Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.685
    Допаѓања:
    37.792
    Еве уште една пријава за ноќно будење. Се будеше, т.е преткаше и го земав само два пати ноќе. После завчерашната температура, бебе писка вриска ако го легнам во креветче. Ноќеска малку и викав со повисок тон, беспотребно секако. Цела ноќ спие во раце, јас нормално со цицка на мегдан. Трета ноќ по ред ноќеска ми беше неспиена сум задремала јбг, кога мм ми вика прибери си ги цицките, гледаш бебе не цица(facepalm) Е ако де, барем гушната му беше со рачињата:D.
    Осеќам дека има некоја мака, ама од друа страна пак, зошто во раце кога е не плаче:fubar:?
    Препишувам на горни кецови, ќе видиме деновиве што ќе испадне.
    Инаку и јас ноќе не му облекувам чорапки, ама со ова будењево баш сега си мислам може треба да му облечам.

2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.210
    Допаѓања:
    258.579
    Мојава помала се роди. Еве ја, по книга си напредува, ко што викаш.
    Инаку и она уште од месец дена си ја држи главата.

На Rtulka и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  3. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.347
    Да мојата така права има 9 месеци овој месец почна така зборев и со матичната ми кажа нормално било и рече дека така била спремна за potty training.

На Saf му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.111
    Допаѓања:
    6.649
    И мојот почна мн често да се стресува. Прво мислев ладно му е, па некна го облеков со два долги ракава дома и се испоти на грбчето, така да веројатно не е тоа. Забележивам почесто прави така кога мм му збори, се мислам од возбуда да не е

На Saf му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    И мојот ете го. Не заспива пред 22.30 - 23.00, често фаќа и полноќ, на почеток пробувавме уште од 19 ч. да го заспиваме, беше хорор, зашто 3-4 саати не заспиваше, се мачевме сите. Па се помиривме дека е ноќна птица :)

Инаку е полно доен, спие до мене, нормално јас сум од половина нагоре гола, да има цице на располагање да лапне за да повторно заспие кога и да се разбуди, а се буди по 5-6 пати во текот на ноќта. И не дај боже да станам да отидам во вц да мочам, ко да има сензор, во секунда се буди и одма почнува со кенкање. Аха да, и едната рака мора да ја држам цело време околу него, да биде гушнат и да осеќа допир и топлина.

Чудно дете. Како ќе го тренираме да спие во креветче, немам појма, се препотувам на помислата :(

ПС. Скоро 4 месеци е.

На Coco31, Rtulka, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Што ги виткате ко сарми бебињата:D? Да можат да зборат. Моево боди само за надвор видело. Чорап е непознат поим. По дома често и голо го оставам. Тоа среќно, мене ушите раат. Ми остана една слика од руска градинка како спијат бебиња на минусни температури. Северните држави и голи по надвор ги фрлаат бебињата по песоци, калови и жбуњеви. Нека се јача мали мој.

На Eli23, Rtulka, Freckles. и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.502
    Допаѓања:
    2.606
    Исто и јас сега почнав 4 кога наполни
    Ортопед така ми кажа за во количка, седиште, хранилка што се пушта.
    8)

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.756
    Допаѓања:
    9.065
    Мајки ве молам кажете ми како да приготвам чај од ким за грчевите?
    Можам во бекутан чајче или во вода?

9. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    2.474
    Мајки, просветлете ме што е ова, дебели шпикозни или вреќа за спиење?
    Ист модел различно се продава. Гледам по инстаграм шетаа кога беше помалку ладно во овие. Памучни се, пријатни, се мислам ко сега купам дали ќе ги искористиме.

Прикачени фајлови:

10. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    834
    Како. Реќи ги рачунаат убави се само ако купуваш земи поголема за покомотно да е

На velesanka и Rtulka им се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.159
    Допаѓања:
    118.275
    100мл вода и 5-6 зрнца ким. Да врие водата па стави ги зрнцата нека постојат 15тина мин.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    За големиот вакви за спиење користев секоја зима, ама така и се продаваа ко вреќа за спиење со ногавици.

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    I po moe mislenje e premnogu, ako citas pogore i jas e imav tvojata maka @oblace1 i mojava nemase kontrola kolku piet i posle imase mnogu problemi so stomaceto a i na 3 pediatri kaj e nosev mi vika deka na 1 mesecno bebe treba max 90 ml na 2 saati… vnimavaj ke mu e ostetis zeludnikot

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Iris mojava na pocetok imase mnogu problem so zapek dur edna doktorka ne mi kaza da mu dava mleko Novolac IT vo liljava pakovka e. 1 do 2 obroci na den mu davav od toa mleko mislam 1 mesec mu davav i eve deneska 6
    Meseci nemat nikakov problem

На Iris-1234 и Rtulka им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.622
    Допаѓања:
    109.009
    Се породи? Аут оф спејс сум, не ми замерај :worried:
    Ќе пораснат и нашиве минијатури, твојата додуша веќе голема е.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Off lele nekako ista prikazna i kaj mene e. Mojava e na aptamil imat 3’dena kaj sto so spric mu dava da piet taka naednas prestana, a i e hrana jas ni toa nejkit. Ne spiet navecer do 1-2! Imat edna energija mislam skokat od krevet cela, nekogas ke e griznit cuclata i cela se tresit, mavatt do nozete vo krevet so cela sila veruvaj edna vecer mislev duri deka nesto ne e vo red so malata i pocnav da plakam, rekov vaka malo bebe ne e normalno.Posledno nokeska mi bese e nisavme so mazot so kjebe i od tuka se krenase so stomakot nagore mislev ke izlezit nadvor i se predadov. Ete deneska cel den dali ispil 60ml mleko i toa so 300 cuda… valjda e skokov ;(;(

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  17. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    8.526
    Женски, а како да препознам ако спушти на плуќа? Имаме секрет во носето, па да го пратам да не спушти.

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Ако е ептен почетно не можеш да препознаеш сама. Само на стетоскоп. Немам искуство до сега ама ко свирка велат дека се слуша ако е спуштено.
    Кај мојата ни докторките не кажуваа исто, едната рече нема ништо, другата почетно дека е сомнително, затоа секој ден се носи да слушаат.

На Rtulka и oblace1 им се допаѓа ова.
  19. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Ај да прашам више ова не е нормално незнам дали се спремаме за заби или е некој скок.. Малата ми е 4+ цел ден рацете во уста една па друга ако и ги извадам плаче, ај тоа плаче на сат време дневни дремки и се скоро 10 мин се буди не спие а и се спие. Дали е 5 ти скок незнам али еден сат плаче 10 минути се смее и така еве веќе три дена по ред.Некоја мајка да сподели некое искуство :|

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Мојата е 4 и пол и потполно исто е и кај нас. И не само рацете се што ќе фати пред неа в уста го носи и се лути ако не ја оставам. Рачињата не и ги вадам јас, си ги ручка со сласт. :D
    Претпоставувам 5ти скок е ова, не следам на апликација, ама гледам сите на оваа возраст се исто.

На Erika.greeneyes и Rtulka им се допаѓа ова.