Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Можно е да немаш доволно млеко мила :)

2. Marie86

Marie86 Истакнат член

Imaa mlekoo , cica samo 5min i tolku , i i nudam shishe majchino molzeno eve probav i adaptirano nesakaa ... po nekoja logika ako e gladna ke shmuka od shisheto , probav i so shpric , plukaa ...
    I da mi ja namaluva laktacijata i jas probuvam so molzenje da ja odrzam , eden den ke splesnaat gradite skroz pa drugiot den ke nadojdi ... neznam veke i toa e problem ... deka taa cica po malku i malku pravat ...a pijam technosti kako nenormalna, bozi, sokovi, hipp chahot, apchinja laktamil , sve i svashta

Rtulka likes this.
  3. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Те читам последниов период, скоро секој совет/мислење ти е "да не немаш млеко, можно е да немаш млеко". Те молам не ги плаши мајките и немој да влијаеш со вакви мислења.
    Бебе е битно да качува и да напредува, а колку не е воопшто линеарно и не е исто кај сите.
    Од вакви муабети "немаш млеко" а не се знае ништо подетално, коса ми се крева...

Last edited: Oct 27, 2022
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Taman se izraduvav deka bebus ednas pie mleko vo tekot na nokjta poslednive nekolku dena, pak se vrati po staro. Nokjeska barase dvapati mleko i od 05 i pol pocna da preta, nemirno da spie. Probav so cucla, no rika dodeka ne dobie mleko
    Oko nemam sklopeno. :(

5. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Не ми беше намера да ја исплашам туку да се провери, а тебе слободно нек ти се крева коса, еве мајката си објасни дека има млеко, не ти гледам причина за зајадливост

6. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

A da se opushtish? Sekoe bebe e svoja prikazna. Ako moeto ima 6kg tvoeto ne ne znachi ni deka moeto e ok ni tvoeto. Site sme razlichni, kje si cica period mu e. Odrzhuvaj laktacija. Prvite meseci se strashni i za niv pominuvaat niz ogromni mentalni razvoi i normalno e. Moeto spieshe na cicka, sega se tegneme da cica. Sekoe bebe e razlichno, vazhno napreduva. Opushti se. Moj sovet srekjna i mirna majka srekjno i mirno bebe. Najdi go Sajkovski na youtube kaj shto zboruva deka r vazhno da se duplira tezhinata do 6mesec a za toa imash vremr i kje si ja duplira opushti se

7. GoldenFrida

Menuvaat :))) I jas se izraduvav onaa nedela tri vecheri ne barashe cice :))) Ali sega pak saka sakam da go natempiram vo 3 da saka da cica ako cica vo tri toa znachi kje spie do 6, i vekje mozhe da pochneme da se zhurkame :) Inaku jas sekoj den vo 7:30 go uspivam

Freckles. and Rtulka like this.
  8. TheBluePhoenix

TheBluePhoenix Истакнат член

Здраво мајки, дали е нормално бебе да се поти додека цица? Моето премногу се поти, цело главче му е мокро, премногу ми е страв да не настине и не знам дали е во ред олку потење..

9. Marie86

Marie86 Истакнат член

Eve sabajlevo cicna malku na cicka kaj 6:30 ... ja nudev vo 8:30 nesaka , ja nudam kaj 9:30 fati pushti i mi se smee ... i naprajv adaptirano samo 30ml ispi so sila i toa so plachki i zaspa instant ...
    Veruvaj probuvam da se opushtam ama teshko odi son ne me faka koga znam deka slabo jadi ... sinoka cicna malku vo 7:30 i sledno se razbudi vo 1 po polnok , golem razmah pravi

10. Freckles.

Freckles. Популарен член

Да провериш со педијатар мила, може треба да зголемите доза на д3.

11. forumce

forumce Форумски идол

Мајка не ја споредувај со други деца.
    Едноставно си е такво бебето и тоа е. Мојава е родена 2400, на три месеци беше 4 кг, а на 7м беше 5кг. И мојата слабо напредуваше, а ем на ад беше. Сега на 21м е 9кг. Нас педијатарот ни кажа дека е битно да напредува и таа линијата на растот да оди нагоре.

Freckles., Cloverrrr, Rtulka and 3 others like this.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Jas sakam da go odviknam od edno pienje mleko, no kako :?: I Palcevska mi rece da kratam.

GoldenFrida likes this.
  13. GoldenFrida

Моето легнува во 7 станува во 3/4 треба да сме среќни не го буди ќе си направиш проблеми за после значи бебе ќе сака да јаде, можеби е во скок можеби се најадува давај и твое млеко не адаптирано не знам јас така би правела знам како р кога нр сака да јаде

Srcka28 and Marie86 like this.
  14. GoldenFrida

А ти да не се потиш? Кај раката :) Јас исто испаничив летото оно јас се потев, инставам пеленка на раката кога дојам ај пробај :)

15. GoldenFrida

И мене Палчевска ми рече :) И јас земав денски на два сата хахаахахах и навечер викам нема инстварно беше ок една недела сега еве пак си сака цице. Плнирам после контрола сега, два три вечери да не спијам и да видам дали може со цуце, ама сите велат дека е подобро тоа после 4 месеци да се прави зошто тогаш се случувала таа регресија во спиење п ќе сменело секако

16. Marie86

Marie86 Истакнат член

A ne e be toa golem razmah ??? Neli bebe treba na 3 saati da cica max ???
    Jas pak si vikam oti ne ja budam da cica mozi zatoa ima slab napredok

17. TheBluePhoenix

TheBluePhoenix Истакнат член

Ставам тетра на рака.. бидејќи се доиме легнати се поти и на страната кај што не е во допир со мене..

18. emche05

emche05 Истакнат член

Колкаво е бебчето?

19. Marie86

Marie86 Истакнат член

2,5 meseci tochno

20. GoldenFrida

Нема везе јас сегде кај што читам по странски форуми и книги велат бебе не де буди дур спие за јадење, бебе расне у сон учи во сон. Денски да, треба на два часа, на три ама навечер не. Во прв скок ми цицаше денски на пола сат. Во втор нејќеше да види цицка со плсчење одвај 5 мин цицаше. Еве од кога е роден така правам. Научи ден ноќ, цица денски повеќе, и качува по кило на месец. Јас не би будела за храна исто сме 2,5 месеци. Прво бебе ми е. И Палчевска д прв миг ме советува да не будам. Мој совет подобро денски фокусирај де да цица повеќе и види случајно да не се преполнува. Мене ми правеше така цица па почне да плаче го кревам да ждригне и продолжува пак

Marie86 and Srcka28 like this.