Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. feminka#11

feminka#11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    146
    Исто и јас реагирав ама веќе се уморив од зборење џабе зборам ми викат нека се учи, кај се погоди и една Др. ми вика подобро да не го чувате во стаклено ѕвоно нека се среќава со сè додека е мало зашто кога тогаш мора да помине вируси, бактерии зашто така се стварале автоимуни болести кога организмот нема со што да се бори, ме зачуди ова и јас веќе незнам што да мислам и како да постапувам.

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Ќе си мислам тогаш што ќе правам, мое бебе мој избор. Сега зборувам конкретно за деца што не се мои и што треба да си ги контролираат родителите а не јас. Болни ми ги пуштаат на гости, епа нормално дека нема да дозволам да му се приближуваат.

На MeowMeow, Doktor F, Eli23 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.885
    Допаѓања:
    6.437
    И јас го дознав од тука или некаде по нет читајќи и ми беше game changer. Не дека ми одземаше време да го спроведам, едноставно гледав на саат колку време се будни и ги успивав кога ќе поминеше времето. Некогаш и самите деца во исто време покажуваа знаци на умор, некогаш не. Некогаш ќе погодев и за 1 мин ми се успани, некогаш ќе утнам па може ќе ми требаат 15, ама со ова добија ред за спиење. Сега секој ден имаат идентичен број на дремки, плус минус саат во исто време стануваат и спијат и со тоа им се регулираше и ноќното спиење. Ако некој ден се наруши рутина поради гости или не знам сме морале да излеземе одма ноќното спиење страда. Со едно дете можеби немаше да следам толку, ама со две ако ми се изремети редот еден ако не е наспан, ниеден не е (а најмногу јас :D)

На Marija2007, Freckles., le.dentiste и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Да. Се согласувам дека не треба да се чува во стаклено ѕвоно. Не го чувам ни јас, шетаме од 2 недели по раѓање, цело време сме во различни градови со оглед на тоа што нашите сите живеат по различни места. Ама да ми го шлапа некој болен, со мрсули, со кашлање и не знам каков, или со херпеси па ќе ми речат ништо не ми е бубулица е , нека се учи дрндрн глупости нема да дозволам. А и тоа што за нас е обична настинка за бебе може да биде многу потешко скраја било. Треба да се учи и да ствара имунитет ама не значи дека треба секој месец болно да ми биде, и нигде не пишува правило дека ако не се разболи нема да има имунитет. Јас никогаш како бебе не сум била болна, 2 3 пати во предшколска со температура и толку до ден денес само носот и да кивнам неколку пати, ни антибиотик ни бутур.

На Marija2007, hello-kitty.90, Doktor F и 5 други им се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    122.549
    Тука проблем се родителите, не децата.

На Marija2007, Freckles., Eli23 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Па нормално дека се родителите, ама дете ко дете шо разбира. Прво гледање му иде во уста да го баци и да му дозволам ли?

На Freckles., Doktor F, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    793
    Сето тоа стои, ама бебе од 2,3,5 месеци да се мачи да не може да дише од шлајм и мрсули, што не знае да кашла ни да дувни па грев е да го гледаш да се мачи. Секако кога ќе тргне во градинка, на училиште не избежно е дека ќе се разболува, ама вака мало има да си го штитам па кој сака што сака нека прави, не да се лутеле, на глава да се наместат.

На MeowMeow, Freckles., Alexandrite и 2 други им се допаѓа ова.
  8. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    818
    Допаѓања:
    3.218
    И јас не знам како да постапам веќе на темава, не сум паметна.

Не знам зошто сите сакаат да ја чепкаат за рачиња. Устата пена ми фати "не на рачињата, во уста ги пика". Младиве ајде почитуваат. Ама стариве или забораваат или се прават наудрени. Денес татко ми дојде на гости од работа, работата не му е во канцеларија, на терен е... Ја играше ајде океј, ја крена пак преќутев, на крај ја бакна на рачето и му се развикав... Колку сум драматична од еден до сто?

На Eli23 и Alexandrite им се допаѓа ова.
  9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Др.Живковиќ од Ремедика.

10. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.785
    Допаѓања:
    9.100
    Марина е подобра :)

На Coco31, feminka#11 и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Може, не знам:)

12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.284
    Допаѓања:
    125.593
    Одлична е и Јадранка.

На Skyler и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  13. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.663
    Допаѓања:
    2.482
    Сум била и кај двете, живковиќ беше подетална, многу повеќе време ни посвети. Супер е и Марина, но во мојот случај Јадранка посвети многу повеќе внимание.

На Skyler и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  14. Rtulka

Rtulka Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Чај од бел слез на бебе не,се растопува шлајмот ама бебињата не знаат да го искашлаат и може да доведе со гушење инаку околу секретот од ноа: жолт и зелен секрет се синоними за бактериска инфекција, бојата зависи од бактеријата, алергиска реакција и вирусни заболувања се со проѕирен секрет. Е сега жолтиот секрет е најчесто од сапрофитните бактерии кои се домаќини во носната слузница и не треба одма антибиотик но за зелените и те како треба!

15. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Татко ми брм брм му правеше на устето од прв месец со прст. Кога видов, тука кога не умрев, ќе си поживеам. Од тогаш некои тикови ми се појавија, не сум арна. Му свикав и од тогаш не го ни пипа, само од далеку.
    Жал ми е за децава што претходно на глава им давав да ми скокаат, сега ги избегавам и ги бркам од собата на бебето. Ама па стварно се болни нон стоп. Од кај да знам на бебе тие болештини злоќудни како ќе се манифестираат.
    Друго е јас, и да сум болна, и што и да имам, си создавам антитела, пренесувам во млеко.
    Сфаќам дека бебе е радост за сите и ти иде да го гмечиш, бацуваш, штипкаш, ама не знам што е таа еуфорија да се шлапа со уста и да му се пипаат рацете.
    Е ми се налути мајка ми, оти после пипање на рачето на бебево од страна на децава, веднаш со влажна сум избришала. Као навредливо било. А ја што зборам од раѓање, устава пена ми фати, никој не ме ферма.

На MeowMeow, Freckles., Doktor F и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.785
    Допаѓања:
    9.100
    Јас од Јадранка не сум ич задоволна.

17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    6.976
    И моето е 1+++, исто беше со кашлица до вчера. Чај не давав, ама му помогна инхалација 2 пати на ден, наутро и навечер. Ништо друго не давав, само тоа и чистење носе на секои 2-3 часа, т.с пред јадење. Околу 10 дена траеше, после 3-4 дена многу поретка. Со лесно мајка, ќе помине

На Lara88 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    6.976
    Леле со тоа брм брм ум немам веќе. Свекрва ми постојано така прави, а јас си ќутам и вријам во себе. Некако немам храброст да и кажам :@

На Freckles. и Alexandrite им се допаѓа ова.
  19. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Не знам како да ти помогнам, среќа таа најарна ми се погоди. Ваљда затоа што уште во бременост скандали правев и не сака да ме налути.

На Rtulka и Doktor F им се допаѓа ова.
  20. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    6.976
    За бацување и се друго е супер, дури она кажува на други да не го бакнуваат. Ама за ова никако да и текне. На два пати реков дека јас несакам да го фатам на уста мислејќи дека ќе сфати, ама јок бре