Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    763
    Мене истото ми се случи, имав веќе ќелави точки на главата. Ќе си помине и тоа, но пред месец дена почнав да пијам витамини HairVit од HealthAid. Искрено, има ефект и има подобрување.

На F-M и Srcka28 им се допаѓа ова.
  2. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.247
    Допаѓања:
    50.831
    Ви гугаат ли бебињата и колку?
    Моето бебе порано гугаше не којзнае колку ама сепак гугаше сега па ич, многу ретко.
    Сега само некои грици знае да испушта како да се кара и тоа онака повеќе си ќути освен што плаче понекогаш.
    4 месеци имаме.

3. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    @AngelOfArh а пеленски осип е? Дека никад не сме имале такви бели точкички.

4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.893
    Допаѓања:
    12.740
    @AngelOfArh Ти се погодило детето :D Еве јас сум со две, истата сум, а децата различни. Првото освен во раце кај мене никаде не заспиваше. И тоа строго исправен и потпрен на рамо, легнат никако. Ова малово му мењам пелена, му давам млеко, ќе го легнам во креветче и си разгледува, си го пружа јазичето и заспива. Има денови кога си бара гушкање, држење ама не е за заспивање.
    Тотално се согласувам за тресењето, може да биде многу опасно. Пишував мислам пред некој ден за свеки како го тресеше, косата ми се крена. Го нишкам и јас некогаш од милост ама нежно нишкање.
    Не можам да се сетам за Антоније каде го имаше убаво објаснето дали во интервју или на преглед кога бевме, тресењето е слично на лулањето во брод од кое се добива морска болест. Мозочето е помало од черепот и се мава во него, на бебето му се лоши и во даден момент губи свест или што би рекле ние ‘го заспав’.
    Само не можам да замислам дека некоја мајка така го тресе, и јас го користам терминот думкање ама мислам на нишање во раце.

На Tiny Love и Rtulka им се допаѓа ова.
  5. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Исто и моето и ние сме за 4 дена 4 месеци

6. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    8.511
    Majki dali nekoja ima slicno iskustvo. Na doenje sme i vo posledno vreme pocnuva od edna grada da cica i place, ja prefrlam na druga i tamu si prodolzuva da cica a prethodnata grada ne ja ispraznila. Zosto pravi vaka ne mi e jasno.

На Srcka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.243
    Да, и има име појавата мислам беше shaken baby sindrome.
    Педијатарот ни напомена да не го тресеме нагло баш заради тоа

На Skyler и Rtulka им се допаѓа ова.
  8. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Skok vo rast i kaj mene pravese taka 1 nedela otprilika neka nema galama vo tisina gali go, mozis tivko muzice relaksiracko za bebinja i ne go menuvaj na druga grada treba od edna da ja isprazni cela najmasnoto mleko e nakraj

На Erika.greeneyes и Rtulka им се допаѓа ова.
  9. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Imame problem so lisajcina po teloto, prasav pedijatar mi rece samo vitaminska. Mackam vekje 2 nedeli nema efekt boja imaat kako kozata ssmo mestoto mu e kako rapavo malce. Predlozete mi nekoj losion za telo kakov koristite inace ima samo ma racete i nozete

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.243
    Видете да не е атопичен дерматит, во тој случај ќе треба специјална крема емолиент

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    На Ла Рош Липикар балзамот, моето е со иста кожа и само тоа му помогна и јас од тука дознав за колекцијава од @eli25 мислам беше и да и ние сме со атопичен дерматит

На GoldenFrida му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    109.000
    Па веројатно. Ако не пие антибиотик, ако не си сменила пелени, тоа е.
    Е јатрвава го клатеше и плус го нишаше лево десно, абе хорор. Докторот и рекол дека вака на запад ќе и го земат детето. Едвај чекам некако да видам дали стварно ми се погодило, оти ме пукнаа за баткото, ти се погодило, ти се погодило... ко јас и тоа јас што го правев да не беше воопшто битно.
    Стисни на градата ќе потече млеко и ќе продолжи да цица. Не ја мењај, така никогаш нема да дојде до хранливите материи во млекото.

На Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  13. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    8.511
    Ја стискам и капнувам во уста и пак и нудам фаќа еднаш па пушта и цело време така и почнува да плаче и затоа ја префрлам на друга града.

14. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Shaken baby syndrome не може да се добие од думкање при заспивање и тоа не е ни слично со морска болест туку остава трајни и страшни последици ако детето преживее. Се добива од многу насилно и нагло тресење. Да, се согласувам дека не треба насилно да се тресе бебето, но заспивање со думкање зошто да не. Јас моето така си го заспивам откако е родено, бел звук, затемнето и нишкање, ги потсеќа како кога се во стомак и кога мајката оди а тие се нишкаат внатре. Додека е во нормална мера а не насилно тресење за побрзо да "заспие" може.
    Едит. Кај тебе реплајнав не се однесува целиов цитат за тебе, туку општо за целиот разговор.

На Doktor F, Grungie, januari19 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.800
    И мојава така прави повремено , само не и менувам града, и менувам соба :lol:

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Мајки на 4 месечни бебиња, имате со проблем со доење, општо со апетитот на бебе и со заспивањето?
    Пукнав јас више.

На shz и Rtulka им се допаѓа ова.
  17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.893
    Допаѓања:
    12.740

Истото го збориме. Ангел имаше пишано зошто ги думкаме, баш пишав дека тој термин се користи ама не значи тресење. Инаку, многу е слично со морската болест или болест на движење.

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    109.000
    Да де, ама јас зборам баш за тресењето, со сета сила, лево десно или горе доле, на такво думкање мислев. И јас сум го нишкала што се вика од ќеиф, во ритам на некоја песничка, од милост... ова тресење не е ич нормално не знам, со сета сила...

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.893
    Допаѓања:
    12.740
    Точно знам за што збориш го видов со свои очи, а плус големиот порано го ставаше на колено и силно го тресеше. Зошто? Зашто свекрва и така правела :D

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  20. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.258
    Допаѓања:
    4.924
    Јас исто моето бебе не го нишам ниту думкам, бебето е бајче мирно.Го гушкам, ми спие некогаш во раце, го ставам и буден во креветче и си презаспива сам, обично кога цица ке заспие ама го кревам да ждригне и се буди, после го спуштам нежно во креветче, па си заспива за кратко.Така и син ми го чував и беше многу мирно и весело бебе.Мислам дека нишањето ги прави нервозни.Бебињата сакаат внимание, да му збориш нежно не нападно, да му пееш полека, да му се смешкаш, и смирен да си,ако сум нервозна одма ми се нервира бебето.И не сваќам тоа маратонско шетање низ соба, јас бебето не го носам низ соба, тоа маж ми, ако го земе ако заплаче бебето он се успаничува и почнува да шета, бебето уште погласно плаче се додека не влезам во соба да го земам, кај мене се смирува одма и да си седам само да го држам си е мирен.

На H.VAGA, Coco31, Blue moon и 4 други им се допаѓа ова.