Зависи како напредува. Барем кај мојата беше така, не напредуваше од млеко, не ни сакаше да пие млеко колку што требаше да биде доволно за нејзе, и почнавме од 4+.
Синко не напредуваше и почнавме од кај 5 ипол месеци. Ама џабе, не јадеше докај 2-3 години. Сега не се сопира. Си бебка планирам исто, 5 ипол со пробување, ама јас морам прво глутен да дадам за да знаеме дали има или нема целијакија. Наследна е. Значи би почнала со палента или гриз и зеленчук. Овде зеленчук советуваат прво. И јас би, оти синко почна со овошје и само тоа јадеше.
Мене ми пратија еден план од нутриционистка од Хрватска, советува да се почне со тиква. Сите различно викаат. Овде некој викаат ориз, а читам дека бил штетен за толку мали бебиња. Бог знае
Смеам гриз од 6 месеци? Како го подготвувате со овошје на пример? Ништо не знам а немам ни кого да прашам, вие сте ми спас
Прво препорачуваат безглутенските житарки да се воведат, потоа тие што содржат глутен. Но кај Јуле е друг случај, треба да ја утврдат можноста за целијакија бидејќи потоа ќе треба да внимава и преостанатата храна да не е контаминирана со глутен. Имаш ли дадено палента, просо, ориз, овес? Инаку гризот го вариш со вода, па го мешаш со некое овошје.
Ау тоа беше пред 9 години, сега пак ќе читам. Да помине журкава со вирусот и ќе читам за храна. Кај мене е поинаку, се почнува со бесглутенски житарки.
А на кој начин се користи мајчино млеко при воведување исхрана? Прашувам за замрзнато молзено, зашто шише не проба и ми остана уште со храна да и го мешам кога ќе почнеме. Жал ми е да фрлам. И што мислите дали има корист од такво нешто?
Majki, dali bebuskite vasi nekogas ispustaat nekoj zvuci duri spijaat? Kako da ispustaat vozduh i pritoa so zvuk nekoj? 4 nedeli sme nie
Испуштаат како да којзнае колкава тежина имаат, барем моето, после имаше и звукче како некое цивкање како да се жалеше. Бебулиња!
Kako sirena jas vikam sepak mi bese prasanjeto dali e vo red.znaci da ne se grizam oti prvo dete mi e i se plasam mnogu za sekoja sitnica
Во врска со воведување оброк. Ние пробавме неколку вкусови и бевме закажани за вакцина и од советувалиште педијатарот ни кажа ништо ново нели пред и после 3 дена од вакцина. Е сега матичната на беба, вика до 200гр максимум еден оброк. Јас и давам само овојше пример зошто само тоа сега може, што веќе пробала да речеме круша, јаболко и банана измешани, 200гр и беба јаде не знае да застане. Се ќе изеде и бара уште. Да напоменам млекото ни е заменето со оброк и поентата ми е тие 200гр ја држат сита 3 часа до наредното млекце.
Симнав апликација Бебе Готвач. Има убави идеи за оброци, од утре почнуваме па ќе видиме како ќе ни оди
За јагодите, и др. Сајковски го слушав кога кажуваше дека можат да се воведат од самиот почеток. Домашни, не третирани и да се стави само ,,месото,, без кора и оние црнките Портокалот веќе и кај нас се препорачува да се пробува на почеток, ама јас еве сеуште немам м*да да дадам