Па нема некоја промена, пак си качува до 38.2 и си спушта. Не сум дала буквално ништо само носот му го чистам кога му е потешко дишењето. Гледам се згуснува секретот затоа помислив на инхалација да не му се направи многу шлајм. Кенкав е, плачлив, едвај пола шише млеко пие ама знам нормално е. По малку му давам, а почесто. Среќна сум и вака ако помине, очекував многу порано да префати нешто од брат му од градинка. Ако е добар до понеделник ќе почекам за доктор, ако го носам на дежурен ќе се вратам со антибиотик, стандард.
@Skyler јас 5 дена и правев инхалација со 2 мл физиолошки и се разводни густиот секрет, почна да тече низ нос и почиста е. Ама ја слушна матичната и рече овој пат само со физиолошки да правиме зошто не кашлаше. Првиот пат и со атровент инхалиравме една недела, три дена дексазон и еден ден Вентолин. Страшно кашлаше тогаш, а според крвна слика беше вирусно и не ни препишаа антибиотик.
Не сум меродавна баш да советувам за инхалација пошто знаеш.. квалитетот на воздухот таму е лош и тоа дополнително ги оптеретува дишните патишта. Ама сум за тоа се што се прави да не биде премногу пошто и тоа не чини. Ама гледам инхалираат па исто си трае по неколку дена и без тоа.. Овде советуваат само 2 пати на ден чистење нос дека е доволно, се повеќе од тоа е премногу за мали бебиња. Ама искрено ја сигурно 4-5 пати го чистев некои денови оти стварно не можеше да диши. Абе никако не си некогаш… Еве денеска ќе се удавеше како се засркна од лиги. Маж ми го шеташе низ книжара ја дур пиев кафе и доаѓа ми вика леле ама се засркна потонав од срам. Е де му велам го слушнав се засркна што е за срам, епа ми вика дур кашлаше се изнапрди. И мене вака знае да ми прди некогаш на каса во супермаркети посебно, ама више се навикнав.
@Yowannty ние ја носевме кај матичната да ја чистат во носе со аспиратор и искрено тоа дома што вадев со тоа таму не можи да се спореди. Тоа најмногу ни помогна за шлајмот и за да не спушти, ама мачно е секој ден да се носи во гужви, мм неколку дена ја носеше во 7 сабајле за да влезат први. Јас се чудам како е можно толку шлајм кај толку мало бебе или дека немав со првото вакво искуство ми е чудно.
Мајки здраво, сакам да прашам по колку време лежат вашите бебиња на меше, ние сме 2,5 месеци ама некако воопшто не сака со сила по 2,3 минути и ја врти главата на една страна и кенка,кенка и на крај ја стави на под и така ќе полежи и почнува да плаче
Не сум ја ставала многу на меше тој прериод дали 5-6 пати. Сега кога ја вртам сака самата и вратчето си го дига без претходно вежбање.
@kristina.k и моиве беа страшно полни шлајм, не спуштија на плуќа и без инхалација. Малиов бар кашлаше, големава дека ја болеше се стегаше да не кашла, да не спомнувам што имаше денови кога дали еднаш ќе успеев нос да и исчистам. И и помина. Пак некако му доаѓа дека воздухот и навистина чуда прави, оти и кај нас болно дете да однесеш на планина ќе се прочисти за два дена. Затоа велам за инхалација не можам да советувам оти воздухот е многу загаден таму, ама еве што читам тука инхалирате по неколку денови до една недела што за секој вирус нормално е потоа симптомите да станат поблаги со тоа и секретот да смени текстура. Иначе и кај мене прв пат вака беше и од тогаш аер не видовме цело време се со мрсули. Не само за нив, се чудев и за маж ми, толку години сме заедно освен глава ретко што го болела, болен го немав видено, а сега беше покосен, шлајм не можеше да доискашла. Откако се изнакашлавме сите, ова ми излезе на фб
Точно за воздухот, за само еден ден ни шлајм, ни хрчење ни кашлање од одење планина. За жал во Скопјето немаме избор
Ако немаш Носко купи си. До сега никогаш не ми спуштиле на плуќа благодарение на Носко. Ги влече сите мрсули и одма после бебето може да дише. Мислам дека таков аспиратор нема . Првин ихалирав со физиолошки раствор и после со Носко аспиратор ги влечев мрсулите и за 4-5 дена им помина
од колку месеци може да се користи носко, ние сме 2.5 месеци и имам на чико еден со се влече со уста ама нисто не вадиме а се слуша дрка дете има мрсоли и шлајмови
Јас имам од 9-12 син. Ако сакаш ќе ти пратам слика, дебел е и убав. Пет пати дали е облечен . На бебе му е мал
Со ниеден аспиратор не се влечат шлајмови. А со Носко мислам од почеток може. Јас сега земав на Бекутан ама ќе земам Носко обавезно. Синко голем кога оди на планина се чисти многу, мрсули вади, кашла, ама дома за 3 дена е на старо, суви мрсули запечени, се дави. Чистиот воздух нажалост за нас е луксуз и затоа ќе си дремеме дома со прочистувачи и ќе си бараме чариња по Водно, Кучково и Скопска Црна Гора.
@Yowannty воздухот е отров овде, особено во зима баш на сите вируси и настинки Ептен е точно напишаното од ко имам деца открив и стомачни вируси и такви што името не им го знаев порано, сега со ред си поминуваме се. @doll.a Носко е за на правосмукалка така?
Од само раѓање. Се става на правосмукалка и во носот и се влече. Јас почнав од 2 месеци да го користам и спас видов. Нит по доктори нит по болници сум ги влечкала. Најдобра работа е дефинитвно. Да
Aj i tuka da prasam .Majki ,dali e normalno 6 nedeli posle carski da imam bolki vostomak ,ama Ne vo menstrualni tuku kako proliv koga imas,kako blagi grcevi vo crevata?
Здраво! Станува збор за ждригање на бебе 5м. Преку ден нема проблем, ќе пие млеко за кратко или од после ќе ждригне, но навечер никако и потоа се мачи додека спие, се биди, се витка. Млеко пие од шише најчесто спиејки, и да е буден додека пие заспива. Дали еднаш-два пати во незнам колку време ќе успееме да ждригне и помирно си спие. Нешто некој совет да правите околу тоа? Го држам и по пола саат, 40мин, го тапкам… и ништо. Фала
Dobro be majki da ve prasam dali vasive deca vristat? Mojqva e 5 i pol meseci lelee deneska cel den den vristat ne vaka da placit ili nesto da mu bolit nee, tuku onakaa vikat de vikat kolku mojt. Mislam deka glavata ke mi puknit. A ja gledam se smejt