Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.970
    Допаѓања:
    13.709
    На мојот едното прсте му е многу црвено што го шмука. Мене ми е да не почне да го боли.

2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.190
    Допаѓања:
    118.479
    Пробај допри му го и види дали ќе реагира. Ако не, не го боли.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    4.816
    Се разликува кога бебето му почнува орална фаза и става се и сешто во уста за да истражаува и тоа не треба да го спречиш. Ова шмукање ми е делува дека е повеќе за смирување, рачето што си го шмука може и не ми личи страшно пошто немам искуство. Палчето може да му стане лоша навика. Јас ако се прашувам ќе бутав цуцла, не можам палецот да и го извадам од уста, цела вечер го шмука. Еве ако некој знае нека ми каже чаре. Имам гледано деца по 2-3 па и повеќе години со палци во уста, тоа не ми се допаѓа. Цуцла можеш кога тогаш да тргнеш, ама палецов нема да го врзам со завој сигурно, искрено не знам што ќе правам понатака. Така што и од хгигиенски аспект подобро е цуцла него ли прстот. Од друга страна полесно прстот ќе си го најде за заспивање него ли цуцлата.

На hello-kitty.90, Rtulka и V.N. им се допаѓа ова.
  4. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.291
    Допаѓања:
    15.192
    @Mucika и јас сум ко тебе повеќе за цуцла ама несака. Ни првото ни ова цуцла да не видат. Јас и ја ставам и на гладно и на најадено, и на мирно и на расплакано само да ја навлечам ама џабе само ми ја плука. Дури ако пробам со сила да и ја задржам се закашлува, очи превртува мислиш сега црева ќе истури.
    Ама затоа не палче, цело раче бута во уста. Непцата и се набабрени чекаме запче ама абер нема. Јас па ставањетп палче и раче во уста со тоа го поврзував

На Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.229
    Допаѓања:
    258.720
    За жал Памперс дава најмногу реакции. Првото на година вака се исфрлаше од нив и ги сменив во Пафис или Бејбилов.
    Инаку земам наизменично Бејби лив Натурал и Премиум и има разлика. Премиум не пропушта, Бејбилов да. Менувам оти Памперсот ми мирисаат па одмарам од нив малку:D

Инаку и мојава ги шмука рацете и палецот и не сакам да и стане навика. Од цуцла и се повраќа|(, едвај почна да пие млеко од шише. Ама ај мирна е па не ни фали многу цуцла.
    Инаку преспива цели ноќи, и се ево ред, ама заспива во 23:30. Претходно дремнува или воопшто и не заспива. Сакам барем во 22:00 да заспива. Се буди околу 6-7 за цицање и спие докај 10 или 11, и тоа јас ја будам деновиве да цица. Преку ден спие по 15 минути, најмногу пола час. Седе во релаксаторот, и купив за на подот, лежи, ама супер би било да има едно поголемо преспивање во текот на денот и навечер да легнува порано.
    Претерувам со желбите нели?:D
    Инаку мене најискоритена ми е корпата на количката, бебка ужива.

Вчера за прв пат ја ставив во кенгур и вритеше, ама после прифати. Зедов на Чико, некој прашуваше, велат добар бил
    339107C9-026C-4981-AC70-12171F5628A1.jpeg

На Rtulka, jelo, Jordanovska-K и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Мајки се боцнавме со шестовалентна и превенар и примивме рота.
    За симнување тт кој сируп да земам? Еден педијатар рече парацетамол, друг ефералган. Еден над 38.2 ако качи, друг над 37.5 и сега?
    И лепенки ставате на ноџиња?

7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.207
    Допаѓања:
    5.762
    Јас давам Ефералган, но можеш и парацетамол. Сируп/чепче се дава над 38.5, ете можеш 38.2, но никако 37.5. На 37.5 го расоблекуваш и тушираш со млака вода без глава, сируп не се дава. На ножињата можеш лепенки да залепиш, а можеш и облоги ациди борици.

На Arababy, le.dentiste и Freckles. им се допаѓа ова.
  8. bertold

bertold Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    8.179
    Јас ставав лепенки ама само првиот ден, за температура имав Еферелган, ми рекоа да земам Далерон и да давам ако крени накај 38.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.693
    Допаѓања:
    37.883
    Завчера бебко ги прими без превенар само. 24ч имаше тт до 38.3 качуваше, ама омалаксуваше па два пати дадов Ефералган. Ама моиве деца качуваат тт при вакцина, и едното и другото еве. Од последнава рота имаше и страшни нагони за повраќање и грчеви.

10. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Фала ви мајки. Баш сум исплашена како ќе ги поднесе. И јас сакав без превенар ама 3ца педијатри ми рекоа дека нема потреба дете пак да го малтретирам за боцкање, добра пракса е сите да се примат и маж рече ајде кој ќе го боцка пак за крвна слика.

11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.693
    Допаѓања:
    37.883
    Мене не ми направиле до сега проблем. Од старт кажав дека сакам само рота прво да прими, така и би. Ту мач мислам дека му се вируси со хекса, превенар плус рота, од кои две се прилично нови вакцини. Страв ми беше од не дај Боже дополнителни реакции.
    Сега уште превенар ни остана и раат сме до мрп.
    Со лесно нека ви е, ќе помине.

12. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    Во кој диспанзер ова?

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.693
    Допаѓања:
    37.883
    Прилеп :)

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  14. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.729
    Допаѓања:
    6.686
    Јас го имам овој на Чико, од раѓање го користиме и супер е се. Една маана има што е до 9кг само а моето џинче има 8кг на 4 месеци и ќе мора да купувам друг. Инаку овој ми го одобри ортопедот за новороденче со "М" положба на нозете. :D

На jelo и JuLleE им се допаѓа ова.
  15. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    4.816
    Тоа со рачето вака од страна ми личи прифатливо, ама палче :shake:
    Ја оставам уште малку си викам ај уште бебе е, ама после година ќе тренирам живци и мои и нејзини ќе ја одвикнувам некако :?:

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.229
    Допаѓања:
    258.720
    Јас сега го зедов на 3 месеци, ама мојата е 5300 гр така да имам јас време уште за носење:D
    До годинка може ќе го носи:D
    Јас дека на високо живеам затоа го зедов.

Каква е таа вакцина превенар?

17. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    @LaDyDoLl Разбрани прилепчани :) Живци изгубив со овие од Јане.

@anngelique Го имам и јас истиот, добро што посочи за кг. ете не ми текна да видам до колку е. Моето сега е 3м., 6400кг. Го користам за до градинка да го земеме поголемиот, па белким ќе сака да седне во количка дур направи 9кг.

@JuLleE Превенар е пневмококна вакцина која содржи екстракти од најчести типови на стрептококи.

На LaDyDoLl и jelo им се допаѓа ова.
  18. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.800
    И ние земавме , од иста причина за нешто ситно ако ми треба дека сме сами со бебе , инаку на приземје сум па и со количката немам проблем за шетање , на мојот пишува од 5+ месеци , не сум го користела до сега , некако мала ми е многу , ја ставив се изгуби :lol:
    Овој го земавме
    https://www.freeon.mk/product/кенгур-comfort-8во1-2/

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  19. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.291
    Допаѓања:
    15.192
    @Kolache na mama во Букурешт мене не ми ја ни понудија, а педијатарот баш ме предупреди дека е можно да инсистираат и на стрептококата

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.229
    Допаѓања:
    258.720
    Ја прими и мојата, пнеувмока е овде.
    А чекајте има кенгури и според тежина?
    Мене ми е за скали, мојава си лежи во колочката.