Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. kalinaka

kalinaka Популарен член

И моево многу прета со рачињата и ноџињата се зезаме со маж ми дека е како бубашваба превртена :D и се буди, посебно преку ден. Е сега почнав да го ставам на меше да спие и многу помирно и подолго спие. Ама тоа само преку ден кога јас сум будна и сум покрај него, навечер ми е страв да го оставам така. Навечер кога ќе заспие спие 3 саати мирно, после се буди на секој саат и да е залепен до мене.

Rtulka and Erika.greeneyes like this.
  2. pcelka2021

pcelka2021 Истакнат член

2 и пол месеци и педијатар ми кажа не ги буди, но јас не знам како да го изведам тоа :$ едното детенце веднаш вреска за млекце откако ќе се разбуди, а навечер сама сум со нив немам помош па ми треба 5 мин за да го спремам млекото.за тие 5 мин цела зграда ќе биде во вис од врескање :| друго ми е страв да не почнат во различно време да бараат млекце па распоредот да ни се поремети скрос. Вака си јадат на 3 часа и си спијат после тоа, порано спиеја до следен оброк (2-3 часа)сега се повеќе будни и спијат пократко (1-1 и пол час).затоа барам совети зошто не знам што точно да правам

3. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Ќе ди оставиш термос со топла вода и спремни дозерки до тебе, така ќе заштедиш и на врескање а и на време:lol: Замисли моево колку се буди гладно после 6-7 часа, е сега во плус сум што ја обожава цуцлата па се залажува малку и со неа додека стигне млекото, ама има и врескање богами ехее..

Rtulka, Anaroz1 and pcelka2021 like this.
  4. fana

fana Форумски идол

Никако будење љубави. Значи спремна доза чувај во дозерка штом слушнеш дека кенка одма вода од термос и од дозерката истураш во шише за 5 секунди готов оброк.
    Пробај остави ги сами да побараат, гладно бебе не спие.

JuLleE, Rtulka, Srcka28 and 1 other person like this.
  5. pcelka2021

pcelka2021 Истакнат член

Фала Ви многу за сите совети. само што јадеа и одма заспаа, нема да ги будам оваа вечер иако знам од 3-4 часа нема да издржат повеќе. Се надевам како ќе минува време ќе си спијат се подолго.

Rtulka, fana and Bebetoo like this.
  6. Joraa

Joraa Истакнат член

Mamickii aj za sovet na mama zagrizena vo 6 sabajle haha… imam mala bebuska deneska polnit 3 meseci imat edna nedela kaj sto denski spiet mnoguu malku abe po 20 min maksimum i toa na 3-4 saati!!… od svee imam probano ama nisto i sega veke pocnuva i da ne pijet mnogi mleko… ne placit ama paak ne e raat.. e sega ko ke legnit od kraj 12 navecer zaboravat da se budit duro sega posle 6 saati se budev jas ispanicena oti ne e budna tolku vreme..moeto prasanje e dali e normalno vakva promena na 3 meseci i dali od deneska da si pra alarm navecer da se buda da mu dava da piet ili da e ostava sama koga ke se budit da mu dava?

Rtulka likes this.
  7. fana

fana Форумски идол

Нормално е.
    Нека си спие навечер колку сака, ќе се разбуди кога ќе огладни :)

JuLleE, Rtulka and Joraa like this.
  8. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Мојата откако е родена не се буди навечер , јас не ја будам , сега имаме два месеци и 6 дена , никогаш не сум ја разбудила , супер напредува ми рекоа да не ја будам , инаку за спиење прку ден и ние сме тешко , заспива ама најмногу 30 мин. Затоа па навечер супер спие и не се секирам :)

9. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Да ја оставиш да си спие, среќна си штом ти спие така

Freckles. and Joraa like this.
  10. Anturium

Anturium Популарен член

Моето уште на 10 дена е спанко навечер. Се буди на 4-5 саати, пие млеко и па заспива. Преку ден спие ама пократко, пола саат-саат, па будна е 2-3 саати. Јас го оставам, дури и памперс не менам навечер

Srcka28, jelo and Rtulka like this.
  11. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Безбедно ли е на бебе од неполни 2 месеци да ми ставам чеп? 7 дена нема какано и веќе болно му е.

12. Ив10

Ив10 Истакнат член

Мајки здраво, пак јасбебе ми е 3 дена и во болница сме уште, ама имаме проблем со хранење, дете тешко пие млеко и од шише, града не фаќа а и јас немам млеко, докторката рече малку потшко му оди ама сенадева дека ќе се подобри, плус ни рекоа дека има малку вовлечена долна вилица ама дека со тек на време ќе биде добро..а јас еве три дена плачам во соба избезумена сум многу ми е страв да не е некој голем проблем, ако некој има слично искуство се надевам ќе сподели, благодарам многу

13. Freckles.

Freckles. Популарен член

Мајка јади ти повеќе круши и сливи и масирајте меше. Правете вежби како возење точаче.

perlaa1 likes this.
  14. jelo

jelo Популарен член

Мајки беќе три дена бебчето има по една до две течни каки, не такви како сенф туку многу потечни.. дали знаете од што може да биде таква каката? Да чекам до вторник за на педијатар или да одам на дежурен?

15. Anturium

Anturium Популарен член

Мамички од кога почнавте да чистите носе? Смеам да го чистам на бебе 11 дена? Како да ми хрчи на носот

16. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Моето имаше така педијатар кажа во ред било ако не биле повеќе такви во еден ден. Инаку тоа беше кога беше 1 месец.

17. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Секое бебе хрчи до 3 месеци барем така знам се чистеле. И моето од бебе хрчи а 1ипол месец сме веќе.

Anturium likes this.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Аха можно е ти благодарам. Мислев полно му е носето

19. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Колку бљуцкање е нормално? Бебе почна на секое да бљуцка, ме нервира витамините за џабе ги давам, се молам барем нешто да се апсорбира. Го исправам после доење, го ждригнувам и пак бљуцка.

20. Rtulka

Rtulka Истакнат член

https://rastimozdravo.com/bljuckanje-kod-beba/

Alexandrite and Bebuli like this.