Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Само nurse harvey сирупче ни помогна со грчевите

2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Кои се тие од Дм кашички, на babylove? Ми имаат донесено, добри се значи?
    За првото претежно свежо давав, тоа што немаше од хип кашички, ама имаше некоја афера после со нив- не се сеќавам што беше.

3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Знам дека не треба често ама многу е затнат и морам да му олеснам:( Физиолошки секако ставам.

4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    5.792
    Од DM се babylove и dmBio.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  5. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    818
    Допаѓања:
    3.218
    Да не те разочарам, нас ниедни капки не ни помогнаа за грчеви, ни вежби. Само топли облоги на мешето. Имам гел облога, ја загревав во топла вода, ја обвивав во тетра пелена и така на мешето и ја редев. До 2 ипол месеци така спиеше, навечер по неколку пати ја загревав.

Може кај вас ќе помогнат некои капки, кај сите бебиња различно. Во секој случај грчевите се нормална појава, колку и да се жални, и ќе поминат. Јас многу плачев кога и се јавија, цела тема ја исчистав за грчеви, и пак само времето помогна најмногу.

Те читам, знам дека периодов си крш и уште ова...прифати помош, пробај кога можеш да поспиеш, нека држи мт ноќна смена понекогаш да се наспиеш, да врзеш неколку часа сон. Јас ги броев деновите, ете помина како сон. Чувај се и гледај колку можеш умот на пасење. Поздрав мајка

На Srcka28, Rtulka, TheGoldenPeach и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    9.101
    Овие се органски?

7. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    956
    Допаѓања:
    1.383
    Колку месеци е твоето бебе? И јас мислев дека имаме грчеви, плачеше без престан две недели истото време. Потоа сватив што е проблемот. Детето преморено не може да заспие, гужва дома( баба на гости ), премногу стимулација. Не може да издржи тоа малечко е. Е кога растеретивме гужва престана да плаче, се смири детето.
    Мој совет ако сте повеќе луѓе дома, однеси го во друга соба на тивко. И пеј му со тивок глас, држи го во раце.песна која ти ја обожавам. И ти ќе се смириш и бебенцето

На Rtulka и Saf им се допаѓа ова.
  8. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    2.946
    Да.
    ДМ, Холе и Хип се органски.

На Rtulka и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  9. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    818
    Допаѓања:
    3.218
    4 месеци сме, до 2 ипол негде бевме со грчеви. Најизразени беа околу 4-5 наутро, ги креваше ноџињата, не можеше да спие, само во раце. Така знам дека беа грчеви. Среќа па не плачеше, јуначки ги помина. Е сега спиењето друга приказна :sweat:

Инаку дома не примавме гости, јас искрено имав вето ставено зошто ич ич не сакав да гледам луѓе. Само свекрва ми доаѓаше зошто ми помагаше и понекогаш золвата. Други кога доаѓаа седеа во двор со мм и јас слегував со бебето да ја видат.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Vcera primivme 3ta doza rota... prvite 2 dozi nemase nikakva reakcija ama tretava doza vcera i denes cel den placi.. nema temperatura neznam od rotata stomace go boli ili pa nogata od so go bocna ..stavam oblogi ama celo vreme kemkav i celo vreme bara da cica so rotata i uste edna primi revakcina mislam pneunokoka

Последна измена: 15 декември 2022
  11. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Nas espomisan ni pomogna..od nurseharvey povrakase mlaz ne go podnesuvase. Individualno e probaj so nesto poeftino mozi ke mu pomogni ne frlaj mnogu i pari sekako ke ima grcevi samo da najdis lek da mu gi ublazis.

На Rtulka и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  12. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.474
    Допаѓања:
    8.867
    Ти помага комбинацијата?

Инаку поради што друго би можело да е нервозно и раздразнето бебето, освен грчевите?
    Имаме три недели и последните три дена е нервозно, не спие убаво воопшто. Ке заспие го ставам во креветчето и почнува да плаче за пет минути, се буди.
    На моменти исто се вцрвенува, плаче и мафта со рачињата и ножињата.
    Многу често сака да цица, а минимум по 20мин, пола час цица. Ги стискам градите има млеко.

Не знам што може да му е.

13. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Скок во развој. Или евентуално grow spurt тогаш им требаат повеќе калории зошто растат интензивно во тие периоди.
    Инаку во врска со темата за грчеви, јас искрено ова со грчевиве не го разбирам, не ни давав нешто, можда зошто моето не плачеше воопшто, освен тоа со нозете што го опишувате стискање, грчење и плачење во сон сабајле кај 5 ама за тоа прочитав дека нема врска со грчеви туку е поврзано со внатрешниот часовник на бебето и тоа време сите се будат и не знаат да презаспијат па затоа плачат се грчат и бараат помош. Јас го фаќав за раче или го легнував до мене и си презаспиваше. Тоа беше првите недели до кај 2 месеци некаде.

Последна измена: 15 декември 2022
    На Rtulka и oblace1 им се допаѓа ова.
  14. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Na doenje e?

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.846
    Допаѓања:
    188.158
    Таман си. Тој премин е најтежок.
    Од се си има премини и тие премини се честопати тешки. Прво од млеко запознавањето со храна. Од блендирано со пасирано, од пасирано со крупно пасирано па со парченца, па на поголеми парченца. Па да се хранат самостојно. Цели процеси се тоа. Кај некои бебиња се ќе оди полесно, кај повеќето нема пошто низ тој пат многу грешиме и не сме упорни. Бебињата имаат проблем со различни текстури, не само за јадење туку и за допирање. Ќерка ми не сакаше да замисли да допре трева или песок до година ипол. И додека гледаме такви видеа на интернет и ни се смешни, всушност тоа не е во ред. Јас предходно живеев на Крф кај што 6 месеци бевме на плажа и беше прилично нервозно што не сакаше никаде и ништо да допре и да седне. Овој начин на исхрана овозможува детето од почеток да се запознае со најразлични текстури и да нема проблем понатака. Да ја развива фината моторика особено со тоа што ќе пробува самото да фати малечки парчиња. И всушност ги прескока транзициите кои секако се само и само безпотребно издолжување, оти секако еднаш неизбежно ќе се дојде до јадење парчиња. Само што некои ќе го совладаат тоа побрзо, а некои до година ипол како ќерка ми ќе јадат блендирано и нема да имаат извежбано џвакање, мускули на лицето, со тоа и јазикот ќе биде помрзлив и итн итн. Многу ми се допаѓа методов само многу ми е страв да почнам така. Мислам да ми одгризе големо парче ќе го завртам на нозе да го истресам. :tmi:
    Секако уште немам хранилка, не се нормални со цениве колку се поскапи од пред само 3 години. :o Чекам сеа попусти ќе почнуваат да купам, до тогаш во релаксатор ќе јаде и ќе гледам крупно да пасирам. :) И после продолжувам со парчиња. :sweat:

На Rtulka, hello-kitty.90, Jordanovska-K и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Не
    Едит- до 40 дена само цицаше

17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.846
    Допаѓања:
    188.158
    Еј барав да споредам со син ми и напраив скрин шот за да ти покажам, еве види ќерка ми 6 кила е од 4ти до 7ми месец. :D
    A91BED50-98BC-4976-9092-6126EC37F567.jpeg
    Ама си беше здрава и пргава. Многу пребирлив јадач е од сам почеток, до 2 години јадеше како маче по неколку залаци. Ама јадеше многу балансирано. И јадеше месо 4 пати неделно, различно со зеленчук. Кога ќе ми текне и риба и бел дроб еднаш на 2 недели, ама дека многу малку залаци и со многу лажење и изигрување кловн нон стоп се жалев како ништо не јаде. По втората година имавме 2 селења и дали беше до тоа не знам, ама од 2 до 3 години јадеше само макарони без ништо, пржено лепче со јајце, корнфлекс, зелено јаболче, банана и пченка. И така секој ден. Сега на 3 години и 3 месеци јаде исто без јаболчето, бананата и пченката, плус мафин чат пат. :D Цела година секој ден варам макарони и пржам лепчиња. Се помирив. Сега ако посака и чајна би и дала иако тоа ми беше ноу ноу. :rofl: Па кога ќе одиш накај 7мица викај. :D Што мислиш оти сум толку преокупирана со исхраната на второво, ма има од одма на мусака и тавче гравче да биде. :D

Шала на страна, знам дека ти е нервозно, ама ако ти е здраво детето ќе се помириш порано или подоцна. За твое добро порано. :D Праќам голема гушка за поддршка за тебе и за прцулот убав. :hug:

На Rtulka, hello-kitty.90, TheGoldenPeach и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    956
    Допаѓања:
    1.383
    Zatoa go zemav da spie do mene na spalna, I pocna da spie ceka nok

На Rtulka и Saf им се допаѓа ова.
  19. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    956
    Допаѓања:
    1.383
    Немојте да се жалите дека не ви ставаат во тежина. Мојот буцко не се држи во раце, мислиш дете од една година дека е, а тој не знае ни да седи уште. Без кичма останав

20. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.474
    Допаѓања:
    8.867
    Дада и моето се буди тоа време, го земам, малку ке се помачам но презаспива.

Друго што не ми е јасно, некогаш му давам формула и пак си го цица рачето, ги отвара устата како за цицање...Можно ли е да е уште гладно? По 60мл пие дохрана.