Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    2.328
    Мајка а дали кога ги става рачињата во уста, ги става нервозно и му ржи дури?

2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    122.554
    Си има некоја логика, ама сепак на мое дете вакво нешто не :)

На Srcka28, Rtulka, oblace1 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.541
    Допаѓања:
    17.295
    Не да е нервозна, мислам дека од пелени ќе излезе. Да може двете раце одеднаш да ги стави ќе ги стави. И вајда од мака ги бута се подлабоко и подлабоко, па ќе и дојде вајда нагон за повраќање ќе склопи фаца со звук на гадење и пак продолжува

На Rtulka, jelo и Freckles. им се допаѓа ова.
  4. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.541
    Допаѓања:
    17.295
    Јас на ќерка ми секако и почнав со пасирано кога почна да јаде, ама мн брзо почнав со вилушка да и ги ,,гмечам,, овошјето и зеленчукот за да не и биде ептен течно туку да има нешто и да поџвака. На 3 години јадеше со нож и вилушка.
    Е сеа со ова пак планирам исто, ама дали ќе поминам исто и со неа незнам.
    Зависи многу и од самото дете, дали оди во градинка или дома го чуваат мама/баба...се си има свое

На Rtulka, JuLleE, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.091
    Допаѓања:
    38.289
    Исто и со мојата. Само пасирано и чат пат парчиња. Сама да земе храна у рака боже сачувај, се гади и одма фрла. А не дека не сум пробала, ама ете. Не и се сака уште ваљда :smirk:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    9.100
    А дава некој и готови каши?

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    2.328
    Исто и кај мене малиот, јас па се исплашив да не не е нормално така да се треси дури и да ржи ама изгледа мака си има од непцата и плус интересно му рацете во уста цело време :D

На Rtulka и V.N. им се допаѓа ова.
  8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    5.792
    Да.
    Некои од првите вкусови ги дадов од готова каша, а потоа знаев да дадам кога шетавме или патувавме.

На Rtulka, Erika.greeneyes и eli25 им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.286
    Допаѓања:
    125.601
    Е баткото мој две години може и повеќе на блендирано, ако имаше парче , ауу повраќаше се, ден дене нема шанса со рака и јаболче и портокал на парчиња па сецкано и со вилушка , ако се измаца со рака вриштење, на секој залак се брише и тоа само со влажно марамче :sweat:

Си реков ќе пробам со женскава пасирано, ама она скроз различна од бато. Сама фаќа , онојпат печено јаболко цело парче, го зема од тањирот и во уста , го гмечи го лиже, а не дека е јадачка , сега почнавме со вкусови 5 и пол месеца е.
    Банана полу-пасирана, тиквата како што е…. Блендирано плука.

Мене ме радува ова само едно ми е мисла , како ќе знам дека изела оброк ? педијатарот ми рече мин. мала кашичка од 120 гр мери за цел оброк , ама блендирано треба да е само?
    а она пример вчера изеде две парчиња тиква и бараше да цица :angel:

@Erika.greeneyes јас давам купечки за проба. Пример јаболче си вадам неколку лажичко во тањирче, другото за следните два дена . Почнав да печам па блендирам, ама неможам само за 2,3 лаж.:( проба.
    Тиква само печам, ама само на тоа отвара толкава уста па ќеф ми е:D

На Rtulka, JuLleE, Arababy и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.846
    Допаѓања:
    188.158
    Сачувај боже. Пу пу :rofl:
    :hug:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.846
    Допаѓања:
    188.158
    Леле Ели ти завидувам. Браво за женската. Ја ќерка ми сега на 3 треба да седнам и да ја наранам иначе со саати се влече. Затоа за ова независност ќе стимулирам од сега.
    Утре почнувам јас. Кажи ми со кои намирници почна? Ти прави разлика да ти одбива зеленчук? Броеше лажички или дозволи колку сака?

12. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    9.100
    Па за тоа ми беше и мене за проба за 2,3 лажици да варам да пасирам...
    Педијатар од систина ти рече за ова 120гр?
    Јас во Ремедика и мене вака ми рекоа после 120гр. Да воведам нов оброк. И според намирнициве што тука беа набројани.
    Еве вие веќе што ова ви е второ бебе и сте поминале низ ова.
    Толку ригорозно се замаравте како што советуваат педијатрите толку грама, од тие намирници, здрава исхрана и слично.
    Не е некако претерано ова.
    Прв пат сум мајка затоа прашувам. Дали сите се држите строго до тоа.

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.846
    Допаѓања:
    188.158
    Не. Никогаш не мерев колку давам. Правев секогаш повеќе од око, никогаш не изела цело тањирче. А секогаш имав повеќе за во случај да изеде нели и да и додадам. Никогаш не се случи тоа.
    Имајте во предвид дека некои бебиња ќе бидат многу пребирливи и оброкот ќе им се состои од 2-3 лажички некогаш или подолго време. Ако можете не се нервирај те за тоа. До годината млекото секако е главен оброк и ќе продолжите да нудите на барање. Некои бебиња и по годината честопати цицаат повеќе од што јадат. Се додека бебето е во добра општа здравствена состојба, се однесува нормално се е во ред.

На Rtulka, Freckles., LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    122.554
    Да бе љубави. Особено ако немаш домашни непрскани производи дури и подобра опција ти се готови каши. Само што прескапо доаѓа така цело време да го храниш па ќе мораш да го киснеш пола час во сода бикарбона овошјето/зеленчукот што планираш да ги готвиш.
    Јас ќе давам и готова и домашна каша.
    И за поголемата давав готови. За излегување па број еден избор ми беа.

Мојата големата па леб, бебешки смоки и јаболко сакаше да си ги грицка и некако така спонтано преминавме на џвакање, не ми требаше некој особен напор.
    Е ама тоа за да ја хранам јас си остана еве на 5 години.
    Не дека не знае сама или па премногу валка, не, туку сама кога јаде еден залак го чува во уста 299291 саати и ќе изеде 3 залчиња и ќе стане.
    Кога и давам јас си јаде убаво количински |(

На eli25, Rtulka, hello-kitty.90 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    122.554
    Да.
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
    Ќумрам од тебе!

На Rtulka и Yowannty им се допаѓа ова.
  16. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Еве ме и мене, ноќта мирно ја поминавме, дали 2-3 пати се закашла бебуш, се будеше само за цицање и среќна сум што барем бара да цица.
    Денес повеќе ми спие, веројатно омалаксан е, мериме температура на секој саат ама повеќе од 36.5 не кренал. Вака кога спие на поткренато не хрчи, нр се осеќа дека има секретче, кога ќе го исправам или ако легне а главата не му е свртена на страна, туку гледа во таван, се осеќа како хрчи со носето и знае да ми се закашла. Чистевме носе со аспираторче ама не излесе којзнае колку, малце прозирно секретче. Не знам што да му правам, Јадранка би го примила да го прегледа, но само ако се влоши ситуацијата, вика да не го шетаме на секое по болници да не закачи уште нешто бидејќи има многу вируси.
    Не знам што да му правам, умот ми излезе веќе од грижи:worried: Вака мирен е, цица, спие, одвреме на време ќе стане ќе се расплаче ама не е страшно ама пак немам мир, не знам дали пак да трчам по болници, дали е алармантно или не.

17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.286
    Допаѓања:
    125.601
    Е јас мојот на 5 па го хранам. Во градинка јаде се и сам тука изведува. Откако дојде бебево он е поголемо бебе.
    Сега почнавме и ние инаку, се надевам ќе биде поинаква од брат и штом покажува некој интерес да ја допре храната и да ја стави во уста :)

Мене докторката ме советуваше овој месец давам: јаболко,круша,банана,тиква, праска… јас дадов и слива, батат и морков. Бататот го сакаше морковот така така:) Инаку, не давам буквално 2,3 лажички туку повеќе. Матичната ми рече до 14ч. некаде можам да давам по неколку лажички слободно. Ако сака и повеќе. Па така се опуштам ако бара, а и знаеш второ дете :)

@Erika.greeneyes си ја најдов листата од ремедика за син ми и се водам по неа. Матичната ми рече мала тегличка а и таму Живковиќ ми пишала од 120-150 гр.

На hello-kitty.90 и fana им се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.581
    Допаѓања:
    289.927
    Сите три со пасирано беа.
    Дали дека ми се едно по друго децава, и вечито кнап со време и за молење, од кај 1.5 им давав прибор и сами пројадуваа:tmi:.
    Баш пред некој ден ми испадна на ФБ сеќавање од пред 4 години, среднава мака леб во супа и со лажица срка, а нема две години, околу 1.5.
    Претпоставувам и со четвртово исто ќе терам, само да не го разгалуваме, дадите гарант до прваче ќе сакаат со лажицата да трчаат по него:rofl:

На Rtulka, hello-kitty.90, TheGoldenPeach и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    9.100
    А за колку време треба да се воведе оброк? И после колку се воведува втор па трет оброк?
    Ајде поискусните помагајте

20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    5.792
    После 2-3 недели од првиот вкус, воведов оброк. Секој нареден со месец - месец и пол растојание од претходниот. Вака беше со првото дете.
    Второто долго време одбиваше храна, се уште беше присутен рефлексот да ја бутка храната со јазик и се влечкавме со месеци до прв оброк.