Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Freckles.

Freckles. Популарен член

Пожелно е да, однеси бебуш и спомни им дека си имала тт.

Fudbalgirl likes this.
  2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Дали бебе може да влезе во скок неколку дена порано? Два дена не спие како што треба, плаче и е нервозно:( Плус и грчеви има:@

3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Може

Eluna and Iris-1234 like this.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Колку дремки на ден имаат? Кога им е последната дремка? Скоро 6 месеци е, мислам ми ја откажува дремката ако е можно.. :?: Неколку денови прескока да ја преспие последната и од 3-4 е буден до 8. Во 8 од прв ден сам си направи рутина за спиење. Не е многу рано да остане без дремка? Или само фаза е? Вака не ми изгледа нерасположен за да препишам на скок…

5. Freckles.

Freckles. Популарен член

Може од рота да е поспан? Само тоа прими денес.

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Регресија во сон, ќе пробува он, ти ќе пробуваш да бидеш упорна и тоа. Мал е да пропушта дремка а и кога ќе почне најдобро од утринските да почнете да ги намалувате.

7. MeowMeow

MeowMeow Популарен член

Не се сеќавам дали прочитав поназад, но ви се случило ли во четврт скок од развој бебе да се буди на секој саат навечер? Буквално на секој час и ко трње да има во креветчето :worried: Гледам преку ден да цица добро за да не надокнадува после навечер, иако знае да се буни на цице дали ради скокот или бидејќи сум во циклус, но наоѓам финти да го надојам.

Друго, кожата му е на места рапава и сува, а на бутчето и рачето има како печати, дали се работи за сува кожа или атопичен дерматит? Тек од пред некое време му е таква и секако ќе прашам педијатар наредниот месец кога ќе одиме на преглед, но во меѓувреме да сменам Chicco со некој поприкладен лосион.

8. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Баш така се будат на секој саат, кенкаат и бараат да јадат но моето немаше желба за јадење преку ден а ни за спиење како и кај повеќето бебиња на кои не им до јадење за време на скокот бидејќи усвојуваат одредени вештини, но затоа пак навечер надокнадуваат јадење иако спиењето им се пореметува некое време поради желбата за усовршување на наученото во текот на денот. Инаку можеби станува збор за атопична кожичка па пробај со медицинска козметика како Уријаж, Ла Рош

Srcka28, Sienna_MK, Coco31 and 2 others like this.
  9. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Може кај мене рота и шестовалентната кога ја прими дента беше ептен поспана, а вториот ден малку раздразнета и толку беше.

Freckles. and Rtulka like this.
  10. Saf

Saf Популарен член

Моето во 4ти скок беше такво. Со плачење, со тегнење едвај се успивавме.. после смени.

Rtulka likes this.
  11. Doktor F

Doktor F Популарен член

За црвено (нас ни се лупеше кожата)на пеленска регија мене ме советуваше педијатар да земам било каква крема со повеќе цинк оксид.
    Ние користиме веледа од раѓање, што всушност и има цинк оксид ама веројатно и се имаше презаситено кожата и земав на фрези дерм крема со цинк оксид и пантенол, за 2 дена немаше ништо.

Erika.greeneyes, Eluna and Rtulka like this.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Ни помина регресијата во 4ти месец, нели следна е околу 8ми…
    Ок си е вака. Смирен е. Ама навечер нејќе да ја заспие дремката последна. И еве дали пола саат дремна откако пишав овде и еве го буден. Ова му е ново деновиве. А што убаво од почеток во 8 најдоцна 8 ипол заспива. Јес да се буди нон стоп за цицка ама до мене е и одма продолжува.

А зошто прво утринските први да се намалуваат? Јас знам дека попладневни се кратат и се остава поголем временски простор пред ноќно спиење. Кое е објаснувањето за утринските?

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ама бебиња се, не се машини сите исто да се однесуваат. Кај моето големо прво почна да ги редуцира денските откако почна да преспива цела ноќ од 9 до 9, некаде со 7м беше мислам. Логиката вели ако преспива подолго ноќе, наутро е посвеж, мада логика нема пак ќе речам, бебиња се не се машини сите исто да се однесуваат. Јас ни овие скокови не ги разбирам, не ми е јасно, можеби бидејќи не сум го прошла тоа, немав со скокови проблем освен Регресија во сон еднаш што не фати кога намали на спиење дење наспроти ноќе.

Yowannty likes this.
  14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Дремките се поместуваат, и така се трга последната.
    Првата, обично им е најслатка и таа е таа што останува до крај да е единствена.
    Пример, станува во 7 ипол.
    Заспива во 9ипол.
    Како расте, ќе заспива во 10 прва дремка. Па 11.
    Па 12 понатака.
    И според првата дремка и станувањето ги водиш следните дремки.
    Последната се укинува со поместувањето, не знам убаво да срочам баш. :rofl:
    Јас вака со првото бев, а и сега пак ми е овој ред некако.

15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Јас користам Валеда. И млеко и за лице и за бањање. Мачкам кога ја бањам. Многу добра козметика. И за газето исто.

Eli23 likes this.
  16. barba12

barba12 Истакнат член

Nie sme 5ipol meseci i 3 dremki imame..od 5 ipol6 stanuvame edna vo 8 sabajle edna vo 12 i edna vo 4 ,5 satot ..a vreme za legnuvanje mu e vo 7ipol 8. Dnevnite dremki se po pola h najmnogu 1 h.

Rtulka likes this.
  17. V.N.

V.N. Популарен член

Ве читам со спиењево и со дремки и со се и секоја чест како ги следите.
    Сакам да прашам дали секој ден во исто време ви заспиваат и ви се будат бебушите што може да ги следите или па јас сум немајка некоја (facepalm)
    Со првото знам си направи сама ред си заспуваше кај 22.00, прво будење за цицање 12.30, второ 5.30, трето 8.30 и после веќе стануваше ама дремки не сум броела дневни.
    Ова бре нит знам кога легнува нит кога станува. Пред 22.00 часот никогаш не е заспана, во текот на ноќта некогаш се буди 1, некогаш 2 пати, а некогаш тера до сабајле. Еве синоќа заспа во 22.00, стана сабајлево во 6.00 се нацица и презаспа.
    Преку ден знае цел ден да е будна со 2 дремки од по 15 мин, а знае и цел ден да ми го спие со паузи меѓу спиење по пола саат.
    За 3 дена инаку ќе има полни 5 месеци

И уште нешто, само на доење па ме интересира тие што се на цице само од кога препорачуваат да се почне со дохрана,т.е пробување вкусови. Инаку машала си е супер си напредува и вака :)

18. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Теди многу убаво објаснила. Првата дремка е најбрза после станување и им е најслатка. Како растат така се зголемува прозорецот на будноста и се крати последната дремка.
    Моето е 5,5м. има 4 дремки, но приметувам дека веќе и оно сака да ја скрати последната.

19. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Сега почнав пред два дена, значи на 5 месеци и недела ипол.

Freckles., Rtulka and V.N. like this.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Кажувајте чаре како да ја одвикнам да не заспива со цице :( Не бива поинаку . Ако ме нема на видик кога и е време за спиење, страшно е , затвара очи и вришти пишти ќе се задави :sweat:
    Нит татко и ја смирува, нит мајка ми. Онака си седи со нив ама што дојде време за спиење почнува :music::bandit::envy:
    6месеца полни е