Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Не качувам притисок, многу се големи на глуждовите, ако стојам 5-10 минути отекуваат многу, кога спијам со кренати нозе само малку се повлекуваат но останува отокот и ако застанам пак отекуваат. Не знам дали ако се движам ќе се намалат а раната ме боли и конците уште не се извадени, ќе видам во вторник што ќе каже докторот но многу е непријатно и страв ме фаќа:(

Фала ти мила, верувам и дека тука убаво ќе се дружиме, ќе ми требаат совети од искусни мајки;) Јас примам сега панцеф до вторник, ќе одам на контрола и ќе правиме крвна слика и уште нешто, во болница беа мали отоците, пиев многу течности и инфузии и секакви лекови, кога излегов после 4 дена состојбата драстично се смени станаа големи и сега ни чизмите не можам да си ги облечам:(
    Леон е супер, напредува добро, почнав да испумпувам млеко бидејќи сум со запушени канали на градите ама се трудам и вадам млеко со масажи и чуда, денот е прекраток , но јас сум упорна и се надевам ова со отоците брзо ќе помине:)Фала ти мила твоите збирови ми значат многу:*

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Фала ти мила, јас исто примам клексан од 0,6 ради високи ддимери, имав и многу крварење на пораѓајот, бев со дрен од раната и сега се борам со отоци, ги имав при крај на бременост но ова е премногу драстично, изгледа и хормоните уште влијаат, кај мене се на глуждовите и кога стојат се шират по листовите на подколеница, ајде се надевам ќе помине брзо:) Фала ти:*

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.541
    Допаѓања:
    17.296
    @Sienna_MK ајде и јас да те утешам
    Јас бев со оток на десната нога само после пораѓај ( царски )
    За време на бременоста не отеков ни еднаш, ама од ко си дојдов дома отече ногата. Стравот е голем знам, јас немав душа во мене. И јас се боцкав со клексани цела бременост и месец дена по пораѓај ама мислам дека нема врска со тоа. После недела дена од нигде никаде се повлече како ништо да не било

На Rtulka и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  4. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    2.946
    @Sienna_MK
    Отоците по пораѓај со царски се нормални. Најбитно е се симетрични и да немаш болки.
    Да, треба да се движиш затоа што со зголемување на циркулацијата се помага во исфрлувањето на течностите од телото.
    Исто важно е и дека треба да пиеш многу течности, иако звучи нелогично, ама и на тој начин се исфрла вишокот. Никако не смееш да останиш дехидрирана.
    Во меѓувреме (веројатно знаеш) избегнувај сол и процесирана храна.

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.807
    Допаѓања:
    264.190
    Пишав во Царски мислам, имав и јас. А немав во бременост. Нормални биле. Ај провери дали ко ќе стиснеш се враќа одма.
    Мене ме виде патронажната и одма реагираше. После правев кс и се беше во ред.
    Јас бев на нозе, раце и лице.
    Ми рекоа да внимавам да не се болни и црвени само.

6. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Девојки четтврти скок - ќе се спие ли вечер каква е прогнозата :D:(:D?

На Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  7. TheBluePhoenix

TheBluePhoenix Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    251
    Шо е тоа спиење? Се мачка на леб? ;(

На Rtulka, Freckles. и H.VAGA им се допаѓа ова.
  8. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.545
    Допаѓања:
    8.253
    Јас не.

9. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    @V.N. Фала ви многу, се смирив малку, изгледа брзо сакам кај мене се’ да биде за да се посветам на мајчинството како што сакам, бидејќи лежев 4 месеци константно во кревет, многу ми се смачи и сега ме нервираат уште ограничувања:)
    Инаку отокот е поголем на левата нога, немам црвенило и не ме боли, само ме тера да лежам за да се повлече, тоа ме ограничува, на други места немам, а течност пијам како да ќе снема утре:lol:, имав киселини во бременост и не можев да се напијам вода, после царскиот почнав да пијам многу течности и плус примав многу инфузии. Како и да е, се смирив сега :hug:

На Rtulka и JuLleE им се допаѓа ова.
  10. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Син ми лошо бил наместен со главчето и затоа такви прекини во дишењето, сега е на тврдо душече со граничник во U форма и добро дише.:) Прво бебе и немав осет како да го наместам, сега е ок, си дише нормално.:)

На Rtulka и Mart3 им се допаѓа ова.
  11. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    778
    Допаѓања:
    1.763
    Мене после царски ми отекоаа глуждовите докторот ми рече да ги држам нозе горе.
    Кога седиш стависи столче да ти бидат подисправени за неколку дена ми се средија.

12. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    818
    Допаѓања:
    3.218
    Како ги одвикнувате бебињата од еден ноќен подој?

Мојата станува кај 1, во 4-5, па после пак во 6. Сношти ја презаспивав за тој во 1 и во 4. Три пати ја презаспав, остави ја во креветче се буди плаче. Па се откажав, дадов цице -.-

Денес си викам ајде барем во 6 да не ми станува, а во 5 цицала, исто трипати ја заспав, ја ставам во креветче и одма плачките. Не дадов цице ама еве ја во раце ми спие... Моево ќе испадне од дрвено на камено. Како да ја одвикнам барем од ова јадење? Иначе 4 месеци сме и некој ден.

13. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Зошто да ја одвикнеш ? Еден подој не ти прави ништо. А и уште е мало

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    14.286
    Исто сме. Едно време пиеше еднаш млеко, сега пак двапати. Не знам ни јас како, се буди и одам по полесниот пат. Плус прета, немирно спие. Пукнав.

На Freckles., see.emily.play и V.N. им се допаѓа ова.
  15. see.emily.play

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    818
    Допаѓања:
    3.218
    Неколку недели само еднаш стануваше кај 4-5, преспиваше околу 8 часа непрекинато, па еве веќе недела дена пак почна да станува во 1 за цицање. Затоа знам дека може без еден оброк навечер, и двете ќе сме понаспани (дневните дремки ни се очајни уште од втора недела). Да не зборувам што јас тешко презаспивам откако ќе станам во 1, па некогаш се случува да не спијам воопшто до наредното цицање.

16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    14.286
    Гледам дека нашите се тука, и ние сме 4 месеци и седум дена. Ќе да е скок или регресија штом се будат вака.

На Rtulka, see.emily.play и GoldenFrida им се допаѓа ова.
  17. see.emily.play

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    818
    Допаѓања:
    3.218
    Да, изгледа тоа е регресијата. Ајде тоа, ја заспивам лесно, ама ја спуштам во креветче и се буди. Навечер по 2 саати некогаш се мафтаме, ќе ја заспијам, ја ставам во креветче се буди или одма или за неколку минути, ајде пак. А бевме стигнати дури и до заспивање сама во креветче. Сега нормално тоа не може, плаче па морам во раце. Како пак да е новороденче.

Многу се нервирам кога читам мами блогови на тема спиење, никогаш ништо не ми успеало. Таа сама си скрати ноќен подој, па еве сама си го врати. Сама почна да си заспива во креветче, па еве сега си одлучи дека сака во раце. И јас апсолутно ништо не можам да направам околу тоа. Кога и да се обидам да ја "научам" нешто, плаќам за тоа со и тоа малку сон што можам да си го дозволам.

Со читањево по интернет цело време се осеќам како да треба нешто да ја учам, зошто ако не ја научам ќе си имам проблем на долга стаза. Ама еве се' се покажува како невозможна мисија.

По се изгледа треба да се предадам и go with the flow. Тогаш барем не се нервирам.

На Mother of 2boys, Rtulka, Yowannty и 2 други им се допаѓа ова.
  18. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Не се секирајте таман се израдував дека спие опппп си стана. Тешко спиење до 18 години. Сега се во регресија најлошото било. Но ме загрижи фактот што ми го кажа докторката. Ако сега го земаш на секое ќе го земаш до 3 години мораш да бидеш јака и да разграничиш кога е гладен. Вчера стана во 10, во 12, во 2, во 4, во 6 значи на два сати. Преморена сум а по цел ден сака егзибиции и да сум кловн по дома. Навистина е ергетски не се издржува с сум многу енергичен човек

На Rtulka, H.VAGA, see.emily.play и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Исти сме и ние. Од раѓање сон немам врзано. Прво во 1, па во 3 или 4, па 6, па 8. Некој пат од 4 до 8, на секој саат станува. Повеќе уморно се осеќам после спиење. Се тешам само дека ништо не е вечно и ќе порасне.

Инаку вчера едвај заспа бебе, а јас веќе почнав да халуцинирам. После цел ден борење, најубавото чувство беше кога заспа и одеднаш настанува тишина. Мислам дека мака си имаше, не можеше ни да прдне ни искака. Затоа сабајле поклон ми остави на чаршав и на шпихозна. Толку гнасно во живот не се имам чувствувано. Чаршавот на 100 места бљуцнат, на едно помочан, на неколку места испотен, сега и покакан. И тоа се како се погодува, јас каде што спијам. Ми се собра многу млеко,па додека преслакав, цела и со тоа бев натопена. Права контењерка.
    Ајде да видиме овој ден што носи.

На Rtulka, GoldenFrida и see.emily.play им се допаѓа ова.
  20. see.emily.play

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    818
    Допаѓања:
    3.218
    Овој момент најмногу ме загрижува, затоа се замарам толку. Не е добро ни за бебето толку да станува, сонот е според мене поважен и од јадењето.

Од друга страна којзнае како ќе е и забите кога ќе почнат. Можда сега ќе се превртиме и ќе укинеме по некој ноќен подој, забите кога ќе дојдат и тогаш ќе стануваат и ќе сакаат да се смируваат на цице. Не знам дали џабе маката.

Можда некоја искусна мама ќе каже некој мудар збор за мир на душата :D

На Rtulka и GoldenFrida им се допаѓа ова.