Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.266
    Допаѓања:
    4.929
    И моето цица по 5 мин и не е гладен, ако се тргне шприца млеко на секаде во млазови, едноставно можеби побрзо ти тече млекото па брзо се заситува.Гледај го бебето не гледај на саат, ако си е мирно не е гладно.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Мајки дали е нормално детето многу ми се поти посебно кај главата кога цица? Можно е дека се уште е топло времево а не ја облакам многу маичка по кратки боди и пантолончиња иначе сме скоро 2 месеци!?

3. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Имаше и една друга мајка истово пишано и одговорив прееска. Моето се поти кога го заспивам на рака утоп ми е. И членките пишаа дека може да е поради дефицит на витамин Д. Бев на педијатар одма денес ми рече дека не мора да значи малите деца се потеле многу зошто сеуште немале развиено терморегулација, а и во спиење било нормално да се потат. Е сега не е на одмет да се провери витамин Д, јас пак останав на мисла така да можно е да направиме една проверка.

На TheBluePhoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  4. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Фала за одговорот.. може да ми кажете каде правите проверка на витамин Д?

5. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661
    Epa ne techi kaj mene mlazovi zoshto necica mnogu i gradite si napravija mleko kolku so cica ... jas probuvam da odrzam laktacija so molzenje posle cicanje ... a inaku neplachi verojatno so malku se zasituva ...
    Neznam haos ni e ...

6. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661
    Da da go prajme i toa ke cicni pa ako se buni ja kravam da zdrgni pa pak na cicka ...

7. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Веројатно такво си е бебулето, не сака многу да јаде но сепак напредува, гладно бебе не е мирно, ќе плаче. Штом кажуваш дека е убаво расположена олабави се малку и не ја мисли, таа сепак напредува но не мора како други бебиња. Не се нервирај и штом ти спие навечер да се одмориш и ти. Навистина благодет е бебе да ти спие навечер. :hug::makeup:

На TheGoldenPeach, Srcka28 и Marie86 им се допаѓа ова.
  8. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661
    Znam deka treba da se opushtam , ama pust majchinski instikt , da ne e gladno deteto ...
    Ednistveno sto me buni koga treba da zaspie gi ima istite signali kako za cicanje , pika rache vo usta , se trza so dvete rachinja po glava i se vrti levo desno , cuclata tuka pomaga ja saka i taka zaspiva ... ako i dadam da cica nekit ... si velam da ne se zalazuva so cuclata , si go zalazuva gladot ... ama i toa nema logika , gladot od zeludnik idit ...
    A so napredokov , cel den se zanimavam i kazete mi vashive kolku kakaat , zoshto moevo skoro site pelenki se so kake , si kaka dete 8 pati sigurno ... pa mozi zatoa ne napreduva ... a matichnata ni dade colief kapki demek da namali kakanje ... a jas negledam podibruvanje , otkako gi pochnavme vaka pochna da necica ubavo ... oti na primer probiotik ne ni dava za taa rabota ... cela.sum prashalnici

9. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Ако ти е шубе на своја рака да земеш пробиотик консултирај ја матичната или патронажната. Моето кака еднаш дневно од кога е родено но не напредува нешто екстремно така да не е ни до какањето. Исто и јас правев кога ќе ги пикнеше рачињата во уста, мислев бара да јаде, а само ќе се тргнеше со главчето и некогаш ќе се расонеше со плачење. Сега прво давам цуцла, ако не е гладно ќе ја лапне но ако му се јадеее:D, цуцлата за неколку секунди ќе ја исфрли како од катапулт:rofl: со вриштење.

На Srcka28 и Marie86 им се допаѓа ова.
  10. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.800
    Пика раце во уста и мојава , не значи дека се гладни , тоа им е ново сега :D ако е гладно нема да те остави да го мислиш , не се секирај ако педијатарот се сомневал дека не напредува ќе ти кажел. За какањето на почетокот и ние имавме полна секоја пелена сигурно 8 пати на ден беше какана , сега почна да намалува мене па тоа ме засекира :D на ден околу три пелени полни кака и секоја мочкана , ние зимаме биогаја пробиотик , ни дадоа и колиеф демек да намалат грчеви немаше подобрување и и ги прекинав , види со педијатарот за пробиотик да ти даде

Последна измена: 27 октомври 2022
    На Marie86 и Rtulka им се допаѓа ова.
  11. Tasija92

Tasija92 Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    32
    Здраво мајки ние сме 7 дена папчето уште не ни е паднато се бањаме на рака малку се топи од болница ми рекоа не е проблем да се натопи само убаво да се исуши така и правев. Меѓутоа од денес многу и мириса на грозно суво е нема нешто исцедок го чистам со алкохол но многу и мириса. Утре ке ја носам да ја виде др. Дали кај некој од вас така и мирисало тешко како скапано?
    Поздрав

12. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Дечки кога почнуваат само да се вртат на страна? Моево уште де нема свртено само на страна целосно, само главата ја врти с например од стомаче се врти на грб.

На Srcka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Душиче не е лошо утре да го однесеш бебенцето кај матичната може да се работи за инфекција па да ти препорача некое антибиотско прашоче.

Прикачени фајлови:

14. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.125
    Допаѓања:
    6.663
    На моето му падна 11от ден, а два дена пред да падне му мирисаше така лошо. Кога прашав тука ми рекоа нормално е значи ќе паѓа, така и беше

На Tasija92 и Rtulka им се допаѓа ова.
  15. Tasija92

Tasija92 Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    32
    Да секако ке одиме утре

16. Tasija92

Tasija92 Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    32
    Дај боже да е така баш ми е језиво додека падне секое пресоблекување, секое капење ми е со страв

На Rtulka и Anturium им се допаѓа ова.
  17. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    3.797
    Мајка и ние бевме исто, само бројки, само пресметки, дали млекцето и е доволно, да не е гладна, прашања куп. Ми се смачи од вагање. На крај многу мајки овде ме уверија дека напредокот не е линеарен кај бебиња на доење, но се дур има напредок е добар знак.

Тоа со рачината шо го прави навечер не е за јадење туку за спиење. И мојава исто едно раче во уста, со друго корни коса, мрда лево десно, давам цуцла, пуштам шум и заспива. Гладно бебе не заспива, ќе плаче дур не се најаде.

Делот со какање исто, ако денес сменам десет пелени, сите десет беа какани. Втор месец со послаб напредок, столицата премина баш во течна и експлозивна. На крај имав купено два пробиотика и педијатар ми рече да пробаме и со двата и оттогаш преку ден се среди какањето, сега кака еднаш до два пати дневно. За пробиотик консултирај педијатар, но и јас како тебе мислам дека столицата ептен и влијаеше на напредокот, а овие две недели откако се среди баш наклава на килажа.

Тоа е нашето искуство, не се секирај мајка, среќно бебе = нахрането бебе, едноставно секое дете си е различно и напредокот не е секаде како по книга, битно да се здрави и живи.

На Rtulka, Marie86 и Srcka28 им се допаѓа ова.
  18. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Тоа и јас не знам. Ако некоја од членките правела, нека каже.
    Едит. Има по приватниве лаборатории, сега барав баш.

19. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Дечки приметувам дека бебето ми подкашлувс, сува кашлица малку не знам дали е од клима дсли е настинка и дали да кревам паника? На 2ри имаме закажано преглед не знам дали порано да го носам. Температура нема секој ден и ноќ мерам носе не му тече…

20. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Ако кашла на моменти може од плунка да се засркнува, но ако е баш кашлица ако е мало носи да го видат на лекар да не хо мислиш