Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Ние почнавме од 4,5 со проба на вкусови инаку пишав погоре 3 оброка и 1 ужинка

2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.686
    Допаѓања:
    37.804
    До година на бебето основен оброк треба да му е или мајчино, ад или др млеко(избор на мајката). Цврстата храна заменува само еден оброк млеко, не да се исфли целосно.
    Ама вие си знаете, плус и од педијатар сте добиле зелено светло.
    И кај нас е 24-25 степени, се грееме на пелети, цела куќа е претопла,цел спрат е отворен, намалени радијатори и пак е топло. Бебе е по тенки тренерчиња и боди на кратки. Ако забележам дека му смета, седи и само по боди на кратки.

На Eli23, H.VAGA, Freckles. и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    12.748
    Според насоките сега би требало да воведувате втор оброк штом сте почнале порано ама ако 150гр ви се распоредени еднакво може и затоа матичната ништо не рекла. Јас мислам дека е премногу за желудничето, не е лошо да прашаш и друг доктор. А млекото не смее да го замени како што пиша Лејди горе, основна храна е.

На Yowannty и Rtulka им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.216
    Допаѓања:
    258.630
    Кај нас знае и над 25 да иде, ама бебе си е на долги. Зима е сепак.

Денес почна со храна, сварив морковче и го испасирав. Оти е мала количина, не го фаќа сецкото. Ама го јаде. Да имаше како се ќе изедеше. Не можам да се изначудам мајки. За првото ни ужина не воведов од што не јадеше.
    Да не ја подречам само нека јаде:inlove:.

На TheGoldenPeach, Eli23, MeowMeow и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Фала многу на сите за советите но никаде не пишав дека сум го исфрлила млекото, ако добро сте прочитале БЕБЕ НЕ САКА МЛЕКО, мене ми е полесно млеко да спремам отколку кашички, во таков хаос ме внесе за 1 месец што не знаев што да правам. Е сега кога нејќе немам друга опција него да му дадам да јаде тоа што сака пошто сум пробала и да огладни повеќе и пак не сака млеко. Но што е тоа е,нека е живо и здраво само па што следи ќе тераме.

6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.224
    Допаѓања:
    30.407
    Ако не сака млеко, пробај млечни каши. Нека внесува потребното така.
    @stsmua05 имаше такво бебче, дај боже да се променило. Ама и таа манекенка не сакаше млеко ако добро памтам :)

На stsmua05, Rtulka и Skyler им се допаѓа ова.
  7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    12.748
    Не прочитав, јас прочитав само дека си ги заменило млечните оброци, како и да е пробај смени млеко или млечни каши, пробувај некако.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Млеко пие само навечер на 2 пати по 150 мл....денски не сака затоа е во 2 млечни кашички истото, сабајле - вечер и кога ќе соберам околу 500мл млеко е за 24 часа,затоа и матичната рече нема проблем. Е првото не ми јадеше и ко што вика @JuLleE не можев не ужинка него ни 2 оброка да воведам, па вака барем нека јаде.

На JuLleE и Skyler им се допаѓа ова.
  9. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Давам млечни каши сабајле и вечер мила

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    :makeup::hug:

11. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.179
    Допаѓања:
    2.238
    Исто и мојот дечко, многу нервозно глода раце, дури главата ја тресе кога се чешка со рацете, доле е набабренко 4+ е, и јас и мајка ми на 4 ипол месеци сме извадиле забче. Дури и моите раце ги влече за во уста и нервозно ги ,,јаде" :D
    Душичиња којзнае колку ги нервира и боли додека да испаднат.

На kristina.k и Rtulka им се допаѓа ова.
  12. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.179
    Допаѓања:
    2.238
    Кај нас е 23-24 степени, на клима сме и му облекувам боди на рамки, тенка долга блуза, долги тенки пантолончиња и чорапчиња, ако има нешто плус плаче :D
    Кога дремнува денски со едно тенко ќебенце го покривам.

На LaDyDoLl, JuLleE и Rtulka им се допаѓа ова.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    12.748
    А почнавте на 4ипол ради млекото што не го сакаше или од друга причина? И моето е на ад, сите ми викаат порано требало да почне ама јас сакам што покасно. Е сега не знам како се зголемува количината, до кога се зголемува килажата*150, да не му е малку, колку смеам да давам. Милион прашања имам во глава.

Инаку, сабајле баш зборев со маж ми дека сум загрижена што не се превртува малово на стомаче, не сака баш да лежи на стомак, само ги вртам видеата од поголемиот и гледам дека далеку поактивен бил. На 3 месеци веќе сам си се вртеше во спиење и така спиеше дење ноќе. Ова малку помлитаво е ама пред малку ме изненади ептен, си лежеше на стомак и си гура со нозете како за лазење и се сврте од грб на стомак. Конечно некоја промена да видам кај него :inlove:

На Yowannty и Rtulka им се допаѓа ова.
  14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.206
    Допаѓања:
    5.761
    Кога ќе почне да го достигнува максималниот дневен внес на млеко од 1литро и му е малку тоа, тогаш препорачуваат да се почне со цврста храна кај тие што се на АД.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    12.748
    Значи 1л е максималниот внес? Добро е имам време до тогаш, почнав да се плашам што е следно, мал е се уште.

16. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    На 4,5 почнавме заради тоа што е на АД, инаку си пиеше млеко без проблем. Да знаев што ме чека од 6 и покасно ќе почнев со пробување вкусови:D, јас почнав со готова кашичка јаболче по неколку лажички. Една тегличка од малите не можевме да ја изедеме за 3 дена колку што стои во фрижидер. Но кога почнав со зеленчук, одма изеде околу пола тегличка и за неколку дена веќе јадеше цела и престана да пие денски млеко, пошто покрај вкусови неколку лажички давав после тоа млеко. Инаку формулата кг х 150 мислам е додека да почнеш со еден оброк заменет, нека ме поправат поискусниве мајки ако грешам. А за лежење на меше ни моево не сака нешто многу, многу....се врти на страна па некогаш но поретко на меше но обратно не може, но др. Антоние рече дека нема место за грижа, секое бебе различно усвојува вештини мила:l:

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    270
    Тука сте ми поактивни, па да си прашам овде :)
    Бебо денес прими Рота 2 доза, петовалентна и превенар. Какви реакции да очекувам и за колку време? Од првата тура вакцини немаше реакции.

На Rtulka, Alexandrite и jelo им се допаѓа ова.
  18. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.179
    Допаѓања:
    2.238
    Викаат дека реакции од 24 до 48 часа може да има. И кај мене ниту од првите ниту од вторите немаше никакви реакции. Со лесно и да немате ништо исто како првиот пат :l:

На Cloverrrr, Freckles., oblace1 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.628
    Допаѓања:
    109.028
    Јас не знам како успевате да облечете бебе, абе ова моево у шпихозни си ги вади нозете и ги пика или во една ногавица или ги скратува лева десна... чорапи и да сакам не можам да му облечам, стапалцата му се многу слабички и му паѓаат, така да без чорапи сме ние.

Ни падна папочето, има малку крвче, не нешто многу и страшно, како да се раствора засирената крв. Патронажната вика да го чистам со хидроген и банеоцин да ставам.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    3.195
    Можеш чорапчињата над шпихозните да му ги облечеш

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.