Моето. Не е рано, скокот е повише за денски дремки. Навечер ако си е научено да презаспива нема да имаш проблем. Ние сме еве 3+++ не осетив навечер уште ништо, да не се преречам дури страв ми е да пишам. Мојава заспива у 7
Во делот сам што оставаш да пробува се важи. Иначе по правило треба да се парченца. Најголема грешка се прави кога се почнува со блендирање. Блендирано се дава само на 4 месечни кои од Х причини било потребно да почнат со цврста храна. После 5ти месец, а особено 6ти кога се почнува, бебињата веќе имаат јак загриз што може парче месо да пресече иако немаат ни заби. Плус со пасирано и парченца вежбаат џвакање кое е многу битно потоа и го вежбаат движењето на јазикот и фацијалните мускули, додека пак блендираното го голтаат директно и им е најлесно. Јас имав голем проблем со ќерка ми едвај ја префрлив од блендирано на пасирано па многу брзо поминав на парчиња оти веќе беше голема. Исто, летото, маж зема одмор и за да имаме повеќе време да шетаме, тие недели место да губам време со готвење почнав да купувам готови кашички. Тоа беше заеб број 2. После не можев на домашно готвено да ја вратам. Некои бебиња нема да праат проблем за ништо, ама моите бебиња се бог да чува терс, па поучена од првото со второво такви грешки не повторувам.
Пошто си искусна во ова, како треба да изгледа првото давање на храна? Еве јаболко или пак компир. Иначе како да следам рутина во 4ти скок кога еднаш ќе заспие во 6ипол,друг пат во 7ипол,трет пат во 8.
Нема како да следиш,барем јас не можам....моето исто еднаш заспива во 18:30, друг пат во 19:30, трет во 20 или 20:30....ако го држам будно за рутина станува нервозно и ми треба подолго време да го заспијам
Прво и битно, се почнува на утро, пола час-час по првиот подој, за недај боже ако даде некоја голема реакција да може полесно да се реагира. Воведувањето вкусови е индивидуално. Твое е како ќе почнеш и со кои намирници, можеби педијатарот ќе те советува или ќе сакаш да го консултираш. Но по некое правило вкус се воведува по 3 дена. Вариш компир, блендаш или пасираш со вилушка како ќе си одлучиш, и даваш една лажичка. Најчесто плукаат на почеток. Ама и тоа што ќе лизнат е сосем доволно. И така 3 дена, една лажичка, па две лажички, па третиот ден три лажички. 4тиот ден продолжуваш со морков на пример, исто 3 дена. Кога ќе проба неколку вкусови, ќе почнеш да мешаш 2 или 3 вкуса и ќе воведуваш нов. Вака почнуваат повеќето. На месец дена веќе ќе има еден оброк. Јас лично, мене педијатар ме советуваше од одма да мешам 2-3 вкусови од првите, оти се најмалку алергени и во фамилија немаме историја со алергии, а и бебињата полесно прифаќаат мешано оти е повкусно. Па ако пројави алергија на пример ќе изолирав вкус по вкус од тој ден. Е не мешав од одма ама давав по 2 лажички секој ден цела недела различен вкус, и после неколку дена веќе почнав да мешам. Така и сега планирам, 3 дена еден вкус ми е многу долго, ако пројави алергија буквално одма ќе се зацрвени околу уста или на обравчиња, и обично проаѓа само од себе за 30тина минути. И тој вкус ќе пробаш да го дадеш повторно по некој месец. Сеа ако има нешто ново и нешто е сменето за овие 3 години, нека пишат тие што го поминале ова сеа скоро.
Што убаво објасни. И јас на големава давав блендирано, па купечко, потоа едвај ја научив на парченца. Сеа планирам со вилушка пасирано. И прво компир или морков, се мислам. Ама и јас немам трпение за 3 дена да чекам една намирница. Можеби 2 дена компир, па после со морковче 2 дена, секако ќе преовладува вкусот на морковот. И тиквицата исто е неутрална, само таква ќе му е гадна. Плус кашичката од тиквица е течна многу.
Pocnavme so ovosje na 4 meseci. 3 dena jabolko 3 dena krusa 3 dena banana i 3 dena avokado. Samo vkusovi. Posle toa mi rece pedijatarot kolku saka tolku da mu davash. Posle pocnav eden den jabolko po 6 7 lazicki od prilika se raduvashe i jadeshe taka 1 den jabolko 1 den krusa 1 den banana i 1 den abokado. Posle pocnav so mesanje jabolko krusa eden den pa posle jabolko banana i meshav eden den i javolko krusa banana kasicka po nekolku lazicki. Toa se gleda dur probuva vkusovi 2 nedeli otprilika ako ne projavi alergija slobodno i mozis i da si meshah od toa vekje so probal. Sega 5ti mesec za 1 nedela vleguvame ke probuvam isto taka samo so zelencuk. Kaj mene mnogu se raduva i saka da jade zboruvaj mu mnogu kazuvaj mu deka e ubavo davaj mu go laziceto sam da si poigra da sw napravi lom da go zasaka i jadenjeto. Jas pocnuvav posle prvata dremka, moevo stanuva vo 5 satot mnogu mi e rano da mu pravam kasicka pijam kafe da se osvestam do kaj 7 e buden spie 1 sat do kaj 8 posle 8 mu e jadenjeto bitno e do kaj 12 da ima probano za nedajboze denje ke projavi alergija da se izreagira a navecer ne se dava oti e kasno noke ke spie i treba da vidish
Браво мами на објаснување какво олеснување за нас прв пат што сме Се учам и читам да бидам спремна иако имаме време 3 м сме. Уште ова, тоа по еднаш во денот тие денови кога се пробува вкус по вкус така?
Јас со првото почнав после 5ти месец со пасирано, немав блендер со рачен пасирав, и од сам старт се навикна на таква текстура. Кон 9ти месец почна да одбива и такви кашички и по совет на педијатар почнав со парченца. Постилав нешто под хранилка и го оставав сам да јаде. Од ко почна така до сега никогаш не сум го ранела јас, сам и супа јадеше од мал. Еве го до денес таква кашеста текстура не сака, ништо што е такво не јаде. Сега планирам да почнам комбинирано, овошје што нема сезонско ќе давам готови кашички, а тоа што има од зеленчук ќе пасирам пак, да не се учи на целосно мазно блендирано.
А дали да почнам со вода или чај на 3 месечно бебе? На доење сме и само навечер ад по 90мл. До сега му немам дадено ни вода ни чај.
И компир и морков прават запек, дај нешто друго во први намирници. Ако не е топ алерген, давав 1 ден само, утре дента со друго мешав. Имаше денови и по 2 нови па и 3 да дадам, пример во манџа кромид и морков сум ставила без претходно да ги воведувам. Е сега пошто по блв јаде не внесува мн количински па и алергиска реакција ако има ќе е минимална. Не сум давала 1 па 3 па 5 лажички, од старт колку сака јаде (читај скоро ич). Прво ми е, ама каков стрес ми е јадењево, да ми бил умов и знаењето пред 6 месеци, се ќе беше полесно.
Мајки, за колку време ве исплатија од социјално за еднократна помош за новороденче? И каде можам да ѕвонам за да прашам кога би добила средства?
Јас касно подадов пред крај на истекување на тие 90 дена (ако беа толку) ми стигна после 2 месеци исплата. А од општина исто после 2 3 така нешто.
Од социјано многу брзо ми исплатија мислам за еден месец беше, а од општина дури сега пред еден месец ми исплатија а се породив во јули.
Јас разгледував, ама дефинитивно не. Со дете кое оди во школо, јас на факс, немам време за ова. Сериозно. И синко бара внимание, вака чека да ја нацицам за да пишува домашно, па се што е полесно и побрзо ќе применувам. Со синко немав мака воошто, од блендирано на пасирано лесно помина, всушност он не ни јадеше. Овде добив брошура и почнува со пасирано, па после 9 ти месец со покрупно, па цели парчиња и секако сам. Тука и во градинка ги учат сами да јадат. Сите тие методи, начини се супер, ама реално бараат многу време, посветување, а некако се занемарува околината. Или така ми се чини. Мојава мома. Заспива околу полноќ, кога како се буди, ама во принцип околу 7, цица и спие докај 11 некогаш. Знае и да не стане околу 7 за цицање. Сега во скок е, ама не гледам промени. Преку ден само очи одмара и има кратки дремки.