Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Оф, се’ си во право, ама ако не ставам ланолин премногу се сушат, нема шанси тоа, барем додека да го наместам во добра позиција. Оно е многу мало, целото е истормозено од погрешно местење и ако не ставам силиконска брадавица ич не сака да фати. Барем уште малку да подпорасне со килажа. Фала на охрабрувњето, нема да се откажам, ќе порачам перница и ќе зголемам самодоверба, ако сама се измолзувам исто е тормозење на градата, вака со пумпа ми е позгодно. Со Господ напред, како треба така ќе биде.:l:

Rtulka likes this.
  2. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Целосно те подржувам. Со првото ја имавме таа мака, ќе му помине дремка и не може да заспие. А сега второто не ми станало навечер да плачи. Да , спие до мене, ќе цицне во сон и си продолжува спие по 12 часа. На дење спие три- четири пати по половина час. Значи на два часа заспива, денес бато само што заспа го разбуди, и цело попладне кенка се жали. Па и забчињата го болат, кутрото и четворките му се отечени.
    И ова за скоковите, дека немам време да ги следам, може и до нив беше, не можевме да го заспиеме навечер, му беше тешко, мислевме дека е од забите, ние веќе имаме 4 запчиња, па му дававме парацетамол пола доза:headbang:

Rtulka and barba12 like this.
  3. Mother of 2boys

Ви се восхитувам на издржливоста.
    Јас не можев да издржам.
    Ќе го заспијам, ќе го ставам во креветче се биди. Па пак ќе цица, ќе заспие и се по ред. Се случуваше да го држам во раце и да заспијам ноќе. Ми беше страв дека ќе ми падне, а и беше тешко бебе, па рацете не ги чувствував, и се искривив целата.
    И затоа решив да пробам да го заспивам додека цица на спална легнат. Раат видов

Rtulka and Anturium like this.
  4. Mother of 2boys

За глодање е? Од каде ја купивте?

5. Mother of 2boys

Не му давај адаптирано, само нека цица, да не ти се многу тврди и не може да фати. Мене ми се случи така, знам дека многу боли. Мачкав крем, купив силиконски, издржав ден, два. Додека да се воспостави лактација и да се научи бебе да цица. Издржи. Ако ти дозволат напиј се нешто за болка

Eluna, Rtulka and Sienna_MK like this.
  6. Mother of 2boys

Да ти ја пратам по карго? :)

Rtulka and Sienna_MK like this.
  7. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Адаптирано мора да му давам по шема, родено е пред време, денеска на мерење 2890 грама, уште нема 3 кг, ова со цицање може да цица колку сака, не смета за дохранување, само е мало, малечка викичка и не ја отвара устата до крај, брадавицата кога му ја давам е мека, он сака тврда бидејќи е научен на цуцли и флашички. Тоа е, ќе се помачиме:) Утре ќе те исконтактирам, фала ти мила:*

Rtulka and Mother of 2boys like this.
  8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Исто вака велев и јас, зар сè мора ѕолку многу да боли? Ама да, изгледа мора, боли па поминува, па доаѓаат други грижи и така во круг. Не се секирај, ќе биде во ред само треба трпение и време. Видов даваш и АД, и секако сите ќе ти кажат немој, не давај, ќе ти се одбие ама не е баш така. Многу е тешко на почеток за една мајка да се снајде во цел тој хаос и АД ти нуди сигурност дека бебето не ти е гладно. Секако, кога ќе воспоставите лактација доколку сакаш ќе го исклучиш АД.

9. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Морам да давам, предвремено е роден и денеска на мерење 2890, гуркаме пополека накај 3кг ама не е баш ни тоа лесно, давам 4*60 мл дохрана, може да биде комбинација ад и плус мајчино млеко, не ме ограничуваат, можам да го дојам колку сака он да цица, нема баш сила на цицање и за тоа мора почесто. Инаку баш сега пробав и со електрична пумпа, кога малиот цица од другата града излегува млеко, слободно капе, кога ставам да испумпам, многу малку капе во шишенцето, едвај 20 мл, многу чудно ова, а кога ќе цица дирекно од града му се полнат устата. Ова не ми е јасно зошто е така, дали не е природно влечењето па затоа и не капе многу?:^)

Rtulka and Mother of 2boys like this.
  10. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Откако падна со 3% хидроген капнував внатре

Rtulka and Eluna like this.
  11. barba12

barba12 Истакнат член

Jas mu ja Zedov sofi malata i ja saka . Od kade ja kupi ovaa?

Rtulka likes this.
  12. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Јас од стружанка имам , моите ми ја земаа зошто и јас мислев дека нема да ми треба :lol:најефтина е таму ,а врши работа:)

Last edited: Dec 24, 2022
    Rtulka and Sienna_MK like this.
  13. Freckles.

Freckles. Популарен член

Мајка брадавицата ќе ја фатиш и повлечеш, ќе ја поминеш со коцки мраз да се стврдне. Дој го во легната положба и нема да ти фали рака ни перница. Кога ќе го наместиш на града малку до прстот повлечи му го брадичето надоле за да му отвориш уста и да го поднаместиш.
    Исто бев со болни брадавици, со рагади. Еве и ден денес ми се распукани брадавиците ама не боли кога цица.

Eluna, TheGoldenPeach, Rtulka and 3 others like this.
  14. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Зегин

15. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Да се лади во фрижидер во Зегин

16. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Така ќе си капе секогаш едната од која не цица. Инаку не се грижи, ниту една пумпа не може да извлече колку што може бебе. Биди упорна со пумпањето, ќе почнеш да испумпуваш се повеќе со тек на време. И земи чај за доилки од Билна, ептен добар е.

17. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Како го даваш и дали смее?
    Почнуваме со запчиња па да знам

18. Saf

Saf Популарен член

Одма само што си дојдовме домаа

Eluna likes this.
  19. Cinderella92

Cinderella92 Истакнат член

Парацетамол се дава по килажа, а не по возраст. 10 до 15 мг/кг тт, на 4 до 6 часа.

Rtulka likes this.
  20. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Фала ти мила на инфото, гледам некои се доста поскапи, над 2000 :o

Уште легната немам пробано и тоа ќе пробам, фала ти многу и да му подотворам устето со прст8-| инаку има јак стисок, кога ќе фати не пушта брадавица за жива глава:lol:

Земав чај ос Хип, со анасон и ким ама се исфрлив со алергија и престанав да го користам, ако знаеш некој друг состав?

Rtulka and Srcka28 like this.