1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Касно одговорам ама ќе ти пишам. Ние го имаме Omni 360, за надвор го користиме дека малиот нејќе веќе да се лежи во корпа во количка и е феноменален иако е стварно скап, бебе заспива во секунда и спие како маче во него. Од ствари за бебе ни е една од најискористените и најпрактични, така што не ги жалам парите.

За дома имаме боба и тоа би ти препорачала да купите ако ти треба стрикно за дома, потешка е за местење, ама од кога ќе се навикнеш е лесно, плус и таа е ергономска. И доста поевтина.

https://eu.boba.com/collections/boba-baby-wraps

На Rtulka и Anturium им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.637
    Допаѓања:
    113.648
    Дури и се исчисти кожичката вака ќе биде. Ќе и искачаат дури како бубулички бели, не ги стискај. Миј ја со водичка и не ја мачкај ништо. Може и контактно да е, од ваши алишта, од кожа, од млекце... ако се суши кожичката тогаш ќе мачкаш, ако поминува ништо не е.

На Rtulka и Misskirova им се допаѓа ова.
  3. Eluna

Eluna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    407
    Од вас тука дознав за скокови во развој па се мислам да не му се дешава на моето баш тоа. Од табелата видов почнува еден скок крајот на седмата недела и трае до деветтата. Син ми денес полни 7 недели од раѓање а од предвидениот датум на раѓање пред 3 дена. Чудно ми е детето, како да не е истото. Помалку јаде, слабо спие, брзо се буди од спиење, вознемирено е и навечер сака само со себе да со лежи и да си гледа негде занесено, не сака вознемирување. До сега менував преку 10 памперси на ден, а сега едвај 5. Од тие 5 сите се со мочка, а само 2 со кака. А претходно сите памперси му беа со кака. Сега и слабо гасови има, пред тоа скоро секој ден. И да, еднаш ило два пати јаде до 40 минути одеднаш а после тоа секое јадење му е пократко од 15 минути. Ама после секое јадење подригнува неколку пати. И сега не бара воопшто да јаде, само јас ако му понудам. Пред тоа јадеше секои два сати или сат и пол а сега може и до 5 часа да не јаде, јас му нудам одбива. А ко ќе прифати едвај 15 минути. Сега гледам рачето го ставил во уста и цица, загрижена сум да не е гладно, не знам што да правам.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    6.964
    Се предомислив за кенѓур. Го зедов столчето за јадење на макси кози се прави налегнато од 0+ е, бебе до мене во кујна во него, му пејам и зборувам додека готвам и супер е вака за сега :D Фала ти сепак, ќе ја имам во предвид твојата препорака за ако притреба :l:

На Sienna_MK и Rtulka им се допаѓа ова.
  5. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    8.850
    Јас уште не. Страв ми е од ладно и загадено, сега за сега на тераса кога е убаво време. Да направи 40дена и планирам да почнам да го шетам. Не сум воопшто суеверна и не верувам и почитувам ич бабини измислици, адети и сл, туку 40 дена му требаат на бебето да стекне имунитет, затоа ке чекам да направи

Да 40 дена и требаат на мајката да закрепне од породување, ама и 40 дена му требаат на бебето да стекне имунитет.

На Sienna_MK, Rtulka и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  6. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    6.964
    Скок е мајка, истио период баш истото се случуваше и со нас. Многу кратко трае првиот ќе издржите. Нуди колку што можеш повеќе, ама ако бебе качува убаво на кичажа може и да не форсираш. А рацете почна да ги става во уста и мојот тој период, баш и како вештина ја дава во прв и втор скок. Збирај сили за 3ти, уште поголем хаос е со јадењето (facepalm) Буквално со плачки го ранам. Плаче оти е гладно и плаче оти не сака да пие млеко, никако не се погодува :worried: А тек 4ти што не чека, исплашена сум, ако 3ти е ваков… :wasntme:

На Rtulka и Eluna им се допаѓа ова.
  7. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    6.964
    Имунитет не се стекнува дома, туку надвор на свеж воздух

На Rtulka, Kolache na mama, Cloverrrr и 4 други им се допаѓа ова.
  8. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    842
    Девојки од која вода за бебиња сте задоволни од купечкиве, колкава количина за почеток давате?

9. Eluna

Eluna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    407
    Аха, значи ова е првиот скок. А колку време трае?

10. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    6.964
    Извини сега гледам кај нас првиот бил во 5та недела, а вториот во 8ма. Веројатно го почнувате втор. Што сум забележила ептен исто понашање имал и во двата, а најизразено е одбивање за јадење. А лакомо бебе имам. Првиот ми траел 3 дена (една недела според апликација), а вториот сум запишала 5 дена (две недели според апликација). Давај му да цица на тивко и во затемнета просторија, гледам поспан кога е. Можеш и со бел звук. Јас само така успевам да го наранам во скок

На Sienna_MK, Rtulka и Eluna им се допаѓа ова.
  11. Eluna

Eluna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    407
    Ух фала Богу, се мислев со недели да не трае. Не се ни сеќавам на некои големи промени во првиот скок, неприметно сме го поминале, ова сега поизразено. Се надевам нема да трае цела седма и осма недела. Чудно ми е зашто неколку дена е вака, а денес полни 7 недели. Ама можеби ете не е исто кај сите. Кај некои порано кај некои покасно можеби почнува. Едвај чекам да помине.

12. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Da ne e nastinato?

13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    6.964
    Овие се кратки, 4ти е месец ипол, што ќе се прави не знам :( Се тешам само дека учат нешто ново и стекнуват вештини, растат. И тие минуваат тежок период и потребни сме им :l:

На Sienna_MK, Rtulka, Freckles. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Ги имам топките не ги сака баш. А какво друго телефонче? Моево изгледа идат заби тоа ладното го држи цело време пустото

На Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Нема свеж воздух надвор, тоа е проблемот;( Јас чекам малце барем почисто да е, да го изнесам, едвај чекам искрено. Од утре бремените жени во Ск се ослободени од работа заради воздухот.

На Rtulka, Srcka28 и Anturium им се допаѓа ова.
  16. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    6.964
    Има на планина, Водно… ај не би да коментирам, не знам какво е. Тука воздухот е како на Пелистер да живееш, милина. Бебе ми е како ново после секое шетање

На Rtulka, Iris-1234 и fana им се допаѓа ова.
  17. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    8.850
    Точно, ама на чист воздух, а последниве месец дена кај нас надвор има само отрови.

На Anturium и fana им се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.709
    Допаѓања:
    121.960
    Блазе тебе љубов :l:

19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Да, може на Водно, секако. Јас сум под Водно, речиси на сам почеток на Водно и прозорите од дневната ни гледаат баш кон Водно ама деновиве од смог Водно не го гледаме:(

20. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    6.964
    Ајде доаѓајте :inlove::inlove::inlove:

Лошо, многу лошо :(

На fana му/ѝ се допаѓа ова.