Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.537
    Допаѓања:
    108.670
    После вакцина избегавај стимулации. Пад на имунитет башка, изложување на вируси и бактерии, запчиња, му се собрало на кутрото. Раслечи го, истуширај и ќе заспие, ќе му олесни.

На Freckles., GoldenFrida, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.490
    Допаѓања:
    8.451
    21,22 степени е ок температура за во соба каде спие бебе?

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    12.656
    За мене е многу, ние спиеме до максимум 20. Кога легнуваме е 20 и претпоставувам дека паѓа до 17-18 степени.

На Srcka28 и Rtulka им се допаѓа ова.
  4. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.490
    Допаѓања:
    8.451
    Мене вака свежо дури ми изгледа во собава. Мерам со топломер на микролајф освен за температура има и за просторија. Сега не знам колку е веродостојно.
    Со што мериш ти?

5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    12.656
    Да, го имам истиот и се покажал точен. Јас со обичен термометар мерам го имав во спална ама ми падна. Сега од прилика веќе знам ама обавезно луфтирам пред спиење и ноќе ако осетам дека е топло отварам од кај дневната луфтирам.
    Ако е свежо, поубаво спијат така.

На Rtulka и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  6. pcelka2021

pcelka2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    81
    Мајки вие што давате ад млеко на бебче дали бљуцкаат водичка? Моето вади водичка а вода не двам, нормално ли е тоа? На хип комбиотик сме

7. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    Дали се нормални бели мрсулчиња, не се течни баш бели, мали се и тегави ако плаче ги вади ако не морам со пумпа па со стапче за уши. Почнав да и ги вадам кога почна да хрчи навечер, сега не хрчи ама и се прават така денски и и ги средувам. Прашањето ми е дали е нормално или може да се знак за настинка и сл.?

8. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    Мојата е на ексклузивно доење па вади како вода кога ќе се напне за нешто. Млеко одамна не бљуцнала, тоа е само кога ќе се прејаде.

9. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Јас мислам нема на кој ова не му се случило. Мене исто ми се случи на 2 месеци ништо живо не седеше дома кај золва ми. Башка вакцина примено.... Не знам што му беше. Тоа е.... Во такви случаеви колата и правец дома да се смири. И така правам секогаш ако има вакви ситуации на вознемиреност. :*

На Freckles., Srcka28 и Rtulka им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    27.877
    Да, јас имав големо бебе и сега дете.
    На 1 месец беше 8cm повисок со + 1кг300г.
    За 1 година порасна 32 cm и качи 9кг. плус. Цицаше до 1г.

Сега има 3г, личи и по кг и по висина за 5г. Ако има ген за растење ќе си расте.

Сите се различни.

На Blue moon, macalavica, Skyler и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Епа немаат сите матични таков начин на работа, а некои не можат да си дозволат да плаќаат на приватно секој месец. И како и да е пак не се согласувам дека секој месец треба бебе да се влече по доктори. Повеќе од доволно сме информирани за да препознаеме доколку нешто со развојот психички или физички не е ок. И нормално да го однесеме по потреба.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Се наеднаш ви се собрало мама и плус веќе доаѓа во месеци кога повеќе разбира, нормално е. Моето од дете што со сите седеше и никогаш не плачеше сега стана плачко залепен за мама. Нигде не можам да го однесам, му пречат галами, гужви, непознати луѓе. Плус вакцините, плус непцата и ние сме исто неделава.

13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    12.656
    Смени си го матичниот. Колку и да си информирана, не си педијатар плус си субјективна за свое дете.

На eli25, Mimimum, Jordanovska-K и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.800
    И нас ни се случи исто пред месец дена , на гости кај нашите , многу луѓе и се собраа , многу се вознемири , не можев да ја смирам , ноќта до 2 плачеше

15. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661
    Majki,
    Aj ve molam nekoja da mi odgovori pishi so bebche so stavala pomalku na kilaza , sto ste pravele, prezemale ???
    Mojava ima skoro 3 i pol meseci i maka machime so stavanje na gramaza , prviot mesec 750 , vtoriot 580 ama tretiov samo 350 ... i eve sega ja pratam chetvrti mesec pak po malku stava ... inakunsme samo na doenje ... probano e da se dodava ad , nesaka nikako ... i sum molzela da i dodadam nekit ... cica 3,5 min tolku , znae nekogash poveke koga ke e uspana pa podolgo ... neznam dali e problemot vo vnesot na mlekoto ili mozebi vo izlezot , zoshto kaka chesto i znae vo stolicata da ima crveni konci ... neshto sto e znak za prolivche ... probuvano mi e so colief kapki da namali laktoza vo mlekoto i so probiotik da se reguliraat crevata ...
    Matichnata me tera da i davam bezlaktozno mleko (ama e nevozmozno) osven ako treba da ja vezbam so ostavanje gladna pa da se nauchi na shishe i na dr mleko ... a Denis od lulka neli ekspert za doenje vika deka se ok , zdravo e bebeto i demek e normalno i 350 sto stavila ...
    Ama mene me machi toa 350 samo i plus deka prodolzuva taka ...
    Daj ve mola nekoja so se soochila vaka so mala kilaza da daj sovet ili iskustvo ...

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.537
    Допаѓања:
    108.670
    Не, не сме запознаени, ако си педијатар или лекар пеки, ама ако си се друго освен медицинар не си запознаена. Раст и развој во првата година е најважен. Може и 5 деца да си изгледала и сите различно да напредуваат.

На Mimimum, Inamya, Coco31 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Лек за кандида за време на доење? Пробав Полигинакс, Антифунгол, не поминува. Бев на гинеколог пред некоја недела, се си беше во ред, не можам пак да одам, бебе не ме остава.

18. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    3.195
    Мака мачев порано со кандида, од се' што пробав најзадоволна сум од вагисан вагиналети.

Едит: "VAGISAN LACTIC ACID во својот состав содржат млечна киселина и натриум лактат што ги прави безбедни за користење за време на бременост и доење". Од описот на 24apteka

На Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  19. feminka#11

feminka#11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    146
    Мајки како им мачкате на непцата гел на вашите бебиња, почна раце во уста да става се лигави 4 месеци е и кога ќе и мачкам ми го лиже прстот цело време:) незнам колку останува на непцата.

20. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Може за време на доење? Sorry сега видов:D