Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki da ve prasam,poveke pati zabelezav kaj sin mi na noseto,gore kaj sto zavrsuva,vo vnatresniot del kaj okoto ima kako modro osobeno koga vremeto e posvezo,ne ladno,dali e normalno???
    od drugata strana nema,ima epten malku kaj sto mu zavrsuva okoto.

2. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    i ovde im pravat test koga se ragat,jas bas gledav na sin mi kako mu pravea i fala mu na gospod se si e ok

3. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    majki ve molam za sovet. bebceto moe pocna da kaka poretko. kakase recisi posle sekoj obrok a denovive pocna dva pati na den no prepolna da e pelenata. denes isto bojata na kakata bese smeneta od zlatno zolta na zolto kafena temna boja imase. dali e toa normalno? isto veke tri dena bebeto po ednas na den mi povraka vo mlaz duri strasno mi bese i nekolku pati po malku i pokraj toa sto ja zdrigam. ne znam dali e ova normalno. ve molam za sovet. vo sreda sme na pedijatar za dvomesecna kontrola no da znam dali da odam porano.

4. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    isto mnogu pocnaa da i krkorat crevata posebno dodeka cica...toa normalno li e?? da ne e preladena se mislam

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.544
    @ZojaP немој толку мн да паничиш.Сосема нормално е еден човечки организам да нема секој дем ист број на столици.Бебето расте и сходно на тоа ке менува многууу.Сосема е ок 2 столици дневно исто како што е ок и 2 дена воопшто да нема.Ако комбинираш доење и ад бојата може и од тоа да се менува или од некоја храна што ти ја јадеш.И цревата често кркорат кај малите бебиња,исто така често икаат,киват,хрчат со носето.
    На наредна контрола испрашај го убаво педијатарот за се што те интресира и загрижува.

На ZojaP му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.667
    Допаѓања:
    37.469
    Мајκа,моево бебе уште малκу 8 месеци,па отκаκо е ρоден повρаќа исто κаκо чешмата κога ќе ја пуштиш најсилно :) и јас ма почетоκот се плашев,но κога на сеκое меρење си напρедуваше добρо,пρестанав да му ја мислам толκу. За столицата,па сега веќе му се ρегулиρал оρганизмот, нема да κаκа често,тρеба да "става" и него нешто :) Само следи си го бебчето и уживај,немој да паничиш,знам,сеκој почетоκ е тежоκ,но бебињата сега најмногу чувствуваат,биди позитивна и сеκое пρашање чувај го за κонтρола κај педијатаρ.

На TIGARCE86 и ZojaP им се допаѓа ова.
  7. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Zoja, mislam deka moetoi tvoeto bebe se isto stari, pa sakav da ti kazam deka i moeto porano kakase poveke odkolku sto mekrese, no sega eve veke nedela dena kako se namali, kaka na pladne i navecer, dva pati dnevno, a retko koga tri pati, i porano ne se napnuvase, a sega bas se zabelezuva koga kaka, se napnuva crvenee, go polni pampersot do kraj:)) i pred da kaka place , kenka, ama posle e vo red!

8. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    bufi isto sme i nie. eve sabajlevo pola cas i go masirav stomaceto nozinjata za polesno da se iskaka no tesko ni odese. se napnuva silno no ne kaka lesno ko porano. duri i bara da cica i taka polesno pusta gasovi no go bljucka ispienoto radi sto napnuva.

9. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Тоа е нормално Зоја,и мојата до кај 40 дена какаше нон стоп,а после тоа во денот еднаш или на два дена,прати да не и е само тврдо стомачето,масирај го и прави и вежбички со нозете

10. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Уф денес ќе ја носам на вакцина,цела сум во паника,треба да примеме прва доза ДТП и ХИБ,кажете може ли да ми ги одделат да не ги примаме сите одеднаш? И со каков топломер мерете температура?

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Од Хиб нема реакција, немај гајле, но ако сакаш да не ја боцкаат два пати, прашај си. Јас ги разделував, така што после 5-7 дена ја носев за другата да ја прими.

Обичен живин топломер, и го држев рачето и ја шетав низ дома во раце за да не мрда :) Сега бидејќи сме поголеми незнам како ќе и мерам ако има потреба, бесна е 200 на саат :D

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  12. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Ејј и мојата мрда,прав живец е :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Мајки некој совет ако имате, јас веќе немам идеја :|

Малиот веќе 3 месеци си има супер ритам за спиење, обично од 21:00 или 21:30 до 08:30 отприлика. Дење преспива трипати, по точно 40 минути, како аларм да има вградено.
    Деновиве исто си преспива, со тоа што кога ќе стане пак му се спие. Постојано е сонлив. Вчера и денес е многу кенкав и плачлив. Обично заспива 2 или 2 и пол саати од кога се разбудил. Вчера нормално си какаше, денес сабајле ептен малку, ама и другпат се случило попладне да си кака, не е првпат. Имало и денови кога не какал, ама не покажувал дека има некој проблем. Веќе 3 недели пробува цврста храна, до сега супер си прифатил се, немал проблем со ништо. Апетитот му е добар, си пие млекце, си јадеше кашичка. Е денес не можам никако да го смирам. Во раце-плаче. На релаксатор-плаче. Во креветче-плаче. Температура нема. Не сака ништо да прави, дури ни играчките што многу ги сака не го интересираат. Заспа пред 10 минути, помина едвај саат и пол од кога стана, не можеше да издржи, заспа.

Дали е некој скок во развој, дали му смета нешто од храната, дали променливово време делува на него.....Инаку, овде е бајаги променливо, со скокови во температура-до пред една недела беше 15 степени, пред 1 недела нагло залади падна снег, до вчера беше кочан ладно, денес е многу сончево и температура од 13 степени.....Можно е тоа да влијае? :| Ме загрижува тоа што постојано е сонлив, а спие доволно :|

14. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    И κај нас иста ситуација едвај успевам јадење да напρаавам пρеκу ден е,многу неρвозен плачлив саκа само во ρаце и со песничκи јадеме,навечеρ убаво спие станува за цицање два тρи пати,ама пρеκу ден не спие повеќе од 40 минути цел ден.незнам κаκо издρжува овие 2,3дена не го пρепознавам κаκо дρуго бебе да е се става во уста аκо му земам нешто за да не го става во уста,плаче мила со помин да ни е само или е запче,или е сκоκ во ρазвој дρуго нема тρпение спасение :) поздρав :)

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.544
    На 6 месеци и ние го поминавме истото.Траеше околу 5 дена и се врати во нормала.Скок беше.Ке помине тој период после полесно е :)

На TIGARCE86 и green.eyes им се допаѓа ова.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Се надевам дека е тоа. Бевме до сега надвор, шетавме, ќутеше во количка цело време, еве го сега дома дури 10 минути седи без да плаче :D Претпоставувам дека е тоа проблемот, заплакува штом му се изгубам од вид, прееска го крена станот во воздух додека се облекувам за да излеземе, дури 2 минути :| Само да не е нешто друго, за запче или за скок нема гајле, ќе помине.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.981
    Допаѓања:
    4.102
    мамички на синко цело газе и околу тестисите му е црвено ко ситни брунки и изгледа го пече па ми кенка, го мачкав со павловичева, го измив, му ставив и пудра во прав и пак ништо, ич не ми се носи по лекариве страв ми е од вируси многу е мало :( што да му ставам , да го сменам ли памперсот да не му е од тоа

18. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Имаш ли неκоја κρема со цинκ,беκутан мустела или било што со цинκ,аκо немаш κупи и пρобај пρво со тоа,исто и џиниџиρа спρеј многу помага ,исфρли влажни маρамици од употρеба,само со вода одмивај го...

На butterflysk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.544
    Да не го претоплуваш со облека и пелени? Оставај го почесто расоблечено да се луфтира.

На butterflysk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Mamicki mojata ne saka vo kolicka poveke pati ja imam seteno no se dere place pa sekogas vo race ja nosam a kolickata prazna ja vozam i pola saat ni trae setanjeto imame 6 mes. sto da pravam nejke nikako vo kolicka :(