој памперс ќе прокиснеше, еве сме веќе на 3ка и не прокиснал ни еднаш, навечер по 12 часа издржува.

На Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  9. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.182
    Допаѓања:
    2.243
    Луѓе не знам веќе како да му помогнам на бебево.. две недели веќе хрчи, овие денови и носот му е полн, влечам со Носе Фрида, правам инхалации со синомарин и пак има во носето... бевме и крвна слика направивме супер беше, само леукоцити ептен благо покачени. Колку време трае ова со затнатиот нос, не знам дали толку многу му смета или јас преувеличувам. :headbang:

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.183
    Допаѓања:
    124.687
    Консултирај се со матичен штом има леукоцити.
    Да не треба и брис од нос да земете. Инаку месец , месец и пол сигурно траеше, еве и сега знае, матичната ми рече ради промена на време . Хрчи , а не излегува ништо со пумпа

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  11. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.347
    Брис да направите од нос?
    Нас така не упатија и да продолжиме со чистење на носето

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.347
    Дали може да не ја примаме рота вакцина а сите други да ги прима при моја желба?
    Трета вакцинација е во прашање, плус носето и е затнато и и тече многу да чекам да помине па тогаш или?

13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.183
    Допаѓања:
    124.687
    Имам комшивка што не ја стави третата доза , не сакаше после си продолжија редовно.
    Јас не би вакцинирала со затнат нос, моментално синко е раскиван и затнат а имавме вакцина за бебуш закачено и нема да ја носам , хрчи и она со носето.

На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.311
    Допаѓања:
    15.394
    Мајки пред некој ден прашував за црвенилата по лице што ги има бебушка. Тоа се хемангиоми кои некогаш се губат а некогаш не. Кај големата моја и остана на лице е ама па она си го има тоа добро прифатено и не и смета.
    Малово има многу повеќе и педијатриве претпоставуваат дека ќе се повлече АМА кога ја носев минатава недела на вакцина во Букурешт баш докторката ми спомна демек ако не се повлечело додека е во доеничка возраст на клиника ги мачкале со нешто на П ми го кажа и поминувало
    Има некој искуство со тоа?

15. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.016
    Допаѓања:
    4.825
    Пропранолол? Не советувам тие од диспанзер да препишуваат терапии со пропранолол. Ова е терапија за срце и не се дава баш како козметички третман. Се дава кај хемангиоми ризични кои може да се шират, големи, на ризични места, со ризик и за внатрешно да се појави и евентуално ако е на лице па од естетски причини да се третира. Да не тупам, и мене во диспанзер ми ги запишаа па уште и од Турција ги земале и сл, Старова рече не треба. Отидете на кожен и нека оцени дали треба да се мачка или не. Вака како викаш се појавува и губи не личи страшно. Ако е на лице и е големо тогаш од естетски причини ќе ви го препишат ваљда. Ќе побарам ако точно те интересира што ми запишале. Ќеркичката колкава е? Мојата има сторк бајт хемангиом позади на тилот и е поголем, ама ради косичка не планирам да го третирам (и мм има на исто место) има и кај окцето и челото и избледе за разлика од кога се роди. Имаше и онаков строубери испакнат тој може до 1г да расте а до 3г да се повлекува, еве го почна да бледее после 6ти месец. Тоа дека ако не се третира дур се дои не ми кажале. Напротив ми викаат дека понатака се губи.

16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.710
    Допаѓања:
    38.100
    И синко е за трета рота и хекса, таман помислив вчера да го носам, закачи некој лош вирус викендов, цееели три дена константно тт имаше, без кашлица, без шлајм, затнато носе....
    Вчера се иссипа целиот, освен на раце и нозе. Помислив на розеола(така мислам се викаше ако паметам доволно од првото дете) но матичната вика, тоа се бебешки сипаници,кои излегуваат околу 6от месец,не се третирале со ништо.
    Јас сега во нашиов случај, ќе почекам бар 10 дена уште, зошто знам дека сигурно имунитетот му е 0.

На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.231
    Допаѓања:
    118.781
    Не сфаќам.
    Нема желби за вакцините.
    Освен за рота, првата прилика кога ќе е комплетно здраво треба да го однесеш за вакцина.
    Ако помине периодот за примање нема да прими рота.

На eli25 и Rtulka им се допаѓа ова.
  19. princess02

princess02 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2017
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    718
    како ги облакате децата сеа на ова време?

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    50.857
    Боди никогаш одозгора и бенкица, хулахопки и тренерчиња.