Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.286
    Допаѓања:
    15.145
    Да ви кажам ве читам и си се тешам дека не сум сама

За спиење абер нема пред 12, ама за нова година во 22.30 спиеше битно!

Последниве денови не да ми е разлигавена, со легенче треба лигите да и ги собирам зошто лигавчињата неможат да додржат веќе. Се нервира 'ржи како куче, двете раце и се во уста до крајници ги бута па ќе почне да се дави па ќе ги подизвади и пак од почеток. Забиве абер немаат да излезат. Освен тоа навечер почна на 2 саати да ми се буди и мислам бара да и битнам цице само за да почеша непца.

За облакање дома ми е само со боди на прерамки или кратки ракави и тенко маиче со хеланки, а за навечер исто боди со пижамчиња или шпихозни. По долги бодињата ми се џабе фрлени пари ама тоа е

На Eli23, GoldenFrida, Freckles. и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Stoppel

Stoppel Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2021
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    5
    Zdravo mamicki
    Malata mi e 3 meseci i pocna da kasla i da i tece noseto.Sto i davavte na vasite malecki za kaslica?

3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Кашла од носето.
    Чистете редовно нос и прскајте спрејче.
    За кашлање ништо не се дава, нека искашлува секрет. Тоа е добро.

На Stoppel му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.526
    Допаѓања:
    8.133
    3 месеци
    Преку ден има 3-4 дремки од кои една максимум саат, другите по 20-30 мин.

5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.899
    Допаѓања:
    12.747
    До скокот е. За некој ден ќе почнеш и да халуцинираш :D Извини, знам дека не ти е смешно ама и јас многу се плашам од тој скок, уште сега го мислам. Вриштење ноќе, будење по милион пати, буден со саати, не ти дава да се одалечиш, нема јадење, спиење, туш… ништо, само до него да си. Уште малку ќе почнат битките за менување пелена :sweat:

На Coco31, Freckles., Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. TralalaScorpio

TralalaScorpio Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2011
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    51
    Screenshot_2023-01-10-00-21-49-322_com.android.chrome.jpg Девојки.. искуства со капсуливе?

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.213
    Допаѓања:
    258.604
    Леле иста сум:D:D
    Се будам гола нагоре(facepalm)

Инаку и јас за џабе купував боди на долги ракави. Топло е фома, топла е зимата.

На Coco31, Freckles., Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    8.526
    Ви дишат ли бебињата забрзано? Шест недели има малиот, денеска влезе во седма и го гледам забрзано ми диши. Носето му го чистам и му вадам секрет. Друго не му е ништо, барем не би требало.

Се извадив од памет, не знам дали да го носам утре на лекар, од друга страна па здрав да не закачи нешто таму...Уффф животот ми се скрати.

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.385
    Допаѓања:
    18.628
    Температура му проверуваш?
    Од покачена тт е можно да дишат забрзано,што не значи дека е тоа кај твоето.
    Јас по дома му облекував боди по долги и памучно елече одозгора.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Штом и се мокри стапалцата не и ладно мила

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Нормално е така да дишат мила, не се стресувај:hug:дише нормално па забрзано навистина од памет да се извади човек

На Alexandrite и oblace1 им се допаѓа ова.
  12. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Или прави паузи по 10тина секунди. Значи колку пати сум скокнала до него а он да си одмарал |(:pizza:

На Fudbalgirl, Rtulka, Alexandrite и 3 други им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.622
    Допаѓања:
    109.015
    Каснеше со развој во стомачето. Се роди како за 36 недела а со некои параметри и за 34та.

14. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.179
    Допаѓања:
    2.238
    Друштво во каква положба ги ставате вашите бебенца? 4 месеци е моето бебче. Кога се буди прво си лежи, па после го ставам во количка во полуседната положба значи грбчето му е легнато, право. Еве како на сликата каде што пишува агол 150 јас така го ставам и си играме :D Правилно е така? Пошо уште на 2 месеци кога го носев на ортопед ми рече дека може во полуседната положба да го ставам. Вие ги ставате така во таа положба?

Прикачени фајлови:

15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.213
    Допаѓања:
    258.604
    А колку се роди?
    И мојата се роди мала, па ладно и беше, ама со мерките и кг немавме отстапки.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.622
    Допаѓања:
    109.015
    На 2м на полуседната не ми рекле за големото, после 4м можеби, ама пред тоа не. Се зависи од дете. Ова додуша може уште одма да ми кажат полуседнат да го држам, глава држи, се исправа, цврст е ептен иако како прематурче ете го водат.
    2800 со 49цм, ама мерките останати се помали, на органи, параметри, шеќерот му паѓаше не се стабилизираше... Мада еве го супер напредува, исто ко бато после дехидрирањето, ко по книга. Е во картонот е запишан прематурче, јбг.

На Rtulka, JuLleE и jelo им се допаѓа ова.
  17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.142
    Допаѓања:
    40.507
    Ајде да се пријавам и јас во темава :hai:.

Туку ве читам со облекувањето и чорапкиве и се замислив да не не го облекувам соодветно. Дома е околу 23° во дневна, 19-21° во спална каде што спиеме. Преку ден е во боди на кратки и шпикозни, кога спие го покриваме со ќебенце. Навечер исто, само го ставам во вреќичка и зошто уште се навикнува и го стуткувам со памучно ќебенце.
    Среќа денес беше патронажната сестра и ја прашав и неа, вика дека си е таман.
    Инаку за чорапчиња јас колку што знам не е препорачливо навечер, заради циркулација во стапалцата.

@eli25 јас уште не сум стигнала до фаза да седам гола со градите на мегдан, ама затоа по 4 пати се пресоблакам од што се цеди вода, буквално како кофа вода некој да истурил врз мене, а јас само со тенко ќебенце, другиве кој со јорган, кој во вреќа спијат:drunk:

Едит: моја грешка мм сега ме поправи, сепак за денски патронажната рекла и чорапчиња на оваа комбинација облека/температура.

Последна измена: 10 јануари 2023
    На Rtulka, AngelOfArh, Alexandrite и 2 други им се допаѓа ова.
  18. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Исто се. Ноќеска на два сати…. кај се забите нека искачаат полудевме

На V.N., Rtulka и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  19. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Мајки здраво. Бебушот некако ми се стресува од време на време. Пример кога ќе седне да јаде и нешто не му е убаво истото го прави ама приметувам дека прави и кога не јаде туку при играње, седење и слично. Имам зборено со други мајки ми викаат така се стресувале кога мочкале. Некоја ако има слично искуство да ми каже има ли место за паника?

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @Saf да, ко ќе мочкаат така прават некогаш.
    @Ano јас не потам ама жештини уште ме фаќаат после 4 и пол месеци. Дома сум постојано нагоре по маица, а долу кратки пижами. Надвор по блуза и елек, нема шанси дебела јакна да облечам.

Јас се преслекувам од градите имам маица и две тетра пелени до мене, ама овие два три дена и давам во спиење од што мрда, се врти, клоца, нешто не и е погодено. И јас сум со градите надвор цела ноќ, а надолу од кичмата до стапалата се здрвувам цела од неудобна положба. Арно си спиеше мирна по цела ноќ ама време беше да осетиме некој скок. :D
    Е денски заспивањето ни е хорор.

На Rtulka и Ano им се допаѓа ова.