Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Еспумисан и пробиотик Normia baby. Ни помогна. Не дозволувај да биде повеќе време буден, оти ако почне да плаче нема да престане. И од плачењето ќе се наголта воздух и ќе има гасови и само ќе се вртиш во круг. Ако не сака да цица, и веднаш штом почне да плаче . Има на нет не знам дали си прочитала , 5 S.

Sienna_MK likes this.
  2. Mother of 2boys

Еспумисан и пробиотик Normia baby. Ни помогна. Не дозволувај да биде повеќе време буден, оти ако почне да плаче нема да престане. И од плачењето ќе се наголта воздух и ќе има гасови и само ќе се вртиш во круг. Ако не сака да цица, и веднаш штом почне да плаче . Има на нет не знам дали си прочитала , 5 S.
    https://www.happiestbaby.com/blogs/baby/the-5-s-s-for-soothing-babies

Rtulka likes this.
  3. barba12

barba12 Истакнат член

Mene pedijatar mi rece nisto da ne mu davam za grcevi ke ima do 3 meseci. I da vo pravo bese do negde ama vo intenzivnite grcevi da mi placi da pomodruva rekov sama ke kupam kakvi i da se oti od start kupiv nursehatvey sirup 900 i neso go plativ mi povrakjase mlazoj ne go prifati na prirodna baza e praven od bilki. Posle zedov espomisan i ne bea skapi 200den bea i ni gi ublazija grvevite toa pak imashe i vo isto vreme grcevi odma davav espomisan i mislam deka mu pomagaa mnogu tie..Povekjevo kapki imaat ista generika treba i da mu kazis sto si koristela. Nemora da znaci deka kapki ako ti predlozi skapi ke ti pomognat toa sekako ke si ima.

Rtulka and Sienna_MK like this.
  4. Mart3

Mart3 Истакнат член

Zdravo majki, dali nekoia mozi da mi presmeta dali sme vo skok da mi pisi poraka? Ovie nekolku denovi ne mi prespiva denski skoro ic bebusot po 45 min 1h max i posle odma placi se stega za jadenje. Na ad sme i gledam na 3h da davam a to bara i pobrzo.. si pretpostavuvam deka e skok najverovatno

5. Lisandra

Lisandra Популарен член

Секое забче различно треба да пробие за брзо.

Mother of 2boys likes this.
  6. Lisandra

Lisandra Популарен член

Nurse narvey сирупче.

Sienna_MK likes this.
  7. Perla*

Perla* Истакнат член

Јас го имам истиот, од алиекспрес го нарачав. Задоволна сум многу

mommy's love likes this.
  8. Mother of 2boys

Прво запче ли е? Би требало за две недели да излезе. Прво ќе забележи како непцето да му е пресечено од заплетот. И за ден два ќе излезе

9. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Кај нас ништо не помогна , поминаа после третиот месец , само термофорче топло ставав и тоа е , премногу имаше многу беше гревче , ама помина се

10. Eluna

Eluna Истакнат член

Еспумисан, ако има премногу гасови, му праван вежби. Ноџињата како бицикло да мота, после нагоре ги кревам. Имаш на јутуб видеа како. Помогна ептен. Уствари давав и чај од анасон ама ептен малку и тоа кога имаше многу болки, подолги од 15 минути. Ама тоа немаше често, затоа и понатака сега само за гасови вежби правиме.

Last edited: Dec 24, 2022
    Sienna_MK likes this.
  11. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Што правите по дома деновиве? Се збрлавевме веќе. Смрди надвор, грев ми е да го вадам.
    Еден ветер барем да подуваше.

Srcka28 likes this.
  12. januari19

januari19 Популарен член

Не седиме дома.
    Идеме на Водно најчесто.

Rtulka and Alexandrite like this.
  13. oblace1

oblace1 Популарен член

Му давам колиеф, nurse harvey сирупот и саб симплекс капки. Сирупот понекогаш по потреба, а капките колиеф пред цицање, а саб симплекс после. Ставам термофорче, вежби за гасови и го легнувам на стомаче врз мене. Таа позиција многу го смирува, ептен му прија.
    А јас пијам по литар чај од ким, добар е за грчеви, преку млекото му помага.

14. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Не сум знаела дека се викаат така, го прочитав текстот но сепак применувам скоро се’ освен лежење на меше, тоа ми е страв а од вчера почнав рацете да му ги мотам во тетра пелена, премногу превта и така се буди и за доење го мотам во тетра, мислам дека така се чувствув а побезбедно.Проблемот е што почна многу да вреска од болка и ни една техника на нишкање и прегратка не помага туку само инстант капки за грчеви. Страв ме фаќа.:(

Како ќе се издржи 3 месеци, два дена како вреска и страв ме фаќа, само капки помагаат, не сака да се бања ниту да се пресоблекува, многу предизвици па дури и ова со грчевите, сирото, избезумена сум кога вреска;(

Ќе прашам педијатар, фала за советот:*

Тоа и јас ставам, не држи многу, се лади брзо, можеби минимално ублажува болка.:( Се надевам побрзо да помине и да му се врати насмевката.:l:

Има и гасови, не сум правела вежби ама ќе почнам и тоа, сега само термофорче и капки. Чај имам земено бекутан од анасон и камилица, ама ќе се консулторам со педијатар, сепак има само 2 недели, на кутијата за чај пошува од 2 месеци.:)

Фала ти мила, долга е листата, се надевам нешто и кај нас ќе помогне:*

Rtulka and Eluna like this.
  15. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Бевме на планина 4 дена секретот и хрчењето го снема, и сега верувам за брзо ке се врати ова е страшно во Скопјево прст пред око не се гледа. Вчера во топ 10 бил по загаденост:(

Rtulka and Alexandrite like this.
  16. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Има чај што е по 1 недела земи од тој.
    А педијатриве по ново викаат нема потреба од чај ама јас му давав:)

17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Што и да давате за грчеви, доколку се појавиле, верувајте дека додека не шоминат сами по себе, ни едни капки, сирупи и др хемии нема да помогнат. Можеби да, ќе ублажат болка ама дека ќе исчезнат нема шанси.
    Период, така започнуваат мајчинските маки,треба да бидете спремни на издржливост, зошто ова е само почеток. Ако од почеток кажеш не се издржува, каде е никнувањето на заби, вируси, болести, скокови....
    Наоружајте се со трпение, зошто не рекле стари за џабе, кога ќе видеш седи влакна на косата ќе знаеш дека си изгледал деца.

Rtulka, Erika.greeneyes and barba12 like this.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Мајки ај помош, немам искуство со инхалации ама ич. Сега ко беше со кашлица ја инхалиравме со тие монодозни од Синомарин, секој ден ново отварав. Сега има во носе густ секрет и матичната ми рече само со физиолошки да почнам со инхалација, да спречиме да не почне со кашлица пак. На мм вакво му дале во аптека. Можам со ова? Како да вадам, во кој дел оди иглата? И кај да го чувам колку има рок отворено?
    IMG_20221225_111538.jpg

19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Можеш со вакво да инхалираш. Од тие горе малите капачиња ќе извадиш едно и ќе боцнеш со игла низ него за да извадиш колку ти е потребно.

kristina.k likes this.
  20. anngelique

anngelique Популарен член

Мене уште пред детето почна да ми расте бела коса :D

Rtulka, H.VAGA, LaDyDoLl and 2 others like this.