Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.505
    Па рота и шествалентна сигурно, не знам дали превенар сега ќе му ја стават. А зошто само рота прими твоето?

2. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Така е кај нас во диспанзер. Прво примаат само рота на 2 месеци па после 40 дена втора рота и шестовалентната. Превенар на 5 месеци прва доза.

3. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.505
    А петвалентната со трета доза рота? Зашто така не одат по календар, во странство да не си?

4. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Петовалентна, превенар и трета доза рота заедно ги прими на 5 месеци. Не сум во странство во диспанзерот во Драчево го носам за вакцини. Таков начин на работа имаат, а и многу ја форсираат рота да не се закасни бидејќи за другите имало простор да се примат и покасно.

На Skyler и fana им се допаѓа ова.
  5. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.505
    Го носев за мрп таму, префини се особено сестрата, прв пат детето глас да не пушти за вакцина. Ни гримаса не направи, што рака ќе имаше жената.

6. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Да, одлични се. И сестрата е супер, трпелива, внимателна, сигурно за истата зборуваме. Во глобала убаво и лесно поминавме до сега, без плачки. Ќе видиме за понатаму како ќе биде.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  7. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Caj anason piev i tecni mandzi jogurt slivi jadev kaj mene se slucuvase do 3 dena da ne. E kakan na doenje.

На v.nails му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.742
    Допаѓања:
    114.161
    Ако е на доење ме се сеќирај, и една недела може да не кака. Ако видиш дека се мачи ќе одиш на педијатар. До тогаш пробај се, ти да јадеш, пробиотик да даваш, на меше да го оставаш, масажи, вежбички со нозете.

На v.nails му/ѝ се допаѓа ова.
  9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    И јас мислев дека од нос спуштаат.
    Во Козле докторката вика, не е од носот.
    Ако било така секое течење нос ќе иде на плуќа автоматски.
    И ја сум збунета.

Иначе од нос во ушите знае да отиде. Тие се споени каналчиња.

На Srcka28, hello-kitty.90, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.602
    Допаѓања:
    19.531
    На другарка детето беше така, носот растечен одма на плуќа симнуваше. И други доктори рекле од нос секретот или на плуќа оди или на уши воспаление.

11. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    543
    Девојки ве молам еден совет за една моја блиска бидејќи ние со бебе сме на доење и не можам многу да и помогнам
    Бебе од 10 дена на формула е аптамил ама не пие 60 мл туку по 90 мл и по често и на крај завршувало со повраќање …дали да продолжи да си дава колку што бара бебе бидејќи плачело ако не испие 90 мл или некако да се скрати дозирањето?

12. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    5.792
    Може цуцлата да е со поголем проток па брзо го пие и не знае колку му е доста. Да пробаат со друга цуцла или со техниката paced bottle feeding.

На Rtulka и Indi96 им се допаѓа ова.
  13. TheBluePhoenix

TheBluePhoenix Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    251
    Така е, не може постојано да оди на плуќа зошто се слева право низ грло и надолу, но на ист начин како што може и вода да “залетне” или храна наместо во хранопроводот во дишникот така и секретот од носот може да се слее и доколку истиот содржи бактерии може да предизвика заболување на белите дробови.
    Барем јас така го знам тоа, можеби грешам. Зошто инаку би влечеле секрет од носето ако нема никаква опасност и нема никаква шанса да дојде во допир со плуќата? Ќе оди право низ хранопровод и ќе се исфрли потоа низ измет нели.

Јас го почнав сето ова со “спуштањето”, но јас вака го знам и го имам учено. Ако има некој што повеќе разбира и ако грешиме нека каже. Барем да си знаеме за сигурно сите, убаво е вакво нешто да се знае со оглед на тоа што сега е сезона на грипови и настинки.

На Rtulka и Saf им се допаѓа ова.
  14. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Жени бебе има запек, каката е темно сива дури накај црна помешана со сенф боја. Ова е откако почнавме со тврда храна, вода не сака да пие. Му давам чајче. Од што може да биде и дали е нормално вакво нешто кога ќе дојде првпат во контакт со тврда храна?

15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.809
    Допаѓања:
    264.215
    Јас досега само еднаш аспирирав и не ми се допадна од Чико. За синко имав Носе Фрида, тие плавите и топ беше. Дома бевме на парно на дрва и он постојано со секрет во носот. Сега има мака со носот, со едната ноздра, при секоја настинка крв му тече.
    Ми рекоа слаби капилари, бевме и на ОРЛ и џабе.
    И сега за бебка ми е страв да ја чистам постојано. Па пробувам со чепкалка за уши или чекам да кивне па да излезе надвор.

Маж е постојано со секрет во носот оти има некои проблеми и треба да се оперира. И нему му се слева во грло. Колку пати и знае и крв да има. Испитуваше и тоа е, од носот. Не памтам да е слевнато на гради.

Исто синко често е растечен нос, па досега само еднаш фати пневмонија и тоа на две години. Е стрептокока си фаќа редовно.
    И јас би сакала да слушнам мислење од доктор за ова.

На Srcka28, velesanka и Saf им се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    14.286
    До кој месец бебињата ко да крчат со носот, а не тече? Ова е од раѓање и еве 4 месеци, пак на моменти крчи. А и многу се лигави и поткашлува.

17. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    На што се грееш и дали користиш навлажнивач?

18. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.152
    Допаѓања:
    1.050
    Мајки да ми препорачате нешто за теменица?

19. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Моето престана накај 3 па на 5 пак почна па пак престана и така. До година е нормално да крчкаат.

20. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Мустела. Се појави еднаш и не се повтори. Иако малце скапичко со оглед на тоа што само два три пати го искористив.

На Mermaid90 му/ѝ се допаѓа ова.