Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Srcka28

Srcka28 Популарен член

До скокот е сигурно , и јас ги приметувам промените кај мојава, ќе се галиме ќе си лежиме и одеднаш почнува да вришти колку што ја држи гласот , не цица убаво се тегне не ми ги исцицува градите па кака зелено , ама ќе помине

Coco31, Freckles., Rtulka and 3 others like this.
  2. Srcka28

Srcka28 Популарен член

@Erika.greeneyes
    Да се надоврзам, и јас истото го правам , кога и менуваш пеленки остави ја гола нека попрета се радуваат , покриј ја со тетра со нешто и нека прета , и излуфтирај мозок малку 10 мин 10 , оди до тоалет , подолг туш малку да се опуштиш, шетај ја , и мојава плаче поготово јакна кога и облекувам за надвор, мислиш ја тепам, плаче додека да излеземе надвор после се смирува и заспива. Ти секоја прилика излези , па макар и ѓубре да фрлиш..... јас вчера во најголемиот дожд бев во маркет , значи громови да удираа немаше да ме спречат да не одам :D

3. Xanty

Xanty Истакнат член

Син ми само со прожектор заспива. А постариот син несакаше да се успива со прожектор зароа што уште првиот ден го успивав во раце. А сега за второто како дојдовме од болница го ставав во креветчето со прожектор и така заспиваше.

Alexandrite likes this.
  4. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

А каков прожектор имаш и ако имаш за на креветче да се монтира, дали е транспортно или дрвено креветчето?

5. Xanty

Xanty Истакнат член

Screenshot_20221124-003357_Chrome.jpg

Alexandrite likes this.
  6. Rosa123

Rosa123 Истакнат член

Луѓе беба кога ќе почне да плаче се закашлува нонстоп така... Дали е тоа нормално??? Дали вашите праат така???

7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Фала ви многу за советите кралици. Ќе гледам да не се потресувам толку иако душа ме боли. Само плачење ми зуи во ушиве.
    Се тешам со тоа дека не сум сама и дека е период па кога ќе заврши ќе ми се врати моето насмеано бебенце со најубави очи на срничка.

8. GirlLady

GirlLady Активен член

Мајки може хелп.. малата ми е два ипол месеци се нема искакано 8 дена се што е можно имам направено и дадено исто така и ја јадев сливи и што уште ништо, и вежби и чај никако да се искака. Само на мајчино млеко сме дали е можно запек да има? Незнам што да правам како више да и помогнам, педијатерот ми вика да ја носам на клиника да инставеле нешто во газето и незнам више не сум паметна.

9. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Ако ти е за утеха мојот на 11 ден се искака исто на мајчино само. Педијатар кажа до 15 дена било нормлно.

10. Mateas

Mateas Истакнат член

Малата ми се будеше во сон и кенкаше, па приметив дека е топла.
    На бесконтактен ми покажа 38.4, додека на тој што се мери под пазуви(не е живин-дигитален е) 37.7
    Дадов сируп парацетамол 2.5 мл и ја расоблеков и разладив.
    Мислам дека ќе извади запче, бидејќи постојано се лигави и рачиња става во уста, а и педијатарот пред 2 недели рече дека и се отечени непцињата.
    Дали во ред реагирав со сирупот и што друго да направам?
    Прв пат качува температура па малку сум во паника:sweat:

11. GirlLady

GirlLady Активен член

Сам по себе му докде или превземавте нешто?

12. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Лелеее исто;(, вришти при облекување јакна ко да ја тепаш, плаче а ми се спие и никаде не го собира да преспие денски, но вистина е тоа со пелената, ги соблечеш ли мир во куќа. Не знам како се другите скокови ама овој четвртиов е отров!:whew::whew::whew:

13. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Од вчера и јас и бебе сме со температура и со стомачен вирус. Чим цица одма кака, а цица како врапче. За температура знам што да правам, но се секирам за цицањево дека е слабо, башка што одбива па со сила некако бутам. Може ли да дехидрира или да се радувам што колку толку сепак поцицува?

14. barba12

barba12 Истакнат член

Da ko ke e nervozno celo vreme kasla posebno koga ke go preslekuvam

Rtulka likes this.
  15. barba12

barba12 Истакнат член

Nie go pominavme 4 ti skok i da celo vreme kemkavo placlivo vo race po cel den go drzev celo vreme na cicka vo skok mnogu bara cicanje i pak nervozno1. Nedela i pomina duri i noke po 4 5 pati se budese zaspan so placenje i ne se pulese vo sonot kmase obidi za prevrtuvanje i posle toa pocna da se prevrtuva od grb na strana posle sekoe takvo placenje sledi nekkja novost sto ke ja primetite a i toj skok e so glodalki igracki saka sve da fati se nervira sekojpredmet i mu stvara nervoza ko ke placi ne go zanimavaj so nisto samo krenigo vo race i smirigo

Rtulka and Erika.greeneyes like this.
  16. Inamya

Inamya Популарен член

Имаме мече (на средината на мешето има прожектор со ѕвездено небо) исто имаме сиалица во штекер како ламба како диско топка, ги сакаат и двете но незаспиваат со нив, ги бркаат да ги фатат со рачињата :)

Rtulka and Alexandrite like this.
  17. Srcka28

Srcka28 Популарен член

И ние денес со тт бевме , ноќеска кога стана за цицање ми беше топла ама и сменив пелена , весела беше и не и измерив , е сабајле кога стана пак ми беше топла и измерив 37,7 , се јавив кај педијатарот ми рече донеси ја , ја расоблеков малку после саат време спушти , не и дадов ништо , не ја однесов уште зошто повеќе ми е страв да не закачи некој вирус таму, сега е лом со вируси со деца од градинка и школо, гужви па да се чешаме после, ќе пратам па ќе видам , ако нема потреба не ја носам , не и дадов ништо , имам сирупче за во случај да треба ама над 38,5.
    Немој да паничиш тоа е не е добро ни за тебе ни за бебе , само прати тт и многу важно општата состојба , дали е весело , дали плаче.. можно е да е забче :) со лесно денес да поминеме :l:

Rtulka and Mateas like this.
  18. Freckles.

Freckles. Популарен член

Сабајле бебе се заврте од грб на страна па на стомак и си крена глава. Претходно се вртеше само на страна.
    Е сега многу е мал, сам не знае да се врати на грб назад и ми е страв за навечер во сон да не направи. Што да правам, да се надевам дека е инцидентно и нема пак да проба скоро? Или да почнам со некои вежби да го учам да се враќа од стомак на грб?

19. Mateas

Mateas Истакнат член

Фалаа драга, со лесно и на вас❤
    Ја следам да, расположена е, па на моменти знае да кенка и да става рачиња во уста нервозно.
    Кое сирупче вообичаено давате и ви се покажало како ефикасно?
    Јас имав парацетамол дома, уште од кога примаа вакцина.
    Сега и мерам 37.7 има...

20. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Сам. Педијатар кажа да не ми ставам чеп за да не ми се научат цревата така. А и суви сливи јадев и масажа му правев. Види што ќе ти каже педијатар па постапи така.