За среќа пројде веќе мајка, фала Од тогаш цело време велам, дај Боже ни едно дете да не стигне до таму и ни една мајка да не пројде низ тоа
Значи дека се фалев дека 4 скок не го осеќаме, дека громот помина како во бајка, еве ја трета вечер за ред јас заспија ја во 22.30 она стани во 23.30 и до 3 сабајле чукај си ја главата Она те се смее, те се нервира, те се кубе, па крајници вади од што бута цела рака во уста и така ме чека уште една доооолга вечер
А не, има повеќе манекенки. Ама твојата не ја ставаме таму сега за сега. Ќерка ми е година и има 7кг. @brm_brm @Tea SK утеха малку тука
Оооо па каде беше ти до сега хехе Шала на страна читам големи бројки на килажа. И се чудам моево некако послабо у споредба со нив. Ама и генетика. Јас и маж сме слаби.
На 4 месеци беше околу 4кг, испуштена од болница со 2950гр Почнавме со цврста храна на 4+ оти стагнираше, па намалуваше, па нешо се глупираше кој знае шо праеше Ама од мене шо сум 48кг, и мм шо е околу 60кг па и не знам шо да очекувам баш скакулец За споредба, на другарка детето е една недела помала од мојата и е 9500гр. На друга другарка е месец дена помал и е 10200гр. Да им ја дадам мојата да одморат раце малку
Здраво мамички, ви се придружувам во друштвото, се породив со царски во петокот и сега до мене спие мојот убав и храбар син, кој се роди во 37 недела со 2660 грама. Утре сме на контрола кај педијатар, инаку мојот царски беше малку комплициран ради крварење и тромбофилија, но сега имам друга мака, откако излеговме во вторникот ми се вратија отоците на нозете кои се зголемуваат кај глуждот долу кога ќе постојам малку, конците се уште тука и примам панцев до понеделник кога треба да одам на вадење на конците. Имав отоци и пред да се породам па малку се стабилизира во болница ама кога си дојдов дома пак станаа големи. Дали некоја мајка имала ваков проблем и како се решава, не ми се чека до понеделник па ме интересира ваше искуство.Што би можело да е проблемот кога веќе породувањето завршило, но сеуште се’ е тазе.
Да е жив и здрав синот! Отоци постпартум, во првата недела две после породувањето се заради акумулираните течности во телото. Бидејќи рече дека со царски си се пораѓала, сигурно си примала преку инфузија плус течности и треба време телото да ги исфрли. Додај плус и покачениот прогестерон кој е својствен за овој период, пролонгирано седење или лежење и послабата циркулација и ете отоци. Може да ги осеќаш отечени и лицето, рацете и дланките. Се додека нема со отокот болка, црвенило или асиметрија во отокот на различни екстремитети немаш причина за грижа.
Супер, баш мислев дека само за поголемите броеви е... Утре сме на преглед кај педијатар и на мерење, дома ја мерам на не толку прецизна вага околу 6200 е, а 2ката е до 8кг, да не купам 4-5 пакета па што ке им правам после, затоа мислев да земам и 3ка, ама секако ке проверам. Фала ти
Majki, dali bebuskite koga vi spijat se slucuva da vi disat na moment zabrzano potoa da se stabilizirat? Btw nie sme 1i 1nedela
Фала ти мила, се изнапив еден куп течности, јас прво бев многу жедна од киселини слабо пиев вода, ама кога се породив пиев ли пиев течности плус инфузии секој ден по не знам колку, дефинитивно многу течности. Дали со движење би се повлекле или со мирување? Немам црвенило, ниту нешто вака на изглед за паника, а да и дланките ми се малку потечени ама глуждовите највеќе
Да еве кај мене, син ми е стар скоро една недела, така дише, како да успорува или застанува а после нагло забрзано и пак успорува, утре ќе си прашам дали е нормално.
Бебињата што ви се на АД по колку ви пијат ноќе млеко? Моето е 4 месеци и има ноќи кога пие двапати, сакам еднаш да пие, но бара, се буди.
На таа возраст пиеја еднаш или два пати, зависи од ноќта. Еднаш околу 12-1, втор пат околу 4-5ч. Дури на 8-9м прекинаа да се будат ноќе за млеко.
Најчесто еднаш и тоа од 4 до 5 сабајле. А се дешава да ја преспие цела вечер и да не се разбуди за млеко. Последно млеко и во 19:30/20h станува во 6, ако нешто има врска.
А дали ако бебето спие подолго ноќе треба да се надокнади количината млеко што не ја испил? Пример моево е 6кг, значи треба да испие некои 900мл, а он вчера испи некои 750-800мл. Мора да пие секој ден 900мл или тоа е оптимално? И до кога вака се рачуна килажата*150?
Нашиве се големи бебиња, не знам што да им се прави друго. Да седи ќе го ставам долу со играчки. Не седи. А треба веќе и да има обиди за седнување и тегнење по земја ПП ама пусто дебело г’зе е едвај стопалца во уста си носи. Додуша кога е гол лесно е, ама натунтан со алишта му е малце потешко. Само во раце не можам веќе. Не мо жам! Сега гледам и што значи лепенка бебе. И маж ми кога го чува само по мене се врти. Ќерка ми гајле немаше со кого е, и џабе се секирај дека жива несоцијализирана ради ковид 2 години, пак и пак нема гајле од никого и многу е дружељубива. Дефинитивно до детето е. Малиов ги собрал гените од маж ми, затоа и си е машала, ама од мене наравот. Што ќе рече мајка ми - див е. Дубак не планирам, ни на првото не дадов, џамперот ми се гледа како помало зло И конечно нарачан, кој сака нека честита.