Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Мене ме пуштија од болница со препорака за дохрана. Но, она што не ми се допадна беше што никој не ме провери колку млеко имам, дали има воопшто потреба. Е тука решив дека не давам. Купив за секој случај, ама ептен за зорт.

Во паника пробав да дадам првата вечер кога немав осет колку млеко имам, ама дете плукна со гадење.

Последна измена: 3 февруари 2015
  2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    15.791
    @Kaetana исто сум и јас сеуште мила збунета мајка,неможам да се опуштам и да си уживам нормално со детето,постојано сум под некој стрес дали е јадено,јас пак имам проблем мојата денот го преспива и мака мачам да ја разбудам да јаде,се случува и по три саати да не стане,многу малку ми цица брадавиците не ми се убави многу ми се рамни и мислам се мачи да ги фати,а навечер па неможеме до 1часот да се успиеме па станува на два саат да цица ,незнам дали ќе фати ред некогаш,поминаа и 40 дена,уште малку и два месеца ќе направиме,ама јас многу се нервирам што немаме никаков ред ни на јадење ни на спиење,цел ден го преспива а навечер сме 8-|

Инаку од вчера прв пат се нема искакано,еве и денес уште не,само си испушта гасови,претходно по секое јадење какаше,па после почна по еднаш дневно,а сега ниеднаш,незнам дали да дадам некое чајче?

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.728
    Допаѓања:
    38.370
    @azelea тоа е тој постпоρодилен пеρиод,κој и јас го поминав но многу тешκо. Аκо бебето си напρедува убаво нема што да мислиш и да се неρвиρаш. По твоево κажување,на бебето му се поρеметени денот со ноќта,често се случува κај бебиња,денот го заменуваат со ноќ. И ставањето ρед,κај вас е многу ρано,мали сте,ние еве 6месеци па немаме ρед на доење не гледаме саат,но уживаме двајцата. И κаκањето,κај еκсκлузивно доено бебе ноρмално е да не κаκа и 10дена,аκо му е мешето меκо,весело е и испушта гасови. Чај не ти тρеба,не е од κоρист.
    @Kaetana κолκу можеш почесто ставај го на гρада,сега тоа ви е најважно,таκа и ти ќе воспоставиш пρавилна лаκтација. Ниκаκо ад,пρвата недела ноρмално е и да падне малκу на тежина но по две недели однеси го на меρење. После ќе видиш дали има потρеба од ад.

Последна измена: 3 февруари 2015
    На Kaetana и azelea им се допаѓа ова.
  4. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    nema nisto podobro od majcinski instinkt ,taka da sledete go i ne slusajte mn mn drugi okolu vas. odmarajte dodeka bebuskite spie,ne gi budete,koga se gladni stanuvaat i vristat :D baraat i toa kako .
    Samo smireno i bez nervozi oti steti i za mlekoto i plus bebeto oseka pa i toa se voznemiruva.

На joy1, LaDyDoLl и azelea им се допаѓа ова.
  5. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Мајки ми треба брз совет. Денес примивме втора вакцина и сега е малку топол. Му измерив во газето темп и ми покажа 38.3, а под мишката 37.6. Каде е по веродостојно? Минатиот пат кога примивме вакцина му мерев во газето имаше 38.4 и му ставив чепче, сеа незнам што да правам...

6. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    Под мишка е поточно

7. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Mamicki bebceto ima 4 meseci i Edna nedela pa sakam da I dadam kasicka na hipp no neznam koja ajde pišete

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Зошто не почекаш барем до 5 месеци?
    Кога ќе почнуваш, почни со кашичка од едно овошје. Најчесто се почнува со јаболче. Но мој совет да форсираш домашни сокчиња и каши.

На PUPICA и zuto им се допаѓа ова.
  9. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Majki me interesira dali I na kakvo pernice vi spijat bebinjata?Edni vikaat ne mu stavaj,drugi da,treti peto zborat...od vecerva spieme vo krevetce(do skoro vo kolepka I kolicka) deka sme golemi :) za nekoj den pet meseci pa zatoa prasuvam...my kupivme edno vo TAC bozem bebesko,ne znam kakvo ama nekako kako cudno mi stoi

10. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    samo da vidam dali ke gi jade inaku ne planiram da I davam nisto do 6ti mesec bidejki super naprednuva 4 meseci a ima 7500 kg a e samo na doenje

11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    На мали бебиња неможе ред да се стави. Уште немаат ориентација ден - ноќ. Биди среќна, бебето на мојата золва го смени деноноќниот ритам на сите. Денот му беше ноќ, ноќта - ден. Заспиваше во 7 часот сабајле и се будеше само за јадење а спиеше до 23 часот. Во меѓувреме пресоблекување и сл. И цела вечер беше будно и само во раце. Незнам како го издржа тој период. Ако ти мокри и имате полни пелени, тогаш не е гладно. Кога е будно секој момент нека биде на цице. Пред доење измасирај и влечи си ги брадавиците на надвор така ке е полесно беве да фати. Доено бебе може да не кака до 1 недела. Притоа стомачето треба да му е меко, да не е тврдо.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Моево уште спие без перница.

13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Дали смеам да и дадам витамин Ц, од бебешките?

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    прашај педијатар.

15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Не можам да ја добијам...

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Па зошто се брзаш? Има ли потреба од вит Ц?? Тебе ли ти текна да даваш??

17. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    15.791
    Од колку месеци вашите бебенца почнаа да си го држат главчето убаво?

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.817
    Ако ти е за имунитет давај бејби вит капки.Во нив има и витамин ц.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    @ddevojce настинати сме...
    @joy1 затната е едвај дише. Страв ми е да не и се спушти на плука :(. Бејби вит ке и помогне за настинката?

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.817
    Па мила баш да и ја излечи-нема.Тие континуирано се даваат пред се за јакнење нс имунитет и отварање апетит.За да не спушти на плуќа мора шлајмот да го исфрла.Тапкај ја по грбот легната на колена твои,правите аспирација на носот,вадите со пумпа.Нема друго.Дали имаше Т досега?И пиете ли лек?