Пробување вкусови е всушност запознавање на бебето со цврста( немлечна) храна. Се почнува со овошје/зеленчук. Прв ден даваш неколку лажички од една намирница. Следниот ден зголемуваш. По два дена нова намирница. Тоа е пробување вкусови и тој процес трае сигурно еден месец. За тој месец бебето ќе биде доволно усовршено да почне да јаде цел оброк од 100тина грама. Тоа е воведување оброк. Во однос на тоа кога да се почне со дохрана, зависи од многу фактори. Дали е бебето спремно, дали напредува, дали има потреба од порано да се воведе цврста храна.... Јас со двете деца почнав на 5, 5ипол месеци. Првиот месец е запознавање со храната. Сокови ни на првото а ни сега на другово не давам и не планирам. Цица кога сака/колку сака. За (не)спиењето, скоро прочитав некоја статија дека на бебињава страшно им сметала промена на време, тоа го изразувале претежно ноќе, со неспиење нели И моево ноќеска поштено се изнаспа во раце за мајка му денес да биде зомби.
Убавини. Нема да е ни многу мало. Уживајте! Ние сме во село веќе некое време поубаво не му било, шетање, чист воздух, органска храна.. крвната слика бомба.
За рота ми рекоа најкасно до 8.12, бебето ке е 3 месеци и 8 дена а тука велите дека е најкасно до 12та недела.
Да не е вакцината од друга фирма? Инаку сум барала и јас по интернет, некаде пишува 12та, некаде 15та ама се водев по диспанзерот (12та недела). Како ти рекле, така, сигурно знаат повеќе од нас.
Прва доза најкасно до 12та недела. Твоето беше малку порано родено или грешка сум? Да не е поради тоа нешто.
Нема ништо подобро од бебе на планина. И надвор да е да дише чист воздух, нормално убаво обелечено во скафандерче и лиценцето заштитено со некоја мрсна крема.
https://www.encimenci.com.mk/shishe-plastichno-sino-250ml-silikon-cucla-chicco-286232000 Дали знаете од колку месеци е ова шише?
0+ е, ги имам неколку вакви дома, само овие ми ги прифати на почетокот. Само подобро стаклени земи си.
Јас баш неделава бев на контрола со малава (4 месеци) и баш прашував за планина. Матичнава вика слободно уживајте колку можете, поубаво нема
Јас му користев Colief ама не му помагаа а околу 700 ден. се. А сега му давам Co-lactase и му помагаат и поефтини се
Ќерка ми беше болна, а јас прочитав дека втора доза се прима до 22 недела и отидов дента пред да наполни 22 недели и и викам на докторката, дојдов да ја прими само рота ако оцените дека може зошто и е последен рок за примање. И она ме гледа и вика, погледнува во книшката и вика па она само 5 месеци има? И викам да, ама утре полни 22 недели, нели втора доза мора до 22 недела. Ми се насмеа и ми вика нема врска, носи си го бебето, нека оздрави и донеси го на вакцина. Рече прва доза мора да се прими најкасно до 12 недела, а останатите дози да се примат до осмиот месец, нема ограничување по недели.
Јас како бројам до 08.12 се 14 недели на моето бебе, а ми рекоа до тогаш крајно да ја прими првата доза рота.Дали да му ја ставам, што ако е после рокот, да не му наштети на бебе?роден е на 01.09 да не грешно рачунам?
Ако ти кажале така таму, така прави. Видиш и за ограничувањата по недели различно кажуваат. Ако ти е шубе, прашај ги зошто некои викаат дека се прима до 12,а на твоето му се фаќа 14 недела,па ќе видиш дали може така или можеби згрешиле во рачунањето.
Моето не ја прими втората доза после 22ра недела, ни рекоа дека сме го пропуштиле рокот. На моја блиска во друг диспанзер за првата доза и рекоа до 12та недела. Еве и тие дали знаат што прават, едната слика е од здравство.мк другата од упатството.
Пишував претходно. Ограничувањата за примањето на рота вакцината се поврзани со преплет на црева. Колку покасно ја прими, поголем е ризикот. Затоа инсистираат да биде дадена што порано. До осми месец треба трите дози да ги има примено. Од друга страна, на нет пишува, најкасно до 15та недела.
Утро,ме интересира дали може да комбинирам доење и ад млеко?Прво да и давам да цица па после ад?Се плашам дека моето не и стигнува