Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.609
    Допаѓања:
    48.973
    Нема скопскава вода повеќе бигор од флашираната?

2. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.663
    Допаѓања:
    2.482
    Од мои испробани води (флаширани) Јана и бејби и обична има најмногу бигор. Најдобри (после вриење не оставиле бигор) ми се Роса и Нера критис. Или чешмовача ама филтрирана

На Rtulka и Eli23 им се допаѓа ова.
  3. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    956
    Допаѓања:
    1.383
    Момчињата мочкаат напред само, пробај навечер со пелени гаќи. Барем јас така правев. Не сеизместуваат, посигурни се

4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.238
    Допаѓања:
    5.792
    Јас на 8.5кг им сменив 5ка, иако пишува дека се за поголема килажа. Пробај, секако ќе ги искористиш.

5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    122.555
    Да има. Ама минералите таложат при вриење. На површината ти е убава "мека" вода без бигор (бидејќи исталожил на дното).
    И нормално без бисфенол и фталати кои може да ги има во флашираната.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    122.555
    Кан бебе од раѓање користам срц.

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Битола немаше многу бигор мислам така?
    Јас за големиот мислам користев ладна, наводно најмалку минерали има ама тогаш матичната ми рече никако да не ја вријам флашираната :?: ме чудите сега. Купував и една бебешка во тетрапак, на хип да не беше и на неа пишуваше да не се преврива.
    Е сега кон 5 и пол месеци ко ќе почнеме со дохрана планирам од чешма да превривам и јас, ако пие воопшто. Големиот до година негде одбиваше вода, после кашичка цицаше. :D

8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    122.555
    Да. Во Битола водата нема бигор :)
    Флашираната нема потреба да се преврива, затоа што дозирана количина минерали има во нив кои би се отстраниле со вриење.
    Водата од чешма покрај што ја превриваме за да го отстраниме вишокот (ако го има) ја превриваме и од бактериолошка гледна точка :)

На Rtulka, Eli23, Yowannty и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    6.977
    Јас користам вода од бокал за филтрирање и после таа ја превривам. Подобра инвестиција ви е бокалот отколку вода од пластични шишиња. Имаме апарат за мерење на водата и на повеќето филтрирани покажа над 200, а од бокалот беше 60. А под 100 се смета за чиста вода. Ова за во Швајцарија, во мк може малку позагадена ќе е. Ама па тука има мноогу бигор

На Rtulka, Eli23, Arababy и 3 други им се допаѓа ова.
  10. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.817
    Допаѓања:
    7.017
    Кај нас во Скопје има многу бигор, посебно аеродром, ново лисиче. Имам и бокал ама чуден вкус некако ми има водата а директно од чешма ни јас не можам да ја пијам а не па на бебе да дадам

На Eli23, Erika.greeneyes и januari19 им се допаѓа ова.
  11. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    6.977
    Да и мене ми е чуден вкусот, јас не ја пијам таа од бокалот. Ама за бебе дека дека е поздрава варијанта од флашираната

На Eli23 и anngelique им се допаѓа ова.
  12. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.663
    Допаѓања:
    2.482
    Јас филтрирана користам за нас за кафе/чај кога зовривам вода, и бокалот воопшто не фаќа бигор. Ако ставам од чешма, катастрофа е, одма за чистење.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  13. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    4.953
    Се појави црвенило и како лишајчиња на обравчиња, што да мачкам? Пишав и на педијатар.Пробав со оргинал павловичева не поминува. 20221226_122504.jpg

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.810
    Допаѓања:
    264.221
    Јас пробав и бејби лов и памперс актив и пак се вратив на премиум. Ми пропушти само два пати и тоа кога леже во релаксторот, а пелената полна од мочки и ќе се искака плус. Ама ти кажа не им одговараат.
    Фана, најверодостојна си ми, да си давам од чешма значи, превриена така? Или имаше нешто се купуваше на чешмите, прочистувач мислам беше. Што е подобра опција?

На Rtulka, Eli23 и Yowannty им се допаѓа ова.
  15. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.545
    Допаѓања:
    8.254
    И ние сменивме памперс премиум со бејби лав премиум, синоќа и протекло, какана до глава, бањање сабајлево :D
    Навечер им менувате ли пелена?

16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Јас не, ама не кака мојата ноќе.

На Rtulka, Eli23 и Doktor F им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.848
    Допаѓања:
    188.193
    Превриена вода од чешма е најдобра за бебиња. И јас преврирам па ја филтрирам во Брита. Ама ич не знам дали прво да ја филтрирам па да ја превријам? :^) @Anturium тебе те прочитав обратно правиш, така е правилно да не знаеш?
    И ние дома од Брита пиеме. Ми беше чудна на почеток ама се навикнав со време.
    После некое време превриена вода, на бебето се дава купечка заради баланс оти домашната има повеќе флуор.
    Нема детска вода и вода за возрасни и може да ви е смешно, ама и водите си имаат или немаат квалитет. А за бебиња е особено битно поквалитетна вода да пие примарно со што понизок натриум поради правилно развивање на бубрежињата.

Од пелени само памперс премиум втор пат ми се докажуваат најдобри. Мојов литл пупер какви експлозии има сите пелени протекле сем премиумот.

@GoldenFrida леле како ме потсети на телефончето. Ќерка ми го здроби од користење. Стварно е топ, скроз сум го изумила. И јас ќе го набавам пак.

На Sienna_MK, GoldenFrida, Rtulka и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Јас изгледа се мрднувам. Се си мислам вратив. Има едно баш како телефонче на преклоп. Пушта песнички и свети сијаличката. Во фаза е што светла го интересираат, па може ради тоа. Не е за грицкање, пластика е.

На GoldenFrida, Rtulka и Eli23 им се допаѓа ова.
  19. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    2.827
    Дали вашите бебиња на скоро 4 месеци држат цврсто играчка? Моето ги допира ја држи 5 секунди и ја пушти, ама затоа раката не ја вади од уста :|
    И денес е точно 1 недела од рота вакцина уште колку време треба да внимавам да не се заразам? Бебе за рок од 1 недела со рота вакцина само 2 пати какаше :)

20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    122.555
    @JuLleE филтри се тие на чешмата. Карбонски се и отстрануваат некои хлориди од водата како и непријатни мириси.
    Филтерот ти е плус, ама и превриена ти е топ. Подобар избор од флаширана дефинитивно.

@Yowannty филтер и вирење или вриење и филтер му доаѓа исто ко 2+3 и 3+2. Лично јас кога би филтрирала прво би вриела па би филтрирала.