Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    По исκуство од дρугаρκи знам деκа за деца е штетно,аκо гледаат тв.од блисκу јас го ставам подалеκу од тв.и немаме ниκаκов пρоблем од 2м.гледа тв.аκо ги слушам сите што κажуваат тρеба во κаρантин да го затвоρам,воздухот штетен тв.штетно пелените штетни тетρа ставајте... нема κρај на тоа

Последна измена: 3 март 2015
    На Artemida81 и joy1 им се допаѓа ова.
  2. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Se sto e vo normala e ok, samo da ne se pretera. Vo relaksator bebeto moze da se ostava no ne premnogu dolgo vreme ili sekoj den po mnogu dolgo vreme. Moze da se javi problem so glavceto ako bebeto e vo ista pozicija nekolku casa na den. Istoto vazi I za lulki, dzamperi, dubaci i sl. Nisto ne e dobro ako se pretera, 2-3 pati na den po 15 min e dovolno no ne poveke.
    Televizija ne se preporacuva za deca do 2 godini I ne zatoa sto e loso za vidot, tuku Im go poprecuva razvojot na mozokot na bebinjata. Nacinot na koj tie gi primaat stimulaciite I slikite od tv e sosema razlicno od realniot svet. Dokazano e deka mnogu gledanje televizija pred 2 God im ostava trajni posledici vo razvojot na govorot, citanje I kratkotrajna memorija. Bebinjata najdobro ucat od toa sto e okolu niv I od interakcija so roditelite.

E sega site sme majki, I sme na momenti premoreni, pa relaksator, lulka, tv, dzamper ni e spasot:)
    Ne velam deka ne sum koristela nisto od ova, naprotiv osven dubak, se drugo sme probale inaku se poluduva. Se dodeka e vo moderacija e ok. Uzivajte si gi bebuskite, mnogu brzo rastat:hug:

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Да, треба да те додаде некој што е веќе член, затоа што групата е тајна.

4. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Мајки на бебушот мој денес му излегоа две забчиња :o А има само 4м+2н :)

На green.eyes, ubavka1, Moira и 8 други им се допаѓа ова.
  5. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Напредни се дечињава,мојов има 3 м и една недела,ама се лигави ненормално,прстињата му се нон-стоп во уста,и кога ќе зине го гледам доле кај двете единичиња му се натечени.Се надевам дека брзо и лесбо ќе ги извади

6. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    15.732
    Ах ништо чудно,јас знам деца и на три месеци што извадиле заби,и мојата се лигави уште од вториот месец,раце пика во уста ќе се удави од нив
    А кои забчиња излегуваат прво?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.756
    Ние се лигавиме 3 и пол месеци веке па заби немаме а скоро 7 ке полниме.Тоа што става се во уста се вика орална фаза и не е секогаш со заби поврзано.
    А чекајте што сакате да кажете со тоа напредни деца бидејки извадиле рано заб?Големата на 13 месеци ги извади значи била заостаната или што ? ;)

На Kitten, green.eyes и chocolade им се допаѓа ова.
  8. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Прво долните излегуваат. Син ми од три месеци почна пика раците в уста.
    @joy1 таман работа дека била заостаната. Во тие работи нема правила.

9. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Без лутење не мислев ништо лошо,дека некое дете е заостанато.Се извинувам ако навредив некого.Иначе и мене ми е јасно дека секое дете е своја приказна и нема правила кај нив.Еве сестра ми извадила прво запче на 4 месеци и тоа единицата горе.Мајка ми вика сите и се чуделе.А јас долу единицата и тоа на 7-8 месеци

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.756
    Оо не не се лутам.Само не ми е јасна тезата за напредни деца :) Тоа е се,затоа си побарав објаснување.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Сакам да споделам еден случај со вас. Една пријателка има бебе 2 месеци и не живее во Скопје. Пред еден месец кога го носела бебето на вакцина бебето многу плачело. Ама многу. И било страв дури дека ќе се изгуби детево од плачење. Како последица од плачењето и излегло топче на препоните (кила) и сега се маткаат по болници хирурзи за да и го враќаат топчето на место. И рекле дека ако не плаче бебето до една година можело само да си се повлече. :o Стварно не се разбирам во овие работи, ама мене некако апсурдно ми звучи тоа.
    Инаку и јас имав можност да го вакцинирам син ми надвор од Скопје (во друг град) и оттогаш реков никогаш повеќе. Не дека во Скопје се нешто постручни или не знам што, ама далеку подобар однос спрема децата и родителите. Не сакам да генерализирам, уште помалку да плукам по здравството. Секаде има исклучоци ама ете и моето искуство го покажува тоа.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.756
    И керка ми е оперирана од кила.Исто ми рекоа од мн плачење(напон) ги добила.

13. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    da ve prasam nesto,sin mi ima kratok vrat ama epten i plus e bucko haha i okolu vratot od sto se poti ima malku crveno i nz dali nesto da go mackam ili sto da pravam,non stop go brisam ako vidam deka zdrignal i mu poslo vo vratceto ama nejkam da mu e crveno

14. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    I kaj moeto since se pojavi toa 2-3 pati koga bese bebe no kaj nego od mleko bese. Samo cisti go I odrzuvaj go suvo, a jas za crveniloto stavav jakoderm I ni pomagase.

15. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    И на малата моја и се појавуваше црвенило на вратчето кога беше помала, јас и ставав пудра и и поминуваше.

16. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    i nie sme seuste mali 4 meseci sme,i kaj nas od mleko se slucuva,a pudra vo prav taka?

17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Леле душиче. На која возраст ја оперираа?

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.756
    И керка ми е оперирана од кила.Исто ми рекоа од мн плачење(напон)
    na 2 godinki

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Јас ставам павловиќева (оргиналот) или мустела. Одма се смирува но пак се прави. Исто и на нозете под препоните има малку фалтички и мегу нив секогаш мачкам затоа што е црвена :):lol:

20. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Да да, пудра во прав, јас на Бекутан пудрата ја користев.

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.