Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.091
    Допаѓања:
    38.291
    Таа нема да му дава ако ти не дозволиш. Толку. Крај. Нека си роди братче на маж ти па нека му дава од старт

На V.N., Rtulka, Mother of 2boys и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    2.802
    Нема фобија , мора со ладна глава , од се може да се засркне , мојата се засркнува кога цица лакомо а има поголем млаз , се засркнува од капки кога и давам , од плунката кога си играме .... нема да даваш легнато , ќе го подисправиш , ама сигурно нема да има потреба од АД.
    И нема свекрва ти што да ти кажува, ти си го родила , ако сака да помогне нека направи ручек или нека зачисти на детето мајка му треба, јас разбирам и мерак и се ама се има граница.

На V.N., Erika.greeneyes, LiquidLuna и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Ако е супер терајте со цицање. Ама сепак од шо тие страв за со шише не разбирам, многу мајки ги цицаат и додаваат ад или преминуваат на ад. Само ти ќе му даваш и од шише нема шо свекрвати да ја презема таа обврска ако тебе ти пречи, бебето си сака контакт со мајката. Ти си таму не може таа да ти кажува за твоето дете. Многу се безобразни. Ако идат да помогнат нека помогнат не да ти шефуваат. Нека зготви, нека зачисти со алишта нека помогни, во капење во држење на бебе.

На Rtulka, Eluna и Srcka28 им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.752
    Допаѓања:
    114.208
    Ама ти и даваш за право со твојот страв. Зар ќе ја земеш на педијатар, што има она да знае што ви кажале, ако треба да додаваш ад ќе земеш поквалитетно шише, Авент или некое со многу мал проток, изгуглај и купи, ќе најдеш и со тоа ќе даваш и толку. Тек какви предизвици во мајчинството имаш, не вреди за ова да се потресуваш. И испрати ја што поскоро зошто ова е тек почеток.

На Erika.greeneyes, stsmua05, Rtulka и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    956
    Допаѓања:
    1.383
    Ама тие не сакаат да работат, идат на гости, демек да се наработиле на младите години. Па дај сега детето, а ти работи си на раат, демек да не ти се мешаат по дома :headbang:

На Bebuli, Lisandra и Rtulka им се допаѓа ова.
  6. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.817
    Допаѓања:
    7.017
    Добро ти е шишето Мам, можеш и со dr.Browns да пробаш, options +. Двете се добри против грчеви и нема да се удави од шише не се секирај, ама ако немаш потреба нема што да даваш шише сега.

Последна измена: 18 декември 2022
    На Eluna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Eluna

Eluna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    407
    Јас ја испраќав уште кога се залета да команда во почетокот, ама некако ми беше жал за мајка ми дека ако одеше таа маж ми ќе речеше и мајка ми да оди и таа се меша. Се мешаше и мајка ми ама никогаш мене да ме повреди или насекира. Ама после ми препукна од свекрва ми и на маж ми му препукна и рече нека одат двете, мајка ми замина а госпоѓава "се разболе". Друго бебе имавме дома, ќе умрела од висок притисок од жал за внуче, само добро ни мислела и бла бла. Лежеше и плачеше со денови, сакала внуче да гледа. Но сега веќе оваа карта и е на 3 јануар и создравје. Маж ми викаше како да избркам болна мајка, нема да се меша веќе. Не сакав стрес и нервоза и се затворив во соба со детето, сакав да се фокусирам на детето. И таа нема никаков збор веќе над детето, знае по нешто да каже ама не да наредува. И со маж ми се заледени односите, ама сакав се да ставам на игнор и да се соземам ради детето а понатака ќе видиме. Имам лошо чувство некое и за него. Во ред, ги прочитав сите мислења и ќе дадам се од себе ако дојде денот да се дава шише, да не се плашам. Кога успеав до сега се сама, (ок маж ми му даваше ептен малку чај кога го болеше стомаче), зошто за тоа да не успеам. Стравот ми беше таа да не ми се сити, а јас од збунетост и очај да не биде гладно да дозволам друг да почне да ми го рани детето. Дека ова не е малку чај, маж ми нема пп цел ден дс му дава млеко. Затоа и барам решение да го надминам стравот од шише. Би требало се да биде добро.

На Jordanovska-K, Anturium и GoldenFrida им се допаѓа ова.
  8. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    14.479
    Како прво неможе да се задави туку може да се засркне , и постојат шишиња со бавен проток затоа има цуцли со 0+ , 1+ , 3+ итн..
    Како што ти кажа членката погоре самата со својот страв и даваш за право да ти се меша и да се прави “попаметна” и дека знае “подобро” за ТВОЕ бебе не си дозволувајте такви работи, од почеток си преземав обврски околу малата и сама ја бањав и ништо не дозволив да ми се меша свекрвата затоа и ми беше мирна главата.

На Eluna, Erika.greeneyes, Arababy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    14.479
    Рутина.

На Anturium и Alexandrite им се допаѓа ова.
  10. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Секој ден ми се засркнува, де од цице, де од плунка, де од спреј за нос, де устата му се засушила. Искрено на почеток од шише дали еднаш се засркна. Од цице, секое доење, кога имам млаз, дури по неколку пати. Се тресев некое време, сега само го исправам, го тапкаме по грбче и продолжуваме.

На Eluna и Rtulka им се допаѓа ова.
  11. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    2.802
    Абе за мешање сите се мешаат , работата е ти колку ќе дозволиш тоа да допре до тебе , еве на пример јас ја игнорирам скроз , можеби и тоа не е во ред ама поарно така отколку да изнакажам и што треба и што не треба , ако збори нешто што мислам дека не е така се правам дека не ја слушам и ја прашувам нешто сосема друго, пред да се роди бебе на пример она си збореше јас си чепкав во телефон , се исклучував скроз, мислам глупо е да... и не е културно и јас не сум таква, ама она ме ставила во таа ситуација со непотребни коментари, ти ја знаеш каква е и треба да најдеш начин како да испаднеш попаметна од неа, не е решение да се затвараш во соба верувај , не е здраво ни за тебе а си правиш плус тензија со маж ти ради некој друг што не ни живее со тебе , и нема полошо од "мајка ми и мајка ти" кога ќе почне да се префрла, најди начин да испаднеш попаметна од нив тебе ќе ти биде раат главата :)

На Bebuli, Eluna, V.N. и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    956
    Допаѓања:
    1.383
    Дефинитивно се сложувам дека мора да се најде начин за игнорирање. Ама не секогаш успева. Барем кај нас е така, таа ќе си најде начин кога што да ми каже. Затоа подобро е да бидеш пријател со непријател, само поради тоа да не си правиш проблем со сопругот. Оти јас кога и да му кажам она што ми рекла, секогаш сум била јас виновна, и веќе не зборувам за неа ништо. И само кога е тој дома нека иде на гости, кога сум сама ако треба ќе пукнам ама не ја викам на помош.:devil::x

На Rtulka и Srcka28 им се допаѓа ова.
  13. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    14.479
    Ти виновна?
    Очи ќе му извадам така да ми прави маж ми , ама очигледно сум блесд фала што ме потсети.

На V.N., Tiny Love, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    2.802
    Не бе и јас не кажувам ,ма верувај што и да каже не допира до мене , затоа што како сум му јас мајка на моето дете , така му е она мајка на него па каква и да е и колку и да не нервира, само тактички и политички , и јас не ја викам па ако треба куќата нека ми прооди , фала богу и она не изразува некоја желба да дојде , инаку си се почитуваме еднаш месечно на ручек два саати и чао пријатно , а се случува маж ми да ми даде совет ( советуван од неа знам , ама он не кажува ) и јас нормално го правам него ненормален хахахахах

На Rtulka и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  15. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    956
    Допаѓања:
    1.383
    Заборавив, да се докажам. Свекорот почина лани, и да не седи сама дојде кај нас на две недели. И си замина. Е денес не викна на слава, и прашува да дојде баба кај вас на гости:xи велам дека соседите не даваат да ни идат гости, вчера ни правеа проблем една другарка беше со детето ќе ни викнеле полиција. Таа вели ама не на гости, да дошла да живее кај нас. :headbang::headbang::headbang::headbang::headbang: се направив дека не ја слушам, не знам сопругот дали ја слушнал. Зошто сакаат да се мешаат, досадно им е, или како тие ги трпеле свекрвите, ај сега и ние.
    Абе не сум била на фризер, на козметичар, и страв ми е да се гледам во огледало, ама не можам ни еден час да издржам , а не цел живот да ја гледам.
    Знам дека нив им е мерак, внучиња им се, ама нека олабават малку.

На V.N., Rtulka и Srcka28 им се допаѓа ова.
  16. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    956
    Допаѓања:
    1.383
    Ама какво шише, не се замарај. Нема да треба, ти по облеката нели приметуваш колку е пораснато детето.
    Другарка ми го имаше истиот проблем со свекрвата, ја тераше да му дава дохрана гладно било. А тоа како по книга растеше, секој месец по 400 гр. Др и рече нема потреба од дохрана. Ама од стрес таа нервозна не можеше да му дава да цица на бебето и почна да се одмолзува. 2-3 месеци тераше така. Не знам како издржа.само да го наполни шише и да види госпожата дека има млеко. И кога почна со кашички, пак почна да го дои, ги батали шишињата.

И мене мојата ми велеше дали сум му давала нешто друго, вода ,сокче, млекце да не му било малку. Гледај колкаво е бебето жено, уште млеко да му давам. И ме нервира ако ми рече нешто, ама за мое дете да ми кажува, не ја регистрирам,. Од дома не сум излегла три години, и уште три ќе издржиме додека порасне бебе, да може да разбира и да ми кажува се како бато сега. Големиот сега почна да оди сам кај неа на гости, ама не се плашам што јаде или пие за час-два. За спиење не и го оставам навечер, неееееееееееее.
    Прегледај сакаше на бебе од шест месеци грав да му дава, не гледало, и тетрапак сок :rofl:
    Мавни таму свекрва, излези од соба и уживај, држи си го бебето пред неа, дој си го, не и го давај во раце. Нека се осети непотребна, тебе ти е прво дете уживај. А и немаш многу обврски по дома со едно бебе. Кога ќе се роди второто тогаш ќе ја викнеш на помош. Кажи и дека сакаш да уживаш во деновите поминати со бебе, дека многу ти е убаво, :devil:

На Eluna, Srcka28 и Rtulka им се допаѓа ова.
  17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    6.977
    Мамици од некој кенѓур да сте задоволни? Го гледам омни 360 на ергобејби. Малце е поскап ама сакам убав да е, со повеќе позиции. Овој е со 4.

18. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Јас купив од енци менци и еднаш не го ставив. А земав поскап накај 4000ки и тоа не знам каков амерички најдобар кенкур на пазарот у USA за џабе пари дадов стои у кутија се надевам ќе го користиме некогаш. Сега сегде со количка

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    6.977
    Не ми е за надвор, за дома ми е. Бебе ретко и малку спие преку ден, па да завршам нешто по дома. Со него во рака сум до сега, ама веќе е потежок па мислам со кенѓур ќе ми е многу полесно

20. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    2.802
    https://www.freeon.mk/product/кенгур-comfort-8во1-2/

Јас овој го земав , ама не сме го корјстеле уште , го пробав неколку пати не е лош :D