1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    1.377
    Нормиа

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.544
    Допаѓања:
    8.250
    Земи колипрев, исти се со колиеф, само што колипрев не ги раствараш во млеко за да се активира ензимот туку директно даваш.
    Јас имам давано и такви и такви, повеќе прдеше, и ги ублажуваше грчевите ама у комбинација давав со саб симплекс.
    Не знам искрено што и помогна ама битно и давав.
    Со колиеф имав мака што ако и се цица тоа беше плачење како мислиш ја дереш додека да и ги спремам капките одн да се одмолзам 10 секунд
    јас чистев исто со сода и вода.
    Убаво ти кажал педијатарот, не мора да значи дека секогаш е габична инф/кандида.
    Во повеќето случаи е од млекото и нас ни се исчисти за недела дена.

На Mother of 2boys, Mamacita00 и Rtulka им се допаѓа ова.
  3. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    2.946
    Не можам да ти кажам што е попрактично бидејќи немам користено марама, користам кенгур. Морав да купам зш бебе не седи ич во количка, а ми треба за да го зимам поголемиот од градинка. Ми брка работа, ама ако сакаше количка никогаш не би го користела.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.403
    Допаѓања:
    3.237
    Од бебе наеднаш ми стана дете, кога почна се да разбира. Моево беше права кукла, кога и да го заспиеш ќе спие, го имам капено а тој спиеше веруваш? Немаа комшиите слушнато дека бебе имаме, поодморени родители не постоеа, тогаш се молзев кога ќе побараше да јаде замисли, ама после тој 4 скок се слуша до другата страна од градот :rofl:
    Гревота е да се пожалам и сега ама таа промена ја осетив и тоа како. Сега станува по 537376381 пати во ноќта (лесно презаспива со цуцла) и вежбам стани легни бидеќи спие во креветче и оп 6ч очите 8-|
    Ај да не зе жалам битно спие од 21ч до 3 без да јаде. А тоа што преку ден неможеш да го заспиеш од што трие очи и не се предава нека паѓа во вода со ноќното заспивање:x

На Rtulka и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.629
    Допаѓања:
    113.616
    Леле срамота мајка на второ, се сум заборавила. Ама се си мислам батко не какаше толку, по 5 пати на ден кака. И тоа кака, го соблакам и после тоа одма кака пак на чистичко. А што отвара една пештера за соблакање, ауууу...

На Rtulka, LaDyDoLl и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  6. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.194
    Допаѓања:
    6.960
    И моето беше така првите 2 недели, после почна два пати дневно, па сега еднаш на ден

На H.VAGA и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  7. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    3.217
    Си кака и мојата уште откако е родена. На еден месец отприлика почна мн течно да кака и после секој подој (навечер по двапати ја преслекував), ја носев на педијатар мислев пролив има... Испадна нормално било :D

8. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.503
    4ти скок не го осетив нешто посебно ама 5ти ќе го памтам додека сум жива :drunk:

Ехх, јас после 2 год не памтам како прво дете да ми е, а не ти после 5 :D
    Какаше и поголемиот по 6-7 пати на ден обавезно и грбот го полнеше и еве сега има 2ипол години и си кака 3 пати. Брз метаболизам има. Малово кака едвај еднаш и тоа тврдо. Ден и ноќ ми се различни.

Да ве прашам како разликувате накашлување од лигавење и кашлица од вироза? Преплашена сум од вирусите што виреат, дома сите кашлаат и во поширока фамилија. Еве го и малово повремено знае да се закашла ама ми личи дека му е од лиги. Не сакам да чекам да стане алармантно ама па и не ми се носи по болници за џабе. Што друго симптоми имаа вашите?

На Rtulka, AngelOfArh и Alexandrite им се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.204
    Допаѓања:
    14.204
    Суво кашла?

10. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    1.050
    Јас давам редовно колиеф, секој втор подој по 3 капки. Купив и саб симплекс, но педијатар ми рече да не ги давам освен ако плаче по 2- 3 сати да не се смирува. Сега колку што можам да приметам нема грчеви и помалку ги намалувам.

На Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  11. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.503
    Па не е влажно ама не е ни класична сува кашлица. Буквално како засркнување затоа мислам дека е од лигавењето, 3-4 пати дневно се накашлува, а ноќе е мирно. Би требало веројатно да зачести кашлицата ако е вирус или плус некој симптом да се појави?

12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.204
    Допаѓања:
    14.204
    Па и моето е така. Но од поодамна така се случува, многу се лигави и плус повремено крчка со носето како од раѓање кога беше. Не сум го однела, со вирусиве не ми се носи некако. Мислам @Yowannty имаше таков случај, па нека каже совет.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    1.377
    Не ми беше тоа поентата, туку дека јас не ги следам скоковите и не знам кога сме во скок, дали дека немам време или препишувам на забите кога излегуваат само тогаш знае да ми заплаче навечер. Инаку си нане по 10-12 часа, и си цица додека спие, мама мора да лежи до него за да не стане инаку уклучува сирена на најјако:rofl:.
    До сите нови мајки совет: Навечер не менувајте пелена освен ако не е покакано, нема да се расони бебе, ќе повика и ќе продолжи да спие. И ќе се навикне да не кака/ мочка навечер.:!:

На jelo, Rtulka, MsMayaM и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    1.377
    Кога е 4 скок, на колку месеци и 5

15. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.503
    Крчка и моето од раѓање и еве се уште е така. Насабајле и полно му е носето, го чистам и нема гајле преку ден. Го носев секоја недела на контроли на почетокот за тоа крчкање ама се беше во ред и се опуштив малку. Сега како ги гледам сите болни околу мене страв ме фаќа, а и јас пред 2 недели имав треска и температура среќа не префати.

16. Kolache na mama

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    2.946
    Верувај се приметува разликата. Устата му е полна со шлајм, каката, додека спие се буди со кашлање кое е влажно, носот му е затнат па ќе хрчи, ќе цивка жално, многу ќе е омалаксано и цело време ќе бара да е во тебе. Моментално е кај мене оваа ситуација со бебе. Го однесов вчера да го слушнат, нема на плуќа, ми кажа матичната ако крене 39° одма на клиника многу бил лош вирусот.
    Ја сум исто со вирусот, кај маж веќе поминува.

На Rtulka, Mother of 2boys и Skyler им се допаѓа ова.
  17. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.403
    Допаѓања:
    3.237
    4ти скок е од 15та недела а 5ти скок е од 23та недела.

На Rtulka и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  18. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    4.832
    Да не седи во мочкана пелена. Дека има осетлива кожа и да не му се јави пеленски осип. Иначе не кака преку ноќ одамна.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    13.503
    Фала ти, ми олесни малку.
    Побрзо да поминува, нема ништо потешко од болно да си го гледаш детето :hug:

На Rtulka, Mother of 2boys и Kolache na mama им се допаѓа ова.
  20. Kolache na mama

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    2.946
    Фала.:hug:
    Сега те прочитав дека си имала пред 2 недели треска и температура. Така почна кај нас. Буквално халуциниравме 2 вечери со маж, среќа еден па друг. Силна треска, температура, омалаксаност и носот како цемент затнат. Така да чим не префатило од тебе, го одминало.(fingers)
    Ова го пишав и како инфо да знаете ако случајно почнат симптомите.

На Rtulka, Mother of 2boys и Skyler им се допаѓа ова.