Ако веќе има гасови иако ти не јадеш ништо, како ќе знаеш дека од праз ќе има? Не се оптоварувај и јади си се, не му се гасовите од твоето јадење. Среќна мама = среќно бебе, нели?
И јас со првото дете ништо не јадев и пак имаше страшни грчеви до 5 месеци. Сега со второто среќа на време откривме дека е интолерантен на лактоза и одма сменивме безлактозно млеко, за првото ни на крај памет такво нешто не и текна ни на докторката. Ти дека го доиш единствено капки ако би помогнале, масажи, термофор.
Како ти забраниле млечни производи? Глупости искрено. Јас и кафе пијам и благо јадам. Само грав и зелка одбегнувам зашто и мене од нив ми се создаваат гасови.
Луѓе ми треба помош три дена по ред страааашна болка во грб, кичма и нозе од позади. Како коските да ми се распаѓаат. Се хранам ок, сега не дека јадам авокадо секој ден ама не е и дека јадам лошо. Ме боли секое ковче. Земав денес калциум да пијам не знам пто да правам
Што е тонус? И од кога се прави таа вежба? Моето е скоро 4 недели и освен вежбата со ножињата и оставање на меше друго не правам. Што треба друго?
Тонус на мускули или способност на мускулите да се контрахираат одн да се стегнат и разлабават. Ич не знам да објаснувам ама како и да е не е вежба, туку се прават вежбиве за правилен развој на мускулите или еве да бидат "силни" ( објаснувањево ми е ) Вежбата со рачиња ги фаќаш двете, бебето лежи и го креваш полека до седечка положба одн тоа само се крева со рачињата. Главата виси малку наназад да не се плашиш, додуша и мене ми е страв ама... Ова е за да се "јачаат" мускулите. Сама се смеам како објаснив ама се надевам ме разбираш.
Тонус е контракција на мускулите, цврстина како објаснам.... Значи мускул без тонус е млитав мускул, такви ни се мускулите кога спиеме на пример. Мускулчето на вратот на бебињата со кои ја држат главата цврсто на раѓање е млитав, без тонус и се прават вежби како би се ојачал. Не знам дали убаво објаснив Вежбите што ги правиш доволни му се засега мислам.
Можеш со едната твоја рака да му ги фатиш двете рачиња, а со другата да го придржуваш главчето. Јас само на меше го ставам.
Ве сфатиив, убаво објаснивте Баш пред некој ден пробав така со рачињата ама тој не се крена сам, ќе почекам уште некое време за таа вежба, страв ми е да го кренам јас на сила ми е некако. Ај уште едно прашање Бебка мн често ми е затнато има и мрсолчиња му ги вадам со солена вода и електричен аспиратор. Ама на ум ми е зошто така, да не го облекувам малку. По дома е само на шпикозни или панталони и боди, со еден ракав е ама дома ми е 24-25 степени некако топло ми е за повеќе не знам Како ги облекувате вие?
Мене Антоније ми рече никако такви вежби. Само ставање на меше, на под и оставање детето само да си прави се, без никаква асистенција.
И кај мене е 23-24 и исто и се прават мрсули, суви, ги вадиме со Носко. И јас облекувам боди на кратки и шпикозни или боди на кратки, блузичка и панталончиња. Може од воздухот. Јас претпоставувам од климата и е.
Нешто вака како 4тата вежба, инаку главчето може да го придржуваш ако ти е шубе. Овие ги гледав за развој, ама не се споредувај, педијатар ќе ти каже дали е ок или не. Маж ми викаше за ова на видеово ко на стероиди било бебето . Мојата ја држеше главата и на меше дремеше без проблем, ама ова со кревањето е друга група мускули и тука беше млитава. Да се дополнам, ортопедот и мене ми рече нема потреба, двајца педијатри не се согласија со него. Инаку има и друг начин за вежбање на оваа група мускули и е малку по фин кон рацете за да не го тегнеш, односно стално кога се крева бебето да го свртиш на страна прво па да го кренеш во седечка положба и да го дигнеш во раце.
Zdravo mamicki Bebceto mi e mesec i od pred nekoj den pocnaa da i izleguvaat na celoto bruncinja, kako bubulicki koi se prosirija na obravcinjata, a i kako sto zabelezuvam izleguvaat i novi. Premnogu se nerviram, detevo cisto licence imase i sega lom... Nekoja so slicno iskustvo, treba li na dermatolog da se odi..
И моето има почнаа на лицето и вратот сега е целиот и по глава. Ми рекоа нормални биле кај новороденче и сами од себе поминуваат да не ставам ништо креми. Еве ќе ти пратам и слика да видиш дали се такви, баш и тука прашував пред некое време
Evee kaj nas se vaka, na celoto se pomalecki i ne se tolku crveni. Strav mi e zosto se sirat, infekcija li e nekoja, normalno li e stvarno neznam...