Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Rtulka

Rtulka Популарен член

Јас со заспивање и јадење посшто сме на АД, ако порано јадеше на 2-2 ипол саата сега 3,5-4 ќе фати и не бара јас ќе му дадам но не прифаќа од одма, се молиме, за заспивање е сменет, со тоа повеќе имам проблем се буди со плачење

Last edited: Nov 12, 2022
    Eli23 likes this.
  2. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

За shaken baby syndrome треба движења напред назад на главата со голема сила. Врска нема со думкање. При думкање, главата на раце е легната, додека кај овој синдром воопшто за глава не ги држат.
    Кај мене со цицање си заспиваше, ама веројатно после скокот, не сака ни да цица, ни ништо. Плаче, вришти. Ако не го думкам, заоѓа. Секое бебе е различно. Се снаоѓам како знам и умеам. Блазе си ви што заспиваат без помош.

Sweetheart87, Coco31, Skyler and 5 others like this.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Јас имам проблем што сака в раце дури е будна. И со првото беше исто. Ќе ја легнам две три минути ќе ми погуга, ќе се смее и почнува со плачки за в раце. В раце дреми исправена, си гледа, глас не пушта, уште да немав болки во цело тело и супер ќе беше. :D

Sweetheart87, Coco31, Skyler and 5 others like this.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Вчера бебе од 21 до 22 часот никако да заспие. Си играше на кревет, значи полудев. Не знам што му е. Убаво си заспиваше до 21 часот. Што ќе беше ова. 3 месеци е.

5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Леле аман со тој синдром. Актуелен е изгледа доста на тик ток, па сопругов гледал видеа и јас сега брзо си играв со бебко си се вртев и он цел иапаничен. Немој немој така да му правиш знаеш ли што му се случува во главата ако го вртиш, нишкаш. Јас ваква:^):^)Аа викам под хитно забрана за тик ток и тебе.

Моево 7месеци заспива строго на цице и тоа при вечееното заспивање ги празни двете со еден час доење. Спие без будење до 1-2 по полноќ а заспива во 20ч.
    Преку ден пак заспива и спие на цице, без нишање, пеење и сл.
    И првото така заспиваше до 2ипол год.

Doktor F and Yowannty like this.
  6. Saf

Saf Популарен член

Јас ако не шетам кругови низ куќа, не низ соба нема шанси да заспие. Со тоа што само кога се вози во кола или количка заспива морам да бидам во движење и јас.

Doktor F, Rtulka and Alexandrite like this.
  7. Grungie

Grungie Популарен член

Да,тоа и пишав, нагло да не се тресе.
    Некои баби ги тресат до онесвестување треба да се пази ..
    Нежно думкање секако дека не може да им штети...

Skyler likes this.
  8. shz

shz Форумски идол

Со цицањето до пред една недела имавме проблем и наеднаш пак си се врати по старо си цица убаво.

Eli23 likes this.
  9. sun995

sun995 Популарен член

image.jpg
    Mislenje za krema Dali e dobra za novorodence koe ima Suva koza koja se lupi?

Rtulka likes this.
  10. Rtulka

Rtulka Популарен член

Мене мимсе сфиѓа ептен има некоја нежна миризва на невем и е многу хидрантна ама не ни помогна па јас за мене ја дотрошувам:lol:

11. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Нас не ни помогна.

12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Точно така. Овде пред да ме испуштат од клиника на прегледот, педијатарката го фати бебето под пазуви со дланките го крена во воздух и ми рече никако да го тресам така за да го смирам.
    Не знам оти думкањето се меша со тресење, думкање е нежно нишкање по некој ритам дур се движиш со него легнато во раце. Тресење е сосем друго, не можам да замислам дека гушнато во раце е можно некој толку да го истресе. :?:

Памтам тетка ми, близначките во колички, на времето огромни едни, како ги дрмаше нервозна кога вриштеа двете, количките потскокнуваа од страна. Е тоа беше ролеркостер. Тебе мозок да ти се помати само што гледаш. :drunk:

Јас па често знам да речам дека сме се думкале, ама ретко сум нишкала, и првото и второво. Уствари држам во раце и шетам низ дома. Ноќеска толку ме болеше цел грб и кичма што не можев никако да се наместам скоро 3 часа, на крај накај 2 по полноќ станав пиев ибупрофен и не знам како и кога сум заспала.

Сакам да почнам да вежбам а со болкиве што ќе се праи не знам.
    Косава и мене ми се преполови. Знам дека е нормално ама толку многу исчешлувам секое утро што почнав веќе болести да си дијагностицирам. :tmi:

13. sun995

sun995 Популарен член

A se mislev Dali ova ili Mustela stelatopia

14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Мајка ми ми има кажувано порано на село ко се родил братучед нејзин, и мајка му го ставала на големо ќебе или чаршав не знам што, и она го држела од едната страна, некој друг од другата и така го лулале бебето на сред двор додека не се успие ( читај онесвести ) (facepalm)

Skyler and Yowannty like this.
  15. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Јас сум со мустела хидратантната од сам почеток. На сувите делови плус павловичева ставав. Ама нормално е тоа мислам. Ќе се среди за брзо.
    На веледа за пеленска регија земав и е океј.

sun995 likes this.
  16. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Пробај со магнезиум, мене ми е спас. Цел врат и грб ми беа вкочанети, бев на масажа супер ме опушти, за три дена иста песна. Сега пијам магнезиум од 400 секоја ноќ, многу ми е подобро.

Coco31, Yowannty and Rtulka like this.
  17. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Другарка многу го лулаше бебето, ама па наводно само така и спиел, секој со своја мука. Јас од овие "техники" само возам во количка кога шетаме. И стварно може и долго да шетам, цело време си спие.

Rtulka and LiquidLuna like this.
  18. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Мојата гуга ама има 3 месеци. Сигурно е нормално, како растат имаат разни начини на комуникација.

Rtulka likes this.
  19. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Смее магнезиум при доење секој ден си пиеме ?
    Јас сум со болки во цело тело веќе, вчера едвај се свртев во кревет сум се укочила и мн болно ми беше, и се повеќе ми се влошува.
    Има некој покрај грб и кичма и нозете колената и зглобовите да ве болат?
    Крв проверив денес ок е витамини пиам, само за вежбање ќе да е работава ама сама сум дома :worried:

Rtulka likes this.
  20. Bebuli

Bebuli Истакнат член

Kolenata uzas mi se, edvaj stanuvam.:D

Cloverrrr likes this.