Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. emche05

emche05 Истакнат член

Мене истото ми се случи, имав веќе ќелави точки на главата. Ќе си помине и тоа, но пред месец дена почнав да пијам витамини HairVit од HealthAid. Искрено, има ефект и има подобрување.

F-M and Srcka28 like this.
  2. shz

shz Форумски идол

Ви гугаат ли бебињата и колку?
    Моето бебе порано гугаше не којзнае колку ама сепак гугаше сега па ич, многу ретко.
    Сега само некои грици знае да испушта како да се кара и тоа онака повеќе си ќути освен што плаче понекогаш.
    4 месеци имаме.

3. Freckles.

Freckles. Популарен член

@AngelOfArh а пеленски осип е? Дека никад не сме имале такви бели точкички.

4. Skyler

Skyler Популарен член

@AngelOfArh Ти се погодило детето :D Еве јас сум со две, истата сум, а децата различни. Првото освен во раце кај мене никаде не заспиваше. И тоа строго исправен и потпрен на рамо, легнат никако. Ова малово му мењам пелена, му давам млеко, ќе го легнам во креветче и си разгледува, си го пружа јазичето и заспива. Има денови кога си бара гушкање, држење ама не е за заспивање.
    Тотално се согласувам за тресењето, може да биде многу опасно. Пишував мислам пред некој ден за свеки како го тресеше, косата ми се крена. Го нишкам и јас некогаш од милост ама нежно нишкање.
    Не можам да се сетам за Антоније каде го имаше убаво објаснето дали во интервју или на преглед кога бевме, тресењето е слично на лулањето во брод од кое се добива морска болест. Мозочето е помало од черепот и се мава во него, на бебето му се лоши и во даден момент губи свест или што би рекле ние ‘го заспав’.
    Само не можам да замислам дека некоја мајка така го тресе, и јас го користам терминот думкање ама мислам на нишање во раце.

Tiny Love and Rtulka like this.
  5. Rtulka

Rtulka Популарен член

Исто и моето и ние сме за 4 дена 4 месеци

6. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Majki dali nekoja ima slicno iskustvo. Na doenje sme i vo posledno vreme pocnuva od edna grada da cica i place, ja prefrlam na druga i tamu si prodolzuva da cica a prethodnata grada ne ja ispraznila. Zosto pravi vaka ne mi e jasno.

Srcka28 likes this.
  7. Grungie

Grungie Популарен член

Да, и има име појавата мислам беше shaken baby sindrome.
    Педијатарот ни напомена да не го тресеме нагло баш заради тоа

Skyler and Rtulka like this.
  8. barba12

barba12 Истакнат член

Skok vo rast i kaj mene pravese taka 1 nedela otprilika neka nema galama vo tisina gali go, mozis tivko muzice relaksiracko za bebinja i ne go menuvaj na druga grada treba od edna da ja isprazni cela najmasnoto mleko e nakraj

Erika.greeneyes and Rtulka like this.
  9. barba12

barba12 Истакнат член

Imame problem so lisajcina po teloto, prasav pedijatar mi rece samo vitaminska. Mackam vekje 2 nedeli nema efekt boja imaat kako kozata ssmo mestoto mu e kako rapavo malce. Predlozete mi nekoj losion za telo kakov koristite inace ima samo ma racete i nozete

Rtulka likes this.
  10. Grungie

Grungie Популарен член

Видете да не е атопичен дерматит, во тој случај ќе треба специјална крема емолиент

Rtulka likes this.
  11. Rtulka

Rtulka Популарен член

На Ла Рош Липикар балзамот, моето е со иста кожа и само тоа му помогна и јас од тука дознав за колекцијава од @eli25 мислам беше и да и ние сме со атопичен дерматит

GoldenFrida likes this.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Па веројатно. Ако не пие антибиотик, ако не си сменила пелени, тоа е.
    Е јатрвава го клатеше и плус го нишаше лево десно, абе хорор. Докторот и рекол дека вака на запад ќе и го земат детето. Едвај чекам некако да видам дали стварно ми се погодило, оти ме пукнаа за баткото, ти се погодило, ти се погодило... ко јас и тоа јас што го правев да не беше воопшто битно.
    Стисни на градата ќе потече млеко и ќе продолжи да цица. Не ја мењај, така никогаш нема да дојде до хранливите материи во млекото.

Rtulka and Freckles. like this.
  13. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Ја стискам и капнувам во уста и пак и нудам фаќа еднаш па пушта и цело време така и почнува да плаче и затоа ја префрлам на друга града.

14. Saf

Saf Популарен член

Shaken baby syndrome не може да се добие од думкање при заспивање и тоа не е ни слично со морска болест туку остава трајни и страшни последици ако детето преживее. Се добива од многу насилно и нагло тресење. Да, се согласувам дека не треба насилно да се тресе бебето, но заспивање со думкање зошто да не. Јас моето така си го заспивам откако е родено, бел звук, затемнето и нишкање, ги потсеќа како кога се во стомак и кога мајката оди а тие се нишкаат внатре. Додека е во нормална мера а не насилно тресење за побрзо да "заспие" може.
    Едит. Кај тебе реплајнав не се однесува целиов цитат за тебе, туку општо за целиот разговор.

Doktor F, Grungie, januari19 and 2 others like this.
  15. Srcka28

Srcka28 Популарен член

И мојава така прави повремено , само не и менувам града, и менувам соба :lol:

Erika.greeneyes likes this.
  16. Eli23

Eli23 Форумски идол

Мајки на 4 месечни бебиња, имате со проблем со доење, општо со апетитот на бебе и со заспивањето?
    Пукнав јас више.

shz and Rtulka like this.
  17. Skyler

Skyler Популарен член

Истото го збориме. Ангел имаше пишано зошто ги думкаме, баш пишав дека тој термин се користи ама не значи тресење. Инаку, многу е слично со морската болест или болест на движење.

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да де, ама јас зборам баш за тресењето, со сета сила, лево десно или горе доле, на такво думкање мислев. И јас сум го нишкала што се вика од ќеиф, во ритам на некоја песничка, од милост... ова тресење не е ич нормално не знам, со сета сила...

Skyler likes this.
  19. Skyler

Skyler Популарен член

Точно знам за што збориш го видов со свои очи, а плус големиот порано го ставаше на колено и силно го тресеше. Зошто? Зашто свекрва и така правела :D

AngelOfArh likes this.
  20. macalavica

macalavica Популарен член

Јас исто моето бебе не го нишам ниту думкам, бебето е бајче мирно.Го гушкам, ми спие некогаш во раце, го ставам и буден во креветче и си презаспива сам, обично кога цица ке заспие ама го кревам да ждригне и се буди, после го спуштам нежно во креветче, па си заспива за кратко.Така и син ми го чував и беше многу мирно и весело бебе.Мислам дека нишањето ги прави нервозни.Бебињата сакаат внимание, да му збориш нежно не нападно, да му пееш полека, да му се смешкаш, и смирен да си,ако сум нервозна одма ми се нервира бебето.И не сваќам тоа маратонско шетање низ соба, јас бебето не го носам низ соба, тоа маж ми, ако го земе ако заплаче бебето он се успаничува и почнува да шета, бебето уште погласно плаче се додека не влезам во соба да го земам, кај мене се смирува одма и да си седам само да го држам си е мирен.

H.VAGA, Coco31, Blue moon and 4 others like this.