1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.157
    Допаѓања:
    118.270
    @GoldenFrida љубави моеш да даваш ад ако сакаш, ама тоа не е гаранција дека бебе ќе спие.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.293
    Допаѓања:
    5.444
    ако мислиш дека ќе ти спие, нема , ти кажувам од искуство... мојата не спиеше и уште не спие, ја доев и исто мислев дека ако дадам ад ќе спие, педијатарот ми рече не станува од глад, ама јас бев запната да пробам. пробав, давав навечер пред спиење ад, пак стануваше сто пати, еве ја сеа е 11 месеци не ја дојам веќе јаде по три оброци и ужинки и ад пие и уште станува....

иначе иако 6 месеци беше на ексклузивно доење, од одма прифати ад и шише без проблем, затоа и сега кога ја одбив мн лесно поминав, не знам може е до детето

На Mateas, GoldenFrida, cocopuff и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.208
    Допаѓања:
    258.566
    И зошто пак К давате ако пимаат на раѓање? Објасни некој зошто? Ме интересира.

Друго, кога ќе прочитам дека бебињата ви цицаат, имате млеко и сакате или давате АД, се прашувам зошто. Не ви се гладни бебињата, ако не сте сигурни консултирајте некое стручно лице. Има мајки кои мака мачат со лактацијата. Нема подобро и поздраво од доење. Ама секој со одлуката.

На H.VAGA, Coco31, Hellokitty93 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    4.815
    Не утеши. :D

@GoldenFrida Ако ти е мака и мислиш дека ќе ти олесно апсолутно пробај, јас би пробала. Убаво пиша, среќна мајка, среќно бебе. ;) Мојата не фати шише и тоа на 2 месеци пробував. Од 6 месеци пие од цевка, за порано не знам дали може. АД со спиењето нема врска, ама може да запали, дур не пробаш не можеш да знаеш. И јас мислев мојата се буди за цицање, еве ја пак се буди ама не цица и заспива. И може сега ќе спие со ад, и ќе си речеш ете спас и за 5 дена ќе почне пак да се буди. Не знам колкаво ти е бебето ама ако до сега е на доење јас сум сигурна дека му ги задоволуваш потребите, ова чисто да не ти лета умот. За да не мислиш дека ќе колабираш имај си некои здрави ужинки и земај од време на време јадење, шише со вода и да знаеш дека си испила 3-4 шишиња. Пробај да си направиш некоја нова организација во животот, односно смали очекувања и обврски сведи на минимум, така ќе си олесниш мооооогу. И најди си помагала за бебе, пример ако е бебе што сака да е во раце инвестирај во некој топ кенгур и сработувај со бебе во кенгур. Ако ти се буди навечер легни го до тебе и нека цица во спиење, да не стануваш. И сл.

На Mateas, GoldenFrida, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    За К, не знам да ти одговорам.

А за АД е од очај, да се проба се.
    Бебе што дои и спие, сигурно нема на мајката да и текне на АД.

Од искуство од првото зборам.

На H.VAGA, JuLleE, Rtulka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Не треба К ако примило бебето мускулна инекција на раѓање.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    270
    Ах, ние пак што сме на АД, толку сакам да може да цица малово, мислам полесно ќе е. Вака, се буди, почнува да плаче, ти трчаш натаму наваму спремаш млеко во кујна, трчаш назад да го смириш, пак назад во кујна и така во круг...бебе расплакано, расонето...
    И не е гаранција дека бебе ќе спие со АД.
    Сега дали сме во скок, цела вечер прета, кенка, се буди...и преку ден си зема сон, навечер сите сме зомби

На Mateas, Coco31, Skyler и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Да го ставиш во вреќичка за спиење мами.

9. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    2.474
    јас давам АД + го дојам. АД пие, ско морам да сум на преглед, сам е со татко му, го шета надвор сам итн.
    АД во октомври 3 шишиња испил, и не се исмолзувам зошто ова ми е полесно/практично. Сметам дека подобро е ако може сопругот да излезе да го прошета надвор на воздух, отколку да е дома со мене (јас во моментот не можам/сакам). И не гледам ништо лошо во ад :) Секако, ако тргне во градинка овде, изборот би бил АД пред кравјо млеко кое им го нудат таму

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.663
    Допаѓања:
    5.832
    А ние што сме комбинирано? Пред секое шише прво цицање па после шише. Пута 2 бебиња. Плус уште некое цицање измеѓу...минимум саат време на секое будење, може и два ако решат да се журкаме у 4 сабајле :D
    Инаку да, и јас мислам дека со ад е потешко, станувај прај млеко, па се оладила водата па топли, па миј шишиња стерилизирај.
    Плус кај мене на едното пошто е ептен аристократија ако му се олади почнува да го плука па трчај прави ново.

На Mateas, Srcka28, Skyler и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Kbr

Kbr Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2020
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    1.589
    Мојата е 5+ станува 6-6 и 30, и така започнува денот, некогаш има 3 некогаш 4 Френки, некогаш спие само по 15 минути некогаш врзува и по 2 саата зависи колку и се спие, навечер ја заспивам во 20-20 и 30, спие до сабајле со едно до две движења

На Mateas и Majaaaaaaaaaaaaa им се допаѓа ова.
  12. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    6.667
    Во вреќа е ставен и тоа уште повеќе му смета кога мрда :)

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Јас да си се пожалам од денеа официјално и бурно влетавме во 4 скок. На здравје да ни е!(facepalm)
    Инаку пеглам се од раѓање ама шишиња не стерилизирам, само ги мијам со сјај, плакнам и ги попарувам со врела вода. Инаку блазеси ви на тие што доите, нема поубаво од мајчино млеко.

На Mateas, Skyler, Blue moon и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Е сега навистина ме остави без зборови, сосе вреќичка се врти? Сонце бе!:l: Како што вика @Tiny Love изгледа ќе бараат помош до усовршување на вртењето.

15. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Зашто мислам дека ноќното млеко содржи мелатонин и помага бебе поубаво да спие. А може и лупам.

На GoldenFrida му/ѝ се допаѓа ова.
  16. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    970
    Скроз се согласувам со @Mucika.
    @GoldenFrida купи си сецкани работи за полесно да ти е да јадеш. Јас често јадам на нога со бебуш во раце. Леб сечен и сечкано нешто кашкавалче печеница и слично, некоја павлака. Овошје стално имам дома и бисквити па ќе штрбнам нешто на брзина. Секако дека има и здрави опции како барчиња, урми и сл.
    Можеш од вечер да си спремиш овес/чиа и ќе имаш за сабајле доручек.
    Инаку јас почнав да му давам едно АД навечер и дефинитивно не спие повеќе. Еве скоро месец дена поминаа, скроз исто е. И јаде еден оброк, ама промена нема навечер во станување. Станува 2-3 пати на 3-4 саати. Некогаш и измеѓу знае да се разбуди и да станам по 5-6 пати ама тоа е. Не спие со мене, во креветче е.

На Mateas, eli25, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    6.667
    Да многу е смешен малце му е големка вреќата и крева нозе со се неа :D

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Фала ви на сите за разлчните мислења, од помош ми се секако. Ќе видиме како ќе напредува бебе па ќе решиме :)

На Rtulka и cocopuff им се допаѓа ова.
  19. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Со каков сјај миеш?

На GoldenFrida му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Rtulka