Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Ништо немам против дури и сакам, обожавам гушкање јас ама има проблем кичмата ќе ми пукне он веќе е седум кила вчера раката ми отече не е безбеден толку долго во раце кај мене

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GoldenFrida

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Ако имаш врмее е супер. Моја пријателка ја почна но бара мнооогу посветеност. Јас бидејќи порано ќе почнам со работа не би можела иако е супер

3. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.609
    Допаѓања:
    48.973
    Еве го моево скоро 9кг. Пред некоја недела коа мислев скок, само во раце се смируваше и заспиваше. Ќе полудев да не го држав во раце, само да не пишти.
    Сеа менува, еднаш во раце 2 пати во количка, еднаш на тросед итн заспива.

И јас се мислам, ми личи на небезбедно.
    Не знам дали би можела да седам и да го гледам мирна со тој гаг рефлекс хаха.

На Rtulka и GoldenFrida им се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.792
    Допаѓања:
    122.535
    А тоа е? :?:

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.609
    Допаѓања:
    48.973
    Парчиња храна служиш самп да се рани бебето.
    Варен компир, брокула итн омекнато и сечено колку големина на прст

На Srcka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    14.286
    Може е пишано претходно,но да прашам. Што е тоа регресија и кој месец се случува?

7. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Со оглед дека преку ден само во раце ми спие од кога е родено, имам против истото да го правам и навечер. Заспива во раце, ама не дозволувам и ноќта да ја преспива на мене. Ќе се буди неколку пати, ќе плаче, ќе се умори, ќе заспие. Мајка сум, но имам потреби. Не зборувам за обврски низ домот, туку лични, нешто како одење до вц.
    Дополнително што спиеме заедно и не смеам да мрднам, иначе отиде сонот на двајцата.
    Моментално пишувам со бебуш во раце.
    Бањање(n)
    Миење заби(n)
    Нужда(n)
    Јадење(n)
    Така што моево моментално ништо не го мачи, цицка си сака за перница, тоа е.

На Rtulka, emche05 и Eli23 им се допаѓа ова.
  8. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.922
    Јас да, здравје. Мислам вие сте малце пред нас, ќе кажете искуство

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    5.792
    Ако е приготвена храната соодветно не е ништо понебезбедно од тоа ти да му даваш блендирани каши. А за гаг реглексот може да се јави и кај кашите, не само со јадење парчиња. Да непријатен е за гледање, но само смирено треба во тој момент.
    По blw не значи само парчиња, може и каши да јаде бебето, или со раце или со 3 лажички кои ги ротираш.
    Јас комбинирав, некои оброци сами да ги јадат, некои јас им давав.

На Mucika, Rtulka, GoldenFrida и 2 други им се допаѓа ова.
  10. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    2.826
    Дали е ок бебе од 3 месеци да мрда многу кога спие? Премногу е немирно и се буди. Сношти го ставив на стомак и одма заспа. Цуцла не сака ама затоа 2 раци цели ги пика во уста :)

11. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Дали е ок не знам, ама и моево многу немирно спие. Го тапкам по пелена, се смирува и обавезно го држам за раце.

12. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    2.826
    Јас морам да го дигнам бидејки никако не се смирува.

13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    6.976
    Внук ми така почна да јаде, претходно не јадеше ништо. Сега си е голем јадач, благодарение на овој метод. Е сега ова бара премногу време и голема посветеност. Сестра ми додека беше дома супер и одеше, сега тргна на работа и тешко е, премногу готвење треба. Ако си дома би ти го препорачала. Кај внук ми е добро што засака да јаде, и сега кога го запоставува овој метод зашто нема кој да готви толку, си продолжи да јаде и каши. Така да барем за почеток е супер, да ја засака бебе храната и да научи да јаде сам

На Jordanovska-K, Rtulka и Eli23 им се допаѓа ова.
  14. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.609
    Допаѓања:
    48.973
    :rofl::rofl::rofl::rofl: цицка за перница.
    Сум го правела истото, спиел на мене, ама вообичаено кога има мака некоја. Или коа беше мало дека прематурче е моето па од жал.
    Ама не беше тогаш 9кг. :D

На JuLleE, Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  15. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Мојот има 10+кг и уште во раце се заспиваме. Да те утешам :rofl:

На Erika.greeneyes, Rtulka, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Kolache na mama

Kolache na mama Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    2.949
    Иста песна 4 месеци веќе. :headbang:Преку ден има ред со кратки дремки и кога е буден мора да сум околу него иначе плаче. Навечер станува од 30 мин. до 1,5 час. Повеќе од 2 часа не сум сврзала никогаш. Имаше краток период му почнуваше денот од 6ч., но во глобала од 5ч. е буден.
    Не си сама.:hug:

На Erika.greeneyes и Rtulka им се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Има некоја мајка со 3+ бебе што спие по цела ноќ? Ко ќе ве читам си мислам да не не е во ред нешто што ја преспива ноќта по многу саати, или рано е за тој скок со неспиење? Пример последно заспивање сношти во 23 часот, сабајле во 9 и 30 сама ја разбудив, ќе продолжеше инаку. Цицаше само еднаш кон 7 и тоа пак јас и давам, го спремам големиот за училиште и се размрдува тогаш.

На JuLleE, Rtulka и Srcka28 им се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.085
    Допаѓања:
    38.207
    Мами секое бебче прича за себе. Пример мојата до 8ми месец спиеше по 12-13 саати ноќе, на другарката од прв ден не спиеше ни ден ни ноќ. И едното е нормално, и другото. Се додека напредуваат добро

На Jordanovska-K, Rtulka и kristina.k им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.850
    Допаѓања:
    188.219
    Исто сесре.
    Во суштина сум за се она Ели што го рече, ама моментално сум очајна. И првото дете сакаше дневните дремки да се исклучиво во раце и така теравме. Ама после тоа можев да си ја ставам во креветче со глодалки, прожектор, тоа врталото горе и имав време и за вц, и да подзачистам и да зготвам нешто или да седнам и изглеам серија. Ова дете сега ем да спие во раце, ем после само во раце ништо не можам да напраам. Единствено наутро заседува на под, колку да се измијам, нешто од на нога да каснам.
    Ем ноќе спијам веќе месец со една цицка надвор за да ја мириса и да си мези кога ќе му текне иначе нема да спие. Грб и кичма ме кинат. Цела спијам искривена. Мочам сабајле пред да замине маж на работа и тек после 4 кога ќе дојде. И со хемороидите проблемот ми се влоши кај и така излагам ретко оти тврда столица, еве го сеа во раце ми е па стискам. Организмов ми се поремети. Со 4ти скок си прибра уште некоја лоша навика и 5ти така го истера и уште така си тера.

Колку што сум против и на првото не сум дала никакви дубаци, проодувалки или било какви помагала, еве цело утро читам за џампер да му купам на малиов пошто е силен веќе и вратот му е стабилен. Експертите велат да не биде повеќе од 2 пати на ден и по 10 до 15 мин најмногу. Колку толку. Без помош сум и сум веќе очајна да одам во вц кога ќе ми се оди. Сите здравствени проблеми ми се влошија. А на децава им треба здрав родител. И еве второ ми е, ама не знам што да правам. Првото ич не беше лепенка и ко штафета сегде одеше, и ден денеска е таква со сите. Овој да можам цицката некако да ја пресечам и да му ја ставам во креветче да ја гушка па ако не… :doh:

На hello-kitty.90, JuLleE, Jordanovska-K и 9 други им се допаѓа ова.
  20. GoldenFrida

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Мислам дека комбинирано е нај океј според мене