Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.194
    Допаѓања:
    6.960
    Мојот така прави или од грчеви или од скок

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TheBluePhoenix

TheBluePhoenix Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    251
    Мами, комбинација 4 скок и вадење заби, имате совети како да се преброди ова или да барам карта во еден правец за Бардовци?

На GoldenFrida, Rtulka и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.633
    Допаѓања:
    113.622
    Јас со првото абер немав од скокови и никакви маки немав, буквално се одеше подмачкано. Со заби ми качи тт само еднаш и толку. Едино грчеви што имаше неколку пати и тоа беше тоа. Скокови не знам што се, ниту гледав бебе по апликација. Се што ми беше нејасно прашував педијатар и му верував слепо. Може ми се погодило, ќе видиме со ова.
    Јас би ти рекла да не послушаш вакви совети, особено зошто имаш веќе едно дете и знаеш дека бебе пред 6г и бебе сега нема разлика никаква, бебе е бебе, не било пред 60г, пред 6г било, насоки, препораки, тоа не ми е мене верно. Пред 6г немало алергени демек, сега има, или обратно. Јас планирам за ова да си терам исто како со бато, од нешто пред 6, некој ден, недела, да воведувам овошје и зеленчук, па после брзглутенски житарки и потешки зеленчуци, па месо и глутенски житарки, па млечни, па тек после алергените, што ќе му дојде некаде после година. Си го имам уште планот од бато, исто ќе си одам и сега. Со тоа што за разлика од бато со ова ќе почнам од одма со пасирано тоа што може, не блендирам. Планот е до кај 8м и после да одиме на блв.

На JuLleE и Eli23 им се допаѓа ова.
  4. Eluna

Eluna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    407
    Што мислите за масажи на бебиња помали од 3 месеци? Ако правите, каква масажа правите, ако може и видео од јутуб, не можам да најдам масажа за едно и пол месечно бебе.

5. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    1.378
    Втората опција :headbang:

На TheBluePhoenix, Rtulka и V.N. им се допаѓа ова.
  6. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.403
    Допаѓања:
    3.237
    На темата вода, имам да ви покажам неколку слики, се згадив кога видов јас.
    Секоја недела полниме вода од извор таман и бебе да го фати малку воздух. Ние долго време ја пиеме таа, од чешма и флаширани веќе никако.
    Едит: На таа што пишува Штавица и е најчиста е полнета од извор близу градот :)

Прикачени фајлови:

Последна измена: 26 декември 2022
  7. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Јас Ладна купувам а некогаш и Бебелан

На VirgoStar му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Јас го зедов Долче Стела столчето и преубаво е а не е ни тешко

Прикачени фајлови:

На TheGoldenPeach му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Не ако сменам пелена готово со спиење, расонет е и спремен за играње. Презаспивање после тоа за саат,саатипол....ама и мене Виолета ми протекле и тоа или не сум ја залепила убаво па е преполнета или бебе насабајле си игра, крева нозе, мава со нив по душечето а пелената полна и ако не ја сменам одма за 5 мин веќе прелила.

Последна измена: 26 декември 2022
    На Doktor F и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  10. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Нашата вода во Македонија не е флуорирана како во некои земји на запад меѓу кои и твојата инаку водата треба да ја филтрираш во Брита па да ја превриеш или ако ја превриваш нема потреба од филтрирање:makeup:

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Не нормално е мила

12. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    So kilaza nie super napreduvame pedijatarot mi rece na 4 meseci da pocnam ovosje cel mesec denes 2 3 utre 5 6 zadutre kolku saka po 3 dena taka od edna namirnica za vkusovite dur gi isproba posle meshav od pojke vkusovi na 5 polni meseci mi rece da vovedam zelencuk na Rucek sabajle uzinka ovosje na rucek zelencuk isti princip ko ovosje.
    Do sega sum nemala problem so stomak so zapek lesno ja prifati hranava aktiven bese sakase da go ranam so ogled na to so pocnavme od 4 meseci vnimavam i kolku mu davam po nekolku lazicki za poleka da voveduvam i cel obrok. Poubavo e mislam vaka od kolku posle 6 meseci naednas da vovedam po celi obroci. Podobro po malku poleka da go svikne organizmot sekako toj posle jadenje bara cicanje I cicanjeto e na prvo mesto Pocnav so ovosje poradi toa sto e polesno za stomakot , i go prifati lesno i zelencukot so ogled na toa sto nekoj velat ke se zafrknis ako pocnuvas so ovosje.

На Mother of 2boys и Rtulka им се допаѓа ова.
  13. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Ние пошто аме на АД почнавме исто од 4м со воведување на храна и нормално прво со овошје па со зеленчук, сега сме 5,5 м без 3 дена и бебе има 2 оброка, еден со овошје и еден зеленчук на ручек. Зеленчукови кашички обожава, овошните повеќе ги плука отколку што ги јаде:D

На Arababy, Mother of 2boys и barba12 им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.696
    Допаѓања:
    262.938
    Јас добив прирачници како да воведувам храна, ама не е се од еднаш. Баш сега ќе проверам како беше. Јас само добив совет прво да воведам глутен. Ова е и општа препорака за мајки кои имаат целијакија. Инаку како да читав некаде дека веќе се давало се веднаш.
    Не знам како кога тие се бебиња и се уште немаат зрел дигестивен систем за тоа добро да го сработи. Не знам, ама јас ќе правам како за првото.
    Добро он вусшност не јадеше се де:D

Туку како да знам дека бебе вади заб?
    Цела е мокра, раце, гради, утоп.

На fana, Rtulka и Eli23 им се допаѓа ова.
  15. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Nas vcera ni izleze zabce 5 ipol meseci sme.. ligavenje sve u usta pikuva kemkavo pretezno posle 17 18h nemavme temp i mu izleze vcera dolu zabce se poznava grepka koga ke go pominam . 3 4 dena imavme otok stranicno posle 3 4 dena otok gore i pukna nepceto i izleze zabce

На Coco31, Arababy, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.194
    Допаѓања:
    6.960
    Може и подобро е кога не знаеш, си мислиш нормално е, бебе е. Вака сега јас само во мисла ми е јануари, страв ми е и да си правам планови за тој период читајќи тука кај многу колку е лош тој скок. Белки и со второто ќе ти е така, да немаш потреба никогаш од сметање скокови :*

Туку мамички разгледувам прибор за јадење каков да земам. Ај упатете ме на што точно да внимавам. Материјал, големина? Во што го правете кашичките? Тенџере посебно имате за бебе така? Некое специјално треба или обично?

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Malo tendzerce za nego go kupiv detsko ima so dizajni kakvi sakas sve doma prigotvuvam vo blender ako mu davam jabolko denes malku ke mu go podvaram. Ili krusa kolku da omekni banana avokado ne se varat. Za pajnce dobiv poklon malo i ne e nekoja firma najobicno malo detsko e i sobira kolku edna kasicka kupena vo tegla. Toa mi e i dozerce i po nego se vodam kolku da jade i lazicka plssticna ti treba so podlaboka mi e polesno deka ima i nekoj kako ramni so se

На Anturium и Rtulka им се допаѓа ова.
  18. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Што научија вашите бебулиња при крај на 4ти скок?

На TheGoldenPeach му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Во истите тенџериња во кои ние готвиме, не зедов посебно полно имам да ги искористам. Ти треба блендер имам едно тенџерче со решетка за готвење на пареа и тоа го користев на почеток. 5 порцелански длабоки пајнци,две пластични со држач, 4 лајчиња длабоки пластични, две силинонски лајци, три плитки. Мали пластични кутивчиња со капачиња за во фрижидер. Две чинии со различни вдлабнатини за да му иставам разни парченца храна. Чаши со клунче и 3 пластични сега може сам да си држи за вода. Лигувчиња најразлични но ниедно не прифати.

На Rtulka и Anturium им се допаѓа ова.
  20. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.609
    Допаѓања:
    48.971

Табелата на Нестле што кружи онлајн ми ја препорача.

Фала ви жени на сите на мислење. И мене ми беше чудно, чекај викам да споделам. :D
    Па ќе видиме, утре ќе дадам слива ради мешето препорака даде така. Тешко какаше од јаболче.

Мислам додека се во иваа орална фаза на развој ќе бидат лигави. И мојов е утоп мокар.
    За 5 мин прави лигавката утоп.

На TeddyGrey, Rtulka и JuLleE им се допаѓа ова.