Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.505
    Јас имам приметено кај поголемиот жолти му се прво кога е бактерија, па постепено како се чисти стануваат зелени. Зелен секрет има и кога е вирус. Не знам стварно, гледам кај членката во крвната слика пореметени се некои вредности ама пак може кај бебе да е нормално.
    Ова кај моето не знам што беше, ако било бактерија веројатно полошо ќе поминеше, па и од вирус. Големиот кога прв пат се сретна со бактерија качи над 40 температура, од вирус имаше 9 дена температура. Не ми се верува бебе така да помине. Што знам.

На Lara88, Saf, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    1.450
    Да па затоа и си прашав гледав и јас дека некои вредности се пореметени .

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.609
    Допаѓања:
    48.973
    Пред две недели шмрчкаше бебе, му помина само. Додека пак голрмата беше настината седеше дома со антибиотик.
    Можно е значи, нема правило.

4. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.505
    Дај боже така да поминува. Ако ништо друго овие вторите ќе набилдаат имунитет од постарите :D

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.809
    Допаѓања:
    264.206
    Мене овде ми објаснија:D:D:D
    Тоа е кога раѓав во претходна декада:D:D

На Rtulka, Eli23 и eli25 им се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Кај нас прва настинка, т.е вирус од батко прв пат префати. До сега 5ти пат е болен од ко е родена, редно беше. :sweat: Преплашена сум, тој не се разболуваше до поголем, не одеше в градинка.
    Има кашлица и проѕирен секрет, Марисимо спреј ни препишаа и да влечам. Ја аспирираа и кај матичната, утре ќе ја носам пак.

@eli25 пред некој ден во другата тема за сирупот кај што прашав за големиот се мислев и за малото да прашам што му даваш ама ај реков да не баксузирам пред да префати :D ама ете. Што ви препишуваат вас? Вака само со спреј многу беспомошно се чувствувам.
    Не знам дали смее инхалација со физиолошки, немаме купено до сега, утре ќе прашам.

7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.284
    Допаѓања:
    125.593
    @kristina.k На ќерче и е 4,5 ти пат:( Сега и со стрептокока во носе. Само со спреј сме поминувале. Аква марис и влечење ако има потреба. Овој пат дека кашлаше доста , а секретот густ ни даде инхалации синомарин. еве за 3 дена е подобра , само насабајле накашлува. Немаше потреба од АБ , прскавме оригано. Бато беше негативен , ама он има донесено.
    Инаку не давам ни ништо јас. Само спрејови а нема штета ни од инхалации со физиолошки. Во Козле педијатар ни рече слободно, само никако на своја рака
    вентолин декса и слично , нормално.
    Следи , досега со спрејови поминуваме и чисти цело време , јас ми се чини пумпицата не ја вадев од уста :D
    И давав и бебе вит капки , ама тие ги пие веќе некој период. Прашав и за вит.Ц ми рекоа ништо, доволно е тоа што си пие (пробиотик,омега, вит.Д)

На hello-kitty.90, JuLleE, Rtulka и 2 други им се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.284
    Допаѓања:
    125.593
    Сега прочитав и јас , тоа не би правела :shake:
    Да го знаев со синко можеби, вишок време , па ќе следев прозорчиња :rofl:

На JuLleE и V.N. им се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    14.286
    Има бебето примено преневар?

10. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Ние од болница (Чаир) се вративме двајцата со МРСА во нос. Среќа па немавме никакви симптоми и само од себе ваљда помина не направив контролни.

На Mateas, Skyler и Eli23 им се допаѓа ова.
  11. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Јас кога сум болна имам проѕирен и напорен по цел ден дувам. Кога здравеам преминува во зелен.

12. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Кај мали бебиња треба да се следи повеќе состојбата зошто неретко можат да не качат температура а организмот да се бори со вирус или бактерија. Јас на твое место би проверила и црп и би сменила педијатар.

На FancyGirl* и Skyler им се допаѓа ова.
  13. Lara88

Lara88 Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки,бебенцето ми е неполни 2 месеци и од вчера почна да кашла. Дома имаме батко кој оди на градинка и истотака добри 2 недели беше со упорна кашлица и растечен нос и најверојатно од него се зафати и бебчо. Денес го однесов на доктор го преслушаа и направивме крвна слика но не ни дадоа ништо за кашлицата. Дали сте давале чајче од бел слез на оваа возраст и дали може нешто да му наштети?

14. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Би сакала да слушнам мислење дали реагирам премногу заштитнички или пак така треба.
    Дали дозволувате други луѓе и деца да ви ги фаќаат бебињата по рачиња и за лице и како сте се објасниле дека не сакате?
    Особено ми е страв од деца што одат во градинка, затоа што секоја недела се болни. Кога реагирам дека не сакам да се пипа бебето, некогаш и грубо, затоа што кажано е 100 пати, се лутат.
    Друго, ајде на блиски ќе се објасниш, ама на не толку блиски?
    Или кога ќе видам му бутаат во раче предмет што не е играчка за него, а е пуно бактерии, како на пример даљинско бе. Добро, до мене е проблемот?

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  15. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    2.826
    Од сам старт имам појаснено дека несакам бебе да се бакнува по лице. За раче да го допират и бакнат беше дозволено се до пред 2 недели( за блиски особи зборам) кога почна да пика раце во уста. Нема лутење тука тоа е.

На Coco31, Alexandrite и Skyler им се допаѓа ова.
  16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.785
    Допаѓања:
    9.100
    На оваа тема бабите од маж ми ме нервираат :@
    Сто пати им е кажано не го шљапајте по лице. Па бебе за тоа било зашто не не бакнувале нас ние големи сме биле. Им реков да јас го родив вие тортура да му правите.
    Па ти демек не го бакнуваш ми викаат е до толку со мене се мерат што јас сум му мајка.
    И кога немаат осет нон стоп кога го земаат во раце истото им го кажувам како лента да сум голтнала немој да си го бакнала нема да ти го дадам веќе. Во главче ајде ама на лице бре.
    Абе како немаат осет ова луѓево. Ни култура ни ништо.
    Нарочито стариве аууу

На MeowMeow, Coco31, Rtulka и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Јас не дозволувам мали деца во близина на моето бебе. Било блиски или не кажувам дека не сакам да се приближуваат. Најголем извор на зарази се деца од градинка и училиште. Имам внуки 2 од далеку го гледаат од кога е роден. И од кога е роден се размрсулавени...

На Mateas, MeowMeow, Doktor F и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.232
    Допаѓања:
    205.310
    Однеси го кај што има педијатри специјализирани за толку мали бебиња, на клиника, Систина или Ремедика. Мало е многу и неблагодарно е од мене да зборам за крвнава слика, не е исто како кај деца.

На Jordanovska-K, Skyler, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    793
    Секаде има такви и се љутат ако му речеш. И деца мали болни плус (facepalm) фино лепо, со ќутенка си избегнуваш и готово. Па кој сака нека се љути до утре сабајле.

На Mateas, Alexandrite и Skyler им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    122.549
    Ко ќе имаш второ бебе, ова под кирија ќе го дадеш негде или?

На Kate Rina 93, RinaKa, Kom.pot и 7 други им се допаѓа ова.