Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    568
    Dali znae nekoj kolku pare e

Прикачени фајлови:

2. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Исто мајка. Иста возраст, иста тежина, ама само на доење сме. Не се секирај после кога ќе пролазат и проодат ќе намалат.
    Мене ми рекоа на 3 часа да го дојам. А вода и чај не. Ама јас си го дојам кога ќе побара. Па како да го одбијам?!

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    5.923
    Јас сум запрепастена колку педијатрите немаат стандардизиран став и пристап кон многу работи поврзани со бебиња, за напредување, дохрана, воведување на цврста храна, давање вода и слично. Исто и во диспанзерите за вакцини, некаде бараат кс некаде не, некаде ставаат по една некаде по повеќе. Сметам дека е недозволиво ова и страшно се нервирам кога читам овде на кого што му било кажано. Као на кого побогу да веруваш? Бебиња се ова, не кукли.

На MeowMeow, H.VAGA, Sweetheart87 и 13 други им се допаѓа ова.
  4. Sara.Be

Sara.Be Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    143
    Нормално. Има денови ко ќе е само на доење и бара почесто, ад на 2 ипол или 3 сати. Ќе си го хранам како и досега. Штом напредуваат значи се здрави бебињата. Ви благодарам мајки. Гушкање

На Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  5. Sara.Be

Sara.Be Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    143
    Сите различно. А најзапрепастена бев кога бебето од хип млеко ми фати запек и педијатар ни смена на новалак ит, па потоа на новалак обично. Зосто нецели 3 месеци ние сменивме 3 адаптирани млека? Па не постојат некои чепчиња за запек како полесен начин? Среќа ги прифати млеката без проблем. Се надевам ќе биди ок и после вакцина...

6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.074
    А мислиш дека е подобро чепче од промена на исхраната? Најлесно е чепче, ама тоа не е начин.

7. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    2.074
    И моето на 2,5 месеци е 6кг само на доење, а се роди 2800. На секоја контрола матичната ми вика дека му е многу и да намалам со доење. Ич не ја регистрирам кога ќе го каже тоа, си продолжувам да му давам кога сака и колку сака.
    И првото исто првите месеци ставаше многу и истиот муабет ми го правеа. Јас будала ги послушав и неколку дена му давав помалку млеко (на ад беше он), бебето ми се смени скроз од весело бебе стана бебе што плаче нон стоп и се вратив на старо. Кога стана поголем, кога почна да се исправа, да лази, да оди не ставаше толку на килажа. Сега е 7г и си има најнормална тежина нити слаб, нити дебел.

Мој совет е да си продолжиш како до сега кога сака и колку сака. Можеш да пробаш само да намалиш на ад и да е повеќе на цицање.

На Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Чепчињата не се толку наивни како што мислиш. Имаше членка скоро пишуваше дека бебето и е скоро 5-6м, а може и поголемо да беше, и не знае само да кака бидејќи се научило секогаш да се празни со чепче.

9. Sara.Be

Sara.Be Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    143
    Можеби не се толку добри и тие ама имам читано дека не е во ред и адаптирани млека да му се сменуваат често. Сепак не е едно туку 3 млека сменивме.

10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    За жолтицата три докторки во иста установа ми даваа различни совети. Една ме советуваше да давам гликоза и да не кажувам на другите докторки. Друга да ја изложувам на сонце преку прозор, а третата се изнасмеа и рече директно на сонце, преку прозор нема да има зраци кои се потребни.
    Среќа од првото имав искуство па само ја доев и шетавме денски максимално и самата се исчисти.
    Значи штом сите три се педијатри и работат заедно, а не се сложуваат за едноставна работа, што останува за на државно ниво.

На Sweetheart87, Marie86, Rtulka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    186
    zdravo majki, utre pravime 1 nedela, denes bevme na kontrola i bebe namalilo od tezina:( do sega jadese 45ml ad na den, plus eden do dva podoi(se izmolzuvam, bidejki ne saka da fati cice) od prilika pie 30 40 ml, majcino..doktorkata ni rece da prodolzi.e so 45 ml ad no jas sum isplasena dete mi namaluva, dali da ja zgolemam dozata ili da prodolzam po preporaka..vi blagodaram

12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.548
    Допаѓања:
    8.551
    Да ми предложите крема за сува кожа и за лице и за тело.
    Користиме Веледа ама исто ко ништо, кожава сува и стана.

13. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Веледа од невен? Да пробаш од бел слез да земеш? Синко имаше корупки сува кожа кај очите, му се тргнаа.

14. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Ла Рош лонсионот

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Мајки како да го навикнам бебето на капа. Никако не сака, а надвор веќе почнува да дува.

16. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.800
    И моето на првата контрола ми имаше намалено 80 грама од тоа што не испуштија , на втората веќе супер напредуваше , само ние сме на доење и така си продолживме.
    Почекај до втора контрола тогаш ќе се види како напредува , до тогаш мислам да продолжиш како што те советувале

17. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    186
    Исто заборавив да спомнам дека ни кажаа дека детето има секундарна интолеранција на лактоза и ни препишаа капки colief, 7×4 капки т.е 28 капки во 24 часа...прашањето ми е што ако детето има повеќе од 7 оброци на ден, значи ќе има некој оброк во кој нема да се стават капки..дали тоа ќе влијае на лактозата или не? прво бебе ми е и со сопругот сме збунети и исплашени..благидарам

18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Во некои од млеката стави по помалку капки, по 3.

19. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Мој совет е да си земеш капки Coliprev во кои има активна лактаза и пишува кој месец по колку да даваш а вкупниот број капки не треба да е повеќе од 300, и плус нема да имаш оброк без капки додека во Colief, лактазата треба да поседи во малку млеко за да се активира.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661
    Majki ajde soveti davajte...
    Malaca mi e 2,5 meseci ... se rodi 2730 izlegovme so 2500...
    prviot mesec molzev mleko i i davav uchevme da cicame i si kachi 750grama
    Vtoriov mesec se rascica bebe nauchi ama samo 580 grama , nemam uvid kolku cica
    Ovie dve nedeli matichnata ni dade colief kapki so cel da namali laktoza deka si kaka na sekoj podoj , da namali na kakanje ...
    Ama ne samo so nema podobruvanje tuku nadolu , za 1 nedela samo 85g kachi ...
    Ke se mrdnam od sekiraciii
    A inaku si e vesela , nasmeana , mirno i umno bebe e ....
    Neznam so da pravam , davajte um
    Koga ve chitam nanazad kako na 2 meseci vashite imaat po 6 kila.mi se plachi ... moevo nema ni 4kg...

Последна измена: 27 октомври 2022