Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Абе не поминува некој саат, јас пак на мака. Вчера бебе заспа одма после бањање. Спиеше цврсто цела ноќ. Мислам цврсто, без пафтање со рацете да се буди, иако стандард на два саати, стани, цицај, заспи, остај ја мајка ти да се мачи да презаспие. Нејсе, навика. Ми беше сомнително, ама си викам ај нешто уморно е. И денес ете се појави нов skill, гугање. Беше слатко до некаде после бањање. Што е ова, уста не затвара. Го шлапнав во релаксатор, уште гуга. Меѓу другото ми ги исцеди денес градиве. Лимони да беа, и кората ќе им ја изедеше. Не знам колку вода испив, очиве суви ми се. Дали влегува во третиот скок? Ене се љуља и гуга и не сака да спие, а мене веќе ни снага не ме држи, а ми се спие. Страв ми е да помислам дека ова може и цела вечер да трае. А и заборавив да кажам, се научи и да дрпа се со рацете, цело време ме плеска по фаца, не знам што е ова, ме тегне за панталони, маици. Идам да си пукнам. Баш си реков, неколку дена уживанција ни беше, мислев и денес, да си пуштам нешто филмче, серија, ама, ташак (со извинување).

Последна измена: 29 ноември 2022
    На Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  2. idontwannabeyou

idontwannabeyou Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2022
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    170
    Преку ден во раце дремнува 10-15 мин и кога ќе ја оставам одма се буди..ама се дешава и ноќе да не спие

3. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    3.801
    Овие два дена или ми наговестува 4 скок или фино си го почнавме. Од бебе шо цицаше макс на 2 ипол часа, вчера и денес нејќе да виде цице порано од 3 ипол саати. Само да ме види како ја кревам блузата вришти. :headbang:

Денес и се собраа 4-5 оброци. Измеѓу нив не плаче за јадење ама ја приметувам знае да покемка. Дали е 4 скок или нешто друго во прашање? На колку време ви цицаат денски бебушите? Инаку вечерта од 10 ипол до 10 ипол сабајле стана само еднаш во 6 ипол. Ко многу малце некако подоиве.

Уште едно прашање, имам купено оградица за креветчето, но страв ми е да ја наместам дека нели не се препорачливи. Тоа е заради задушување или заради струење на воздух? Баш е слатка до пола креветче во висина, не до горе и само од долгата страна и кај главчето. Да ја чувам во шкаф а, и до кога?
    IMG_20221130_000433.jpg

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.537
    Допаѓања:
    17.255
    @TheGoldenPeach и ние го тераме 4 скок и моево бебе може по 4-5 саати да не му понудам да цица и да не заплаче. Затоа ко ќе и дадам незнае од каде попрво да повлече. Денес на пример ос 15.30 до 21.00 не беше цицана и глас не пушти

Оградица таква имам од 1 ден, имав и за поголемата

На JuLleE, Rtulka, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Мајки дали е нормално бебе ми стануваше на два ипол сати да јаде, еве сега неколку дена врзува по 4 или 5 сати? Си напредува супер ама малку ме чуди сега ова спиење. Иначе сме на мајчино млеко и утре правиме 3 месеци :)

На Doktor F, Cloverrrr, Blue moon и 2 други им се допаѓа ова.
  6. TheGoldenPeach

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    3.801
    Лелеее и така е кнап со килажа уште да не цица фали, се пренервирав цел ден. Еве сега стана за цицање (6ч поминати) и пак се бунеше 5 мин дур почне. Ја држам на цице ама со цуцла во уста и чекам чекам чекам, тргам цуцла и дирек брадавица во уста дур е несвесна да зацица. Е само вака ми успева и тоа по неколку пати пробување. (facepalm)

Скроз нормално мајка, мојава по 7 часа си ги сврзува без проблем на истава возраст.

На le.soleil, Freckles., Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    6.976
    Моето е исто преку ден, само во раци дремнува. Преку ден не менувај ништо сега пробај прво навечер да оправиш. Направи една иста рутина секоја вечер. Пример ние во 7 го облекувам во пиџами, го мачкам со кремче, ставам уље на стапалата и овој период му чистам и носето. После го носам во спална, затемнувам, пуштам бел звук и му давам млеко. Кога ќе се најаде го спуштам во креветче и го галам некој пола саат и потоа заспива. Ова секоја вечер без исклучок. Сега уште со пиењето на млеко знае дека е време за спиење. Кога ќе го средиш ноќното спиење може да почнеш да работиш на дневните дремки

На emche05, idontwannabeyou, Mateas и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Јас имам оградици на креветчето. И сум пишала мислам бебуш мора да биде пикнат во нешто со главата, дали оградица, дали перница, дали ќебе...инаку не спие. Така спие и татко му, крвта не е вода. Од прво ми беше страв ама сеа веќе немам што да му правам, така спие и готово. Ако нема нешто во близина се нервира и се буди.. што дете ќе беше (facepalm)

На TheGoldenPeach и Rtulka им се допаѓа ова.
  9. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.609
    Допаѓања:
    48.973
    Секако дека има корист.
    Одмрзни го малце млекцето да омекне, јас успевам да го искршам додека е мраз, додај во топла кашичка, ем ќе ти ја олади кашичката, ем ќе се растопи. Промешај, толку.
    Или со бисквитки ЛоБело, за бебиња.

10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    14.286
    Моево цел месец по еднаш пиеше млеко во текот на ноќта, но ноќеска пак стара песна- двапати. Вашите по колку пати пијат млеко? Јас сакам да скратам едно, но како? Не сака со цуцла да презаспие. Дали е можно во скок во развој да бара повеќе млеко? Тука читам дека вашите не сакаат да цицаат.

11. Rtulka

Rtulka Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    :rofl::rofl::rofl: Ај добро утро и добро дошле во 3ти скок! Си ме изнасмеала од срце сабајлево! Па нек си гуга беба гледаш среќно си е, работата е што ние сме уморни. Те гушкам!:hug::hug::hug:

На Alexandrite и Freckles. им се допаѓа ова.
  12. Rtulka

Rtulka Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Не сакаат преку ден затоа навечер надокнадуваат на 3 саата

13. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.663
    Допаѓања:
    2.482
    Мајки како бебето порано да станува сабајле и порано да заспива навечер? 3м е. Ноќеска се буди во 2,5,7, и после 7 пак презаспива до кај 9/10 а навечер уште во 21:00 пробуваме да го заспиеме.. Задремува до кај 22:00 пак цица и заспива дури во 23:00? Пред некоја недела си заспиваше во 21:00 и сабајле се будеше во 08:00. Нешто погрешив или период е?

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.807
    Допаѓања:
    264.177
    Почна со дохрана?

Инаку и мојава не бара да цица, и цица по малку, и еве ја напреднала повеќе од претходниот месец.
    Бебека беше нервозна, квичеше пред две недели, а сега е мирна баш, вчера дали дека болна спиеше од 17 часот до 20 часот. Стана, си гукаше, си заспа накај полноќ.
    Повеќе одговара скокот да почнува од денот на раѓање.

15. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    544
    И ние сме исти овие два дена

На TheGoldenPeach му/ѝ се допаѓа ова.
  16. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.537
    Допаѓања:
    17.255
    Мајки прва рота и шестовалентна ја помина малава без температура, повраќање и сл. Денес прими втора рота и петовалентна. Вашето искуство што кажува исто ко претходниот пат или може да изненади со реакција?

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. TheGoldenPeach

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    3.801
    Еве денес дур е поспана давам. Или од ко ќе стане или дур ја заспивам, зависи како ќе се погодат дремките и засега добро оди без плачки. Пробај така. :hug:

На Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  18. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Исто како првиот пат помина. Без некои посебни реакции.

На Rtulka, Freckles. и V.N. им се допаѓа ова.
  19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.785
    Допаѓања:
    9.100
    Добро бебево мое ќе фати некогаш ред со спиење?
    4 месеци веќе иста песна никаков ред.
    Kога читам колку ви спијат бебињата просто се чудам.
    Цело време нишање па шшш, нани нани и така во круг.
    Ајде за физичката болка во раце нозе кичма ќе се издржи ќе помине. Ама со психичката што правиме. Кога слушам како други бебиња спијат се нервирам зошто и моето не спие така.
    4 месеци веќе сум право зомби.
    Па и јас сум човек и јас можсм замор да осеќам.
    А почнав да попуштам и со нервиве више.
    Претходно не дека беше спијач ама овие 2 ноќи дали е од скокот или до што е не знам. На секој сат и пол,два се буди. Убиена сум веќе.
    Вие што сте во 4ти како ви спијат бебињата?

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  20. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.324
    Допаѓања:
    51.153
    Првиот пат само малаксана беше, а второт пат качи малку температура.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.