Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Само следи си ја рутината пред спиење. Јас вака одев капење, цицање и вкревет, намалено светло.
    Преку ден сакаше да спие во количка, го шетав низ соба. Во раце шетање не го научив. За навечер дирек на креветче ако заспие со цицање ако не така ќе го легнам, знам преташе и со нозе и со раце, го држев за рацете гушнати се смируваше и ќе заспие. Ќе се разбуди во ноќта пак млекце и така. Ако се научи да го шеташ враце нон стоп ќе ти бара а ко ќе е потежок ќе те скинат рацете од носење. Научи го да спие само во креветче. Фаза е ќе помини потаму нема често да се буди ќе има подлабок сон.

На Rtulka, Freckles. и Alexandrite им се допаѓа ова.
  2. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.609
    Допаѓања:
    48.973
    Не си сама.
    Порано обожаваше да спие во раце и да го тапкам по газот, сега се бори, прета мрда. Цице да не види дење, а бидејќи трае ова неколку недели, веќе и ноќе не сака цице. Ама среќа прифати шише, па се молзам.
    Е сеа, драстично ми се намали млекото резултат на неговото нејадење, па компензирам со Аптамил и полесто молзење.
    Иако бев во дилема дали скроз да го прекинам млекотп или не, ама ајде, ќе терам дпдека има млекце.

Заспивањето.....ми се вришти. Имав 3 начини за заспивање, на тросед на цице, во количка и во раце. На секое заспивање пробував по 2 пати од секое, да видам кое ќе упали. :rofl:
    Со задни сили го успивам во количка во кујна, значи на 6тиот обид, со уклучен аспиратор да брчи и возење количка. При тоа цицнува чајче или млелце, се врти на страна, загрлува ќебе и кома.
    Исто така научив во регресијава дека помага затемнето, ќебе меко за гушкање, лигавка што мириса на млекце под нос/лице (што покисела, тоа подобро :sweat:) а некогаш дури и преку лице се покрива со нешто.
    Мали финти, пробај што ќе ти успее, под твое будно око, да не биде леле те советувам да го покриеш со триста јоргани преку глава :rofl::rofl::rofl:.
    Еве мене ми успеаа сите финти денес ама реши да се покака во 3 ноќеска, па сонлива менувам пелена, втора тура какање имало, а јас да не видам :$.
    Па додрка се средиме веќе се расони.:^)
    Сеа јово на ново.

На Mateas, Mother of 2boys, Coco31 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    4.953
    И моето бебе некои денови е супер, некои денови по цело време кенка, сака во раце, плаче за се нешто, прета, врти со главата и повраќа како фонтана. Еве од 3 сум будна, цицаше па чекав да ждригне , избљуцка, па пак цица па се искака, па пак цица па пак да ждригне, и пак се направи утоп, ако прдне ке плаче. само што го пресоблеков пак е мокар, пак го пресоблекував, ама бебе е, мене све ова ми е нормално и не ме нервира, плус имам тодлер што е како торнадо по цел ден.Зошто мора да го успивате бебе со триста церемонии, сами му стварате навики, еве го лежи до мене , кенкаше му дадов цуцла на крај и си презаспа, не го оставам да плаче да вреска ама му давам простор сам да си заспие како му одговара нему, ако е вознемирен спие во раце, од 1 до 3 ми спиеше во раце, и секоја ноќ е така,едно спиење му е такво, 2 часа обавезно спие врз мене на гради секоја ноќ или од 1 до 3 или од 4 до 6.Спиеме во темна соба, иако е околу 21-22 степени спие со боди и панталони надолу со покриени ножиња го покривам плус со кебе, кога е покриен постоплен ми спие поубаво.Многу брзо поминува овој период, слушајте си ги бебињата, посматрајте ги и одговорете на нивните потреби, немора све да е точно под саат.Таман ми заспа бебето го будев големото за градинка, па нејке да стане го носев во раце како бебе до долу по скали, па облечи ме како бебе, љубоморен е на бебето и ме зафркава, он да лежи јас да го облекувам и се спреми таман сега се качив пак да си легнам а бебево ме осети и квицка одма, па уште маж ми ми вика носи го ти у градинка големото расонета си, ма немој.Сега еве уште една тура цицање и повраќање па да дремам конечно.

На Mother of 2boys, H.VAGA, Sienna_MK и 9 други им се допаѓа ова.
  4. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    I kaj mene vo skok odbiva da cica , vo lazicka voda ili caj ke gi pie , a sega i kamo oteceno nelcevo mu e mozi i zabi da se zatoa i odbiva..ako ne e naucen na mleko vo shishe ne se otkazuvaj. Probaj vo tishina. A ako e gladen i shishe ke zasaka ako mu stavis mleko

На Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  5. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Nema vrska toa vrace ako go naucis posle ke ti e potesko. Vo grcevite bebe do 3 meseci se smiruva samo vo majka nozete stegnati svitkani gusnat kaj majkata i ke setas po soba . Tuka nemat ostavanje samo da zaspiva ili niskanje vo kolicka ne pomaga,bar kaj mene za kaj drugi ne znam. Moevo lazlivka ni shishe ne fati, nemashe so so da go zanimavam vo krevetce za da zaspie. Sega sme 5ipol meseci i nr saka da zaspie so nishanje. Ko ke probam da go nisham se luti ko da znae deka ke go zaspivam. Zaspiva samo so cicanje najbktno e da go pazite prozorot na budnost bebe od 5 ipol meseci poveke od 2 2 ipol sati ako sedi togash od pregolem zamor i potesko zaspiva i povekje vreme ke treba za zaspivanje i vo son ke se budi. Mene i ne mi pretstavuva problem da go drzam vo race kako so go setam po doma taka go doblizuvam da dofakja predmeti i ovaj period ke pomini na site majki gi bolele kicmi i mene me boli ama zatoa sme majki i nema poubavo nesto da go drzis svetot tvoj vo dve race

На Mateas, Mother of 2boys, Sienna_MK и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Моево само во кола има само заспиено, инаку да го оставам на кревет ќе зајде од плачење. И јас не сакам церемонии, ама ако не се раце, не се никаде на друго место.
    Познавајќи го што можат 4 часа неспиење да му направат и по хоророт завчера, морам да го успијам. Но, се јавува отпор што не можам да го објаснам во тој период од ноќта.
    Тебе ете ти е второ, мене прво. Давам од себе најдобро што можам, а појма немам што правам. Освен инстинкт да го заштитам, ова бебе не дојде со упатство.
    А најмногу ме нервира кога ќе ми речат не го учи до тебе да спие, не го учи во раце. И јас не сакам така да биде, но толку знам, толку можам. Барајќи го полесниот пат, одам по потешкиот.
    Исто, ни цуцла не сака да земе. Баш поради тоа не прави вака, не прави онака, ќе го одвикнеш од цицање. Мислам дека е предодредено да грешиме со првото. Затоа и после со второто е полесно. Баш сфаќаш дека е бебе и тоа му е работа. Со прво, не знаеш ни ти самата кај се наоѓаш, никој претходно не си го носела во раце, си спиела кога ти ќе посакаш, спиеш колку сакаш, ако некој на уво ти вреска можеш да си отидеш. Се е ново, и новото нормално за мене е ненормално додека не сфатам дека е нормално.
    Искуството си го прави своето, а со тоа и очекувањата пореални. А јас во мислите, ќе се породам, ќе се дотеруваме, ќе си шеткаме по паркови, молови. На гости ќе си идеме. Ќе имам време за се. Ќе си потплакнува, ќе си цица, ќе си расте. И кога ќе се соочиш што всушност значи бебе, нормално е да си истоштен, да ти доаѓа да вриштиш и да се однесуваш како мува без глава. Секогаш првиот пат е потежок и поболен од втор, трет итн.
    Не би да се жалам, ете ќе рече некој неблагодарно е, но не сум од камен. Нема потреба да се правам силна, кога не сум. Имам искрени чувства, и да кажам дека се ова не ме изморува, ќе излажам.

На Mateas, Mamacita00, Sienna_MK и 19 други им се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.810
    Допаѓања:
    264.219
    Мајки ние овде може да разменуваме мислења, да советуваме, ама вие сте им мајки и вие одлучувате како ќе спие бебе и каде.

Јас првото од кај 9 месеци од умор оти он не спиеше и цицаше по цела вечер, го ставив до мене. Еве го 9 години уште спие до мене. Јас станам и он во моментот се буди. Јас заспивам и бебе и дете од 9 години:headbang:
    Многу пати се прашувам кај згрешив. Мислам знам. Такви беа околностите и тоа е.
    Соба отсекогаш има, ама он спие со мама.
    Сега бебе ја ставам во креветче, не може до нас, ама еве неколку ноќи назад се буди во 4 и ја зимам. Уморна сум.

Каде ви е вам удобно, таму нека спијат. И за успивањто, нема правила, како ќе најдете начин, така.
    А дофрлувања од страна секогаш ќе има. Не го држи, не спиј со бебе|(
    Ок само ќе се гледа бебево|(
    Плус кај прворотки, кои и така се збунети, уште тоа им треба.

Мајки и јас држев, сега не без потреба, ја научив да седи во релаксатор, ама кај нас мајка ми постојано ја држи(facepalm). И бебка штом ја виде одма мрда, се врти да ја крене:D

На Mateas, Sienna_MK, le.soleil и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.403
    Допаѓања:
    3.238
    Како јас да се читам, потполно исто правам, единствено нешто со заменив денските спиења да го заспивам во раце, искрено тоа заспивање во количка ми правеше страв да одам по гости, како ли ќе ја носам количката со мене насекаде?
    90% рутина/случување се во исто време, 10% до бебето е.

Верувајте моето мирно бебе после 4 скок е заменето со бебе што вришти 70% од денот, но заспивањето и сите останати ритуали веќе сам си ги бара во исто време како што се навикна.

9. Rtulka

Rtulka Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: :l:

На Mateas и Alexandrite им се допаѓа ова.
  10. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    6.977
    Сте разврзале муабет за спиењето. И јас воопшто не сум за спиење со нас. Мм на почетокот кога бебе мн се будеше сакаше да го остави ама јас не дозволив и постојано го враќав назад во креветче. Да тешко беше, да и јас не спиев тогаш. Ама сега спијам. Сега бебе знае дека тоа му е местото за спиење и многу бргу заспива. Тоа што е полесно на краток рок, си носи потоа големи последици. Ама како мислете така правете, вие знаете што е најдобро за вашето бебе, и никој друг не треба да слушате!
    Пример внук ми се научи да спие на спална. Зет ми и сестра ми се менуваат во спиење за еден да го “чува”, а друг да поспие во дневна. Веќе е голем, многу прета, бута перници се тегне по спална, и откако неколку пати и падна решија да спијат на смена. Ај остај и тоа што не е воопшто безбедно.
    Моето преку ден спие во негавата соба, навечер до спална во креветче. Планирам кај и да е да почнам да го учам и навечер да спие во неговата соба. Од причина што во детската креветчето е со поубав душек, а другото е со мек и тенок душек па не сакам долго да го користи

На Srcka28, Marija2007, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Се зависи од детето. Првото дете спиеше со нас до 4-5 години, па сега не ме остава да легнам до него, дури и вратата затворена ја сака ноќе.
    Ова спие до нас исто ама од моја страна, подалеку сум доста од неа. Мислев ќе спие в креветче, ама не можев после царскиот да ја кревам и спуштам дури се будеше ноќе. Сега си спие цела ноќ, ама ако ја оставам во креветче сигурно ќе се буди.

На Erika.greeneyes, Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  12. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    4.832
    @kristina.k како спие од твоја страна ? Креветот до ѕид ви е?

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    До креветчето нејзино, ама е монтажно и со повисоки страници, а тоа е до ѕид стегнато.
    За на средина ми е страв, мм крева раце, нозе во спиење, ептен немирно спие :D

На JuLleE, Erika.greeneyes, Freckles. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.609
    Допаѓања:
    48.973
    Нема врска прво второ дете.
    Јас ако го оставам бебево само да презаспие, ќе јанкрене куќата во вис од драње. После сите дома мбеќевидно изнерврани, бебе зајдено од плачење и со надразнето грло.
    Не благодарам, ќе спречам поарно.
    Не се сите бебиња исти, има некои се бубачки.
    И коа ќе ми речат така си го научила, не, не го научив, бидејќи прво идење од болница го ставив во креветче и таму спиеше 2 месеци.
    Сега веќе заспан спие кај ќе го оставам ама се буди да ме осети.

На le.soleil, JuLleE, Coco31 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    4.832
    Јас сакам да е од страна, да не е на средина, дури купив и заштитник ама од 18мес е. Ништо ќе го углавам неговото креветче од таа страна како кај вас што е.

На Rtulka и kristina.k им се допаѓа ова.
  16. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    2.827
    Моето бебе е неспијач. Ама кога ќе заспие спие секаде. До мене, до мм, во креветче во релексатор уште на подот немам пробано дали ќе спие. Еве сега во релексатор спие.
    Мислам нема правила еве синоќа на секој саат се будеше од 10 до 6 наутро 8 пати стана цица по 5 мин и пак заспива до душа и нема сврзено повеќе од 2ипол 3 сати сон.

На Freckles., Rtulka и MeowMeow им се допаѓа ова.
  17. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Количката со мене и на гости си ја носев, така спие и таа положба во релаксатор му беше најдобра.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  18. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    544
    Добивме кашички во пакетче за нг.
    А со вкусови ќе почнеме после нг.
    Дали седат во фрижидер да ги чувам?

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Сега нормално и јас да вришти нема да го оставам само да спие ќе го кренам, малце враце но пак го враќам, гледав само да не му ја прам таа навика за во раце. Еднаш зедов кенгур ај вака да пробам. Се навикна насекое така да бара преку ден а мене рамена ме скинаја од носење, се фатив остај си реков подобро вколичка. Ќе плачи ќе доплачи и вколичка беше спијањето. Инаку кога беа грчеви ништо не помагаше, ни легнато ни враце тој си плачи. И во скок кога е тоа е кај сите. После ново бебе битно рутината да се следи, се согласувам бебе да не е многу саати будно пошто е преморено и не знае да заспие.

На barba12 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Не мора во фрижидер, нема да се расипат.

На Freckles., Rtulka и TinnaMinna им се допаѓа ова.