Мене ме пуштија од болница со препорака за дохрана. Но, она што не ми се допадна беше што никој не ме провери колку млеко имам, дали има воопшто потреба. Е тука решив дека не давам. Купив за секој случај, ама ептен за зорт. Во паника пробав да дадам првата вечер кога немав осет колку млеко имам, ама дете плукна со гадење.
@Kaetana исто сум и јас сеуште мила збунета мајка,неможам да се опуштам и да си уживам нормално со детето,постојано сум под некој стрес дали е јадено,јас пак имам проблем мојата денот го преспива и мака мачам да ја разбудам да јаде,се случува и по три саати да не стане,многу малку ми цица брадавиците не ми се убави многу ми се рамни и мислам се мачи да ги фати,а навечер па неможеме до 1часот да се успиеме па станува на два саат да цица ,незнам дали ќе фати ред некогаш,поминаа и 40 дена,уште малку и два месеца ќе направиме,ама јас многу се нервирам што немаме никаков ред ни на јадење ни на спиење,цел ден го преспива а навечер сме Инаку од вчера прв пат се нема искакано,еве и денес уште не,само си испушта гасови,претходно по секое јадење какаше,па после почна по еднаш дневно,а сега ниеднаш,незнам дали да дадам некое чајче?
@azelea тоа е тој постпоρодилен пеρиод,κој и јас го поминав но многу тешκо. Аκо бебето си напρедува убаво нема што да мислиш и да се неρвиρаш. По твоево κажување,на бебето му се поρеметени денот со ноќта,често се случува κај бебиња,денот го заменуваат со ноќ. И ставањето ρед,κај вас е многу ρано,мали сте,ние еве 6месеци па немаме ρед на доење не гледаме саат,но уживаме двајцата. И κаκањето,κај еκсκлузивно доено бебе ноρмално е да не κаκа и 10дена,аκо му е мешето меκо,весело е и испушта гасови. Чај не ти тρеба,не е од κоρист. @Kaetana κолκу можеш почесто ставај го на гρада,сега тоа ви е најважно,таκа и ти ќе воспоставиш пρавилна лаκтација. Ниκаκо ад,пρвата недела ноρмално е и да падне малκу на тежина но по две недели однеси го на меρење. После ќе видиш дали има потρеба од ад.
nema nisto podobro od majcinski instinkt ,taka da sledete go i ne slusajte mn mn drugi okolu vas. odmarajte dodeka bebuskite spie,ne gi budete,koga se gladni stanuvaat i vristat baraat i toa kako . Samo smireno i bez nervozi oti steti i za mlekoto i plus bebeto oseka pa i toa se voznemiruva.
Мајки ми треба брз совет. Денес примивме втора вакцина и сега е малку топол. Му измерив во газето темп и ми покажа 38.3, а под мишката 37.6. Каде е по веродостојно? Минатиот пат кога примивме вакцина му мерев во газето имаше 38.4 и му ставив чепче, сеа незнам што да правам...
Mamicki bebceto ima 4 meseci i Edna nedela pa sakam da I dadam kasicka na hipp no neznam koja ajde pišete
Зошто не почекаш барем до 5 месеци? Кога ќе почнуваш, почни со кашичка од едно овошје. Најчесто се почнува со јаболче. Но мој совет да форсираш домашни сокчиња и каши.
Majki me interesira dali I na kakvo pernice vi spijat bebinjata?Edni vikaat ne mu stavaj,drugi da,treti peto zborat...od vecerva spieme vo krevetce(do skoro vo kolepka I kolicka) deka sme golemi za nekoj den pet meseci pa zatoa prasuvam...my kupivme edno vo TAC bozem bebesko,ne znam kakvo ama nekako kako cudno mi stoi
samo da vidam dali ke gi jade inaku ne planiram da I davam nisto do 6ti mesec bidejki super naprednuva 4 meseci a ima 7500 kg a e samo na doenje
На мали бебиња неможе ред да се стави. Уште немаат ориентација ден - ноќ. Биди среќна, бебето на мојата золва го смени деноноќниот ритам на сите. Денот му беше ноќ, ноќта - ден. Заспиваше во 7 часот сабајле и се будеше само за јадење а спиеше до 23 часот. Во меѓувреме пресоблекување и сл. И цела вечер беше будно и само во раце. Незнам како го издржа тој период. Ако ти мокри и имате полни пелени, тогаш не е гладно. Кога е будно секој момент нека биде на цице. Пред доење измасирај и влечи си ги брадавиците на надвор така ке е полесно беве да фати. Доено бебе може да не кака до 1 недела. Притоа стомачето треба да му е меко, да не е тврдо.
@ddevojce настинати сме... @joy1 затната е едвај дише. Страв ми е да не и се спушти на плука . Бејби вит ке и помогне за настинката?
Па мила баш да и ја излечи-нема.Тие континуирано се даваат пред се за јакнење нс имунитет и отварање апетит.За да не спушти на плуќа мора шлајмот да го исфрла.Тапкај ја по грбот легната на колена твои,правите аспирација на носот,вадите со пумпа.Нема друго.Дали имаше Т досега?И пиете ли лек?