Точно е ова, ама децата не се праени бај д бук. Да, сум помагала со перниче зашто без него ќе си легнеше само на обравче и заспиваше мува не ја лазеше дали тропалки тропаат или сум наредила цела низа црно бели картички. Сепак од раѓање се ставаат на стомак. После неколку пати на перниче и стана интересно и го тргнав. Сега си гледа и гуга на стомак со исправена глава, а нема три месеци. Ете ја така сум нашла начин да ја стимулирам. За колковите не сум компетентна, слушам ортопед за совет и следам негови инструкции. Не правам вежби, не ставам 10 пелени за широк повој. Беба на прегледи е супер
Дека тука сте поактивни па да прашам, зашто само прашалници ми е во глава. Пишував пред некој ден за бебе од два месеци и дијареа. Траеше и ни дадоа фурал сируп, оризова вода по 30мл два пати на ден и пробиолајт кесички. Тоа до вчера и ок некако мислев се регулираше, остана само да кака по 5-6 а некогаш и 7 пати дневно. Синоќа прекинав со се'ова и од денес поручек има пак течна столица и зелена,а и доста често. Сабајлето се консултирав со докторката, а веќе поручекта ги појави овие симптоми. Смекта прашок ни дадоа за до петок, но јас не сум мирна. Дали вирус може ова да го причини? Дали можеби настинка ќе трае толку ? Зошто пак додека пиеше оризова вода и сируп немаше зелена кака? Дали можеби е интолерантна на лактоза? Претежно е на мајчино млеко, секако повторно ќе се слушам со докторката со која сме во контакт, но ми значи да слушнам ако некој има слично искуство
https://www.encimenci.com.mk/krevetche-skyglow-2-grey-cangaroo-066p901016 Може и за дневни дремки? И за игра?
Бебе и на една година и на 5 ако реши да плаче џабе е се. Овде збориме како почнува стимулацијата за правилен развој и токму моментот кога всушност почнуваш да постигнуваш нешто. Токму затоа што нема доволен фокус се тропка и шушка за да го вежба. Од тука се почнува. Колку ќе издржи толку на почеток. Со секој пат ќе издржува повеќе. Ова што ти го опишуваш се сите бебиња. Сите така почнуваат. Сите си легнуваат на обравче оти не знаат што да прават. Некои ќе заспијат, некои ќе се нервираат, некои ќе плачат. Ама ниедно бебе не почнало да вежба од одма кога било ставено на под, ниедно не било среќно. Евентуално истиот ефект ќе си го добиела и без перничето, оти сите бебиња ги поминуваат тие фази. За некои работи бебињата не се очекува дека треба да се како по книга, точно. Ама кога станува збор за развојот точно се знае во кој период кои мајлстоунс треба да се усовршат. Точно е дека има и отстапки. Ама и за отстапките постои некоја прифатлива граница и каде веќе треба да консултира експерт. Во суштина, затоа и поддржувам толку да се работи со бебињата, оти веќе имам искуство и тогаш мислев дека работам доволно, ама не било така. Кога зрело си ја сфатив работата, токму како по книга и почна да се развива. Ова не се однесува лично на тебе, само се надоврзав.
Мамички јас веќе не знам што да правам и дали е нормално ова. Последните денови бебе овој период воопшто не спие и не јаде. Едвај 40-50 мл успевам да му дадам да испие и тоа е на сила. А онака си пие нормално по 100 мл. Да го оставам со толку испиено или да форсирам за повеќе? Од денес сме во прв скок по апликација, а и грчевите се доста интензивни од 5 докај 6-7 часот поручек. Што правите кога е вака? Го храните на сила или оставате тој колку сака толку да пие? Еве пример сега е станат од 5 часот и не е заспал. Сакаме да го бањаме ама ми е страв да не влошиме со тоа
@Anturium баш избањајте го ќе се опушти. А на сила не можете да го храните, може само почесто да нудиш да јаде и да пробаш во темна и тивка соба да е/полузаспан.
Извини, зашто мислев дека мајчино даваш. Ако е ад тогаш на 3 часа иде. Ако даваш мајчино измолзено моеш и на 15минути.
Па не би рекла дека затоа што е на АД мора на 3h, моето кога беше во скок бараше на 1,5-2h да јаде, прво не му давав мислејќи дека е премногу краток периодот за да го свари па се откорнуваше од вриштење па после почнав да му давам и бебе се смири така да тој интервал од 3 часа за АД не би требало да е строг за сите бебиња, ние сме 3+++ па бебе пред 3 дена почна на 3h да бара за јадење, до сега бевме почесто .
Никако, станот во вис го дига кога е на меше и признавам овде заостанувам, а докторката вика а супер, вежбала Овде освен на меше, други препораки нема.
И јас сум давала на помалку од 3часа, т.е скоро секогаш пиеле на помалку од 3ч. Најчесто на 2-2.5, зависи од потребите на бебе.
Убаво пиша @Yowannty нема мрзливо бебе туку недоволно стимулирано. И со првото и второто не се согласувам, вежбите не сме ги правеле има совршени колкови, тропалки кај нас функционираа од месец. Бидејќи имав бебе што не беше спанко, сензорен развој ни почна прилично рано, гугање исто, први зборови на 4 месеци. И не, не се фалам. Сакам да кажам дека е возможно се и ништо не е задолжително. Плус секое бебе е приказна за себе.
Тука бабицата ми рече дека е многу лошо да се дава порано од 2 часа заради тоа што претходното млеко уште не е сварено и тешко му е на бебе да го прими новото млеко. А и моето вришти некогаш после саат ипол
i vo se hranime so AD na hipp i plus se izmolzuvam dva obroka majcino mleko mu davam, ke jade nekogas ke zdrigne nekogas ne i posle eden cas ili dva, kako da mu ide kiselina ili da povrati ama ne povrakja tuku ke go goltne i ke se zasrkne...bevme vo sistina doktorkata go pregleda i kaza deka nema mesto za panika...i vo Remedika ni go kaza pedijatarot isto, rece da go sledime ako prodolzi taka da smenime mleko da zememe antirefluksno i plus ni rece da go stavamr da spie pod agol od 20 stepeni, i neznam sto da mislam veke
@Freckles. Во ред е мислам така. Јас вака ја ставам ама мислам не се рачуна ко вежба на меше зошто е под агол.
Најубаво сама ќе провериш дали му е сварено, ако не плаче.за млеко нема да го пие инаку и мене истото ми го викаа за првото и слушајќи ги си го изгладнев бебето непотребно па сега поучена од претходно ти викам моето на 1,5 некогаш бараше да јаде