Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    2.328
    Добро жени само моево ли бебе вреска блузи кога му облекувам? Не беше вака.. овие два три дена е вака, навечер кога му облекувам боди и пижамчиња горен дел вреска многу и мрда многу? Нормално е ова или да прашам педијатар да не има некој проблем нешто?

2. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Најнормално. Кога ќе го соблечам е најсреќен на свет. Кога ќе почнам да го облакам почнуваат плачките :rofl: мислам дека нема дете што сака облечено да седи.

На Erika.greeneyes, Srcka28, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.403
    Допаѓања:
    3.238
    Породена сум на 25ти Јули среде најголемата жештина, на почеток така киваше баш кога ќе го соблечев па мислев му студи и го облекував во долги:worried: Кога ќе ми текне сега ми иде шамар да си врзам, ме предупредија 3ца педијатри дека е нормално бебето да се чисти. Умот ми дојде кога по трет пат ми кажаа дека е претоплен:?:

На Rtulka, Freckles., JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.742
    Допаѓања:
    114.161
    А кој рече дека ќе спушти? Не прочитав такво нешто. Ама дека не можат да дишат бебиња од 2 недели со мрсулчиња суви во нос, не можат. Особено ако се грееш на струја и сув е воздухот, хорор. Не му влечеш за да го повредиш, ќе повлечеш еднаш два пати ако има искача ако не ајт на здравје. Јас не прскав физиолошки, после бањање ќе повлечам и ако излезе ок, ако не нема и не го мачев. Некогаш ќе ги кивне, или сами ќе подизлезат ќе ги извадам...

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.505
    Ама и тие сувите не се страшни, вака така сами ќе искочат ама кога има секрет што не тече туку си крчка детето мора да се извади. И спуштаат секрет, како не спуштаат, додека се будни се свесни и го голтаат ама кога спијат се спушта, па ќе почне да кашла да го исфрли.
    Барем мене така ми е логично, тргам од себе дека го дувам носот, не голтам.

6. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    I nie sme isti eve 5 meseci sme gore bodi i bluza preku glava koga ke mu oblecam i pocnuva ..se luti i kasla od lutina i cel den corapite probuva da gi slekuva cel den mu gi mestam

На Freckles., Erika.greeneyes, Srcka28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.742
    Допаѓања:
    114.161
    Па не е страшно, само е нервозно да го слушаш како свирка со носето а и се нервираат не можат да цицаат.

8. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Пишав општо и за претходни коментари. Прочитав дека имаше некој пишано.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Муабетот ми беше дека секретот од носе нема анатомски како да се спушти во белите дробови затоа што од носот иде директно во грло, тргнете од тоа кога ќе ставите капки во нос каде ви завршуваат. Секретот од носот или се исфрла со дување/ влечење или се голта, нема кај да оди на друго место. Е сега моментот е тоа што во белите дробови се создава ист секрет кога ќе дојдат во контакт со вирус или бактерија. Тоа што го искашлуваме е од белите дробови, не е од носот спуштено.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.742
    Допаѓања:
    114.161
    Мислам дека не, зошто иначе се вика Спушти. Мислам дека се работи за секрет од синус кој може да оди во нос или да се спушти, јас така тоа си го замислувам ама најдобро ќе објасни доктор за тоа, @Alishan30 ќе ни разјасниш дилема. Се извинувам ако и ти си медицинар, ама ете и докторка ќе ни каже кога ќе види.

На Rtulka, Alishan30 и Saf им се допаѓа ова.
  11. v.nails

v.nails Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    Здраво некој совет или лек за запек кај новороденче?

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.742
    Допаѓања:
    114.161
    Колку има? Ако има повеќе од месец дена и е на доење нормално е, ако е на ад би требало редовно да кака.

На v.nails му/ѝ се допаѓа ова.
  13. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    2.328
    Пиев цеден лимон и портокал и јадев компот од црни сливи, помогна :)

На v.nails му/ѝ се допаѓа ова.
  14. v.nails

v.nails Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    3 недели има ,и на доење е

15. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.505
    Така е, друг е тој секрет што се лачи во белите дробови, не е шлајмот од носот. Ама може да се спушти во белите дробови секако исто како кога ќе се засркнеш од вода или плунка. Најчесто се случува во спиење, наместо надвор да тече секретот, се слева во грло и надоле. И од горно респираторна инфекција, ќе се развие долнорепираторна затоа што преку секретот ќе си ја пренесеш инфекцијата дали била бактериска, дали вирусна. Ако грешам поправете ме.

На Rtulka, TheBluePhoenix и Saf им се допаѓа ова.
  16. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Нека објасни докторката подетално. Иако почесто го поддржувам да речам "застарениот" начин на лекување и постарите лица во оваа струка, некои термини се останати уште од нивно време и се употребуваат без валидна причина. Не сум медицинар со диплома, но имам учење во областа на анатомија, физиологија и слично. Доволно да знам барем некој основни работи :)

Прикачени фајлови:

Последна измена: 9 декември 2022
  17. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Да, за тоа се согласувам. Не сме збореле за иста работа.

На TheBluePhoenix и Skyler им се допаѓа ова.
  18. TheBluePhoenix

TheBluePhoenix Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    251
    Ако има секрет ќе има цел ден, ако нема на аспираторчето ништо може да е и од сув воздух..

19. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.505
    Кога сме кај секретот, после месец дена влечење конечно од зеленкаст стана проѕирен, не му тече носето туку некогаш крчка и се помалку вадам. Сакав да ве прашам за мислење дали без проблем ќе ги прими вакцините? Јас секако ќе направам крвна слика ама дали е можно да не вратат поради тоа? Не сакам ни ден да ги одложувам, така со поголемиот ми се развлечкаа, па 9ти месец трудна се борев со него во диспанзер.

20. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Моето првата рота ја прими со мрсулаво носе, не не вратија. Го слушнаа на гради немаше ништо, општата состојба и крвната слика беа ок. Сега зависи и до докторите во диспанзерот, а и до тоа која вакцина ќе ја прима.