Срц бебешко масло бекутан за 100че намачкај дете нека стои еден час пред капење. После со чешле ќе чешлаш и ќе падне. Можеш и со павловичева да го намачкаш на главчето. Финтата е да е многу мрсно.
4 i pol meseci sme poxnav da vovedam vkusovi . Na ekskluzivno doenje sme. Pedijatarot mi rece deka mozam i sokcinna da mu davam po malku. Problem imam nikako nesaka sise. Uste koga se rodi posle prvata nedela pocnav anason vo sise da mu davam se gadeshe mislev deka cajot ne go saka i mi povrakase vo mlazovi, pa grcevite gi pominavme so lazicka mu davav caj I cucla lazlivka ne prifati. Vcera voda mu staviv vo sise isto pak se gadeshe i svativ deka e do siseto. Kako ke mi pie sokcinja. Predlozete mi nekoe sise. Gledav ima nekapecki caski ama mal e za takvi... od sisinja probani se avent anticolic chicco sise 0+ chicco 3+sise so pojke mu teci i sega posledno zedov baby nova najobicno sise so malo cucle i toa go nejkj
Kaj nas ne bea kako prvut tuku kako parki i so si irata mu ispaga gore i kosata. Kako koricki bea stavav naizmenicno i maslo od bekutan i maslo od freziderm od freziderm e mn malo odma go pktrosiv a trrba da e pojke mrsen. Od prilika za 2 nedeli mu padna i koga ojdov na pedijar mi rece trebese da go namrsis ubavo kapa odozgors pola sat da se vpie ubavo mrsnoto pa so cesel.
И јас сум со актив, пробав премиум и бекутан ама овој најдобар ми се виде. Инаку такви се памперсите помали, ние на 5 месеци со 9кг користиме 6ка. Земај си поголеми бројчиња.
ја го однесов на контрола после доаѓање од болница па на 2 месеци зошто ми се разболе и после на 5. Не го разбирам тоа носење секој месец па се гледа дека бебе расте, си напредува. Само ги изложуваме на болести беспотребно.
На 4 месеци не се почнува со дохрана сем ако постои медицинска оправданост. Најдобро за едно бебе е да дои што е можно подолго односно 6 полни месеци се смета за ок. Не сте на ексклузивно доење. Екслузивно доење е само доење. Чим си давала чајчиња, водичка што до 6 месеци е скроз непотребно и без никаков бенефит за едно бебе, значи бебето не било само на доење. Сокчиња не се потребни или барем не мора толку рано. Има време за нив. Некапечка чаша е 8+. Ќерка ми исто не прифати никакво шише и пиеше вода од некапечка чаша без проблем после 8миот месец, а многу брзо и од обична што беше супер за да се навикне на чаша. Исто планирам и со син ми. Не знам од кој месец се, види пробај со шише со клунче.
Мајки бебето е 2.5 месеци.Го носев на педијатар ми рекоа дека е супер напреднат, за 40 дена имаше качено 1200г и пораснат 9цм во висина, 3750г беше на 1 месец а после 40 дена 4950г, а на прв месец беше 53 цм, после 40 дена 62 цм, др рече супер е само појача витамин д, и јас и маж ми сме високи, само му проверија к.слика и ни даде плус капки железо и бејбивит витамински капки зашто малку бил анемичен зошто е порано роден во 37 недела.Исѕо ми кажа рота да ја примиме последната ден од првиот рок а др вакцини со неа во исто време да не прима тука да се одложат.Е сега Апликацијата на телефон ми вели дека бебето е неухрането, вчера чепкав внесував податоци и многу се изнервирав.Само на доење сме. И тие капки бејби вит се благи со вкус на портокал, а пишува дека се од 0+.
Јас колку што гледам бебето си ја следи кривата на раст и плус постојано напредува, си расте. Не читај што пишува дека е неухрането. Неухрането и гладно бебе нема да качува по 1200гр за 40дена. Плус педијатар ти потврдил дека се е во ред. Babyvit се 0+, безбедни се. Моето уште додека беше во инкубатор ги примаше.
Абе нивен проблем, реално треба да имаат простор за болни и здрави дечиња. Кај мојата матична е така и плус ни закажува термин. Нека си закажуваат и они. Прво здравите пример наутро, ама изгледа ги мрзи па ај не доаѓајте
[ I jas mislev deka e nepotrebno dodavanje ama imame skoro 9 kg a sme 4ipol meseci sto odgovara na 6 meseci vo kilaza pedijatarot mi rece deka e pogolemko i bash poradi toa mi rece da vovedam po nekolku lazicki i dohrana. Dava znaci na jadenje. Ima i 6+ nekapecka caska zatoa i pobarav i mislenje. Vo intenzivni grcevi davav 2 3 lazicki anason caj toa ne znaci deka davav jas 100ml caj. I koga napisav ekskluzivno doenje mislev na samo doenne bez kombiniranne na AD. Saka mnogu i voda da pie primetiv vo kapenje pa sakav malku da mu dadam duri sega prethodno ne mu davav voda znam deka majcinoto mleko sozdrzi se.
И кај нас беше со закажување ама сега е лудница. И болни и здрави заедно, бебе во кола јас чекам ред 2 саати .. и шо дека пак ја сум имала контакт со сите во чекална.
И мене од 4 мес сите педијатри што ги консултирав ми рекоа да почнам со кашички. Сега кога бев на 5 мес ме прашуваат дали сме почнале со оброци. Ама мало е, уште по некоја лажичка давам и му предизвикува запек, не му се спремни цревцата.
Кај матичната на моите има различни термини и простории за здрави и болни деца. Плус првите неколку месеци беа потребни почести контроли, на две-три недели додека да се осигураме дека напредуваат како што треба. Како растеа се зголемуваше периодот на месец-месец и пол.
Толку е, 3 пати го мереа, а и 62ка шпикозни веќе му се како мали, скроз се оптегнати, и син ми раснеше брзо во висина,сега е 120 цм а нема уште полни 5.
Нема врска килажата и моево е исто големо, после 5тиот месец се смета дека достигаат физичка и психичка спремност за храна. Ако сака да лизне вода или отвара уста не се знаци, тоа само значи дека бебето е љубопитно што е нормално за развојот во овие месеци. Екслузивно доење е само и само доење. Не чај, не вода, не ад. Се чека барем 5 месеци, ама чим сте почнале среќно, и да си јаде се понатака. За некапечка чаша не знаев дека има и 6+, пред 3 години беа 8+, ама супер ко така. Убаво школо е да прифатат нормална чаша побрзо и да не се бафтаат со шишиња со години. Јас бар ич не сакам шишиња. И јас ќе си нарачам таква чаша.