Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    и моево се труди....оди сам да го остајш на кравет одма се џитнува клавечки а за наземја незнам ама потешко му е. му остава играчина подалеку се пушта ќе ја напрај позицијата за лазање и се враќа. му стиска уште :D :D :D

2. taurus25

taurus25 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    Mamicki sakam da prasam od koga bebcinjata pocnuvaat da reagiraat na zvuci-da se plasat ili da napravat bilo kakva grimasa deka nesto slusnale?Ne znam kolku dobro go postaviv prasanjevo ama se nadevam ke se razbereme.A inaku kakite ni se sredija sega se zlatno zolti sto ukazuva na zdravo i sito bebe :)))

[mod-kirilica:2embozgr][/mod-kirilica:2embozgr]

3. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Децата слушаат со самото раѓање на пример мојава се вртеше кон изворот на звук ТВ уште на 20 дена се плашат на јаки звуци така што ги пуштаат рачињата нанапред сте го виделе ова сигурно меѓутоа ако прашуваш кога ги распознаваат звуците од типот што му се зборува или дали е тоа песна или не е мислам некаде по 5-6 месец иако разговорот на родителите го распознаваат порано меѓутоа не го разбираат .

4. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    ќерка ми порано не разбираше многу ама вчера многу бев нервозна и почнав да викам по дома, каква фаца имаше направено душава ми се откорна за момент заборавив дека е тука и свикав по мајками ама фацата никогаш нема да и ја заборавам и и се напунија очињата солзи :( ваква беше
    толку ми падна криво што ми идеше главава од ѕид да си ја треснам :@ Глупача !
    инаку се плаши и тоа многу.. пред некое време на гости бевме и почнаа нешто да се караат она толку се вознемири и почна да плаче.. се на се не сака караници и викања .. аа да седиш да и правиш муабет и да се смееш цел ден ке се смее :) :)
    и да сабајле се разбуди пред татко и на работа да оди и он ја зема се гушкаа , татко и пиеше кафе она млеко и кога дојде време да оди , ја остави и она почна да плаче.. хаха е сега не знам дали беше случајно ама татко и 5 пати се врати :)

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    мамички ве молам за совет...знам дека темава е за до 6 месеци а моето има 9 ама се надевам дека ке ми помогнете. син ми има мн секрет во носето што никако не престанува и од тој секрет му се слива во грлцето и кашла...ноима и др проблем мн хрчи го однесов кај педијатарот а она вели дека нема нисто на градите само инхалација и капки во носето...секој ден по 3 пати го правиме тоа но не помага докторката ми вели дека на градите е чист но он мн хрчи...па сакам да ми казете дали имате некој др нацин на инхалација освен со морска сол мн ми е страв да не се предизвика несто мн потеско не дај боже...

6. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.685
    Ги извлекувате мрсулите со аспиратор?
    Ако да, тогаш тоа е тоа - сигурно е вирус во прашање, и мојата го има во моментов. Освен инхалации со физиолошки раствор и влечење со аспиратор - немате некој друг избор.....следи го само да не крени температура за над 38.5 да му дадеш парацетамол, и тоа е тоа, за неколку дена ќе му помине (освен ако не ви е на алергиска база :?: )

7. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Јас приметив дека носето значително многу ни се затнува и шлајмовите се појачуваат ноќите кога ја бањам, посебно ако ја миеме и главата. И покрај тоа што ставаме капче, убаво ја облекувам и се тоа, малата е ужасно затната, до степен да неможе да спие и да цица, после секое бањање.
    Па така сега само телцето го миеме на 3-4дена, а секој ден задолжително миеме газе.
    Нас инхалацијата ни помага , па по ден-два инхалација малата ги кака шлајмовите и многу полесно диши.
    Обавезно и спиење на повисоко. Јас тоа повисоко го правам така што ја ставам да спие врз голема перница.
    Мрсули редовно чистиме со аспираторче, а и капки ставаме. Но, во последно време мрсулите се ептен лепливи, едвај излегуваме на крај со нив :worried:
    Педијатар ми препорача да го најдеме проблемот од кои се создаваат шлајмовите со правење на трахеален аспират на микробиологија. Често се случувало да се и од алергија на прашак, омекнувач настанати, па не требало да се сушат алиштата во простории каде престојува детето. Ете мене тоа ми е голема грешка , зошто имаше период од недела дена кога сушев алишта дома.

8. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    а дали може тој шлајм што се ствара да предизвика некои поголеми проблеми...јас му давам чај од бел слез со малку лимонче ама не е ефиксно...а што користите за инхалација? инхалатор или домашна инхалација со морска сол?

9. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.685
    Јас инхалатор имам, и многу ми помогнал до сега. Ако имате можност обавезно да земите еден, нашиот е од Зегин, околу 2500 денари.

10. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

и тоа има врска. кај мене само дома се сушат алишта надвор е премногу зачадено сите со дрва се топлат и само по столици се сушат.
    не сум знаела за ова
    а иначе и синцето има сега мака со носето му прскам спреј ќе му го исчистам и незнам по кој пат кажувам за кремот од мустела против настинки се мачка на градите, да не претервам ама за две минути носето му е одзатнато.
    а за инхалатор до сега не му се има затнато толку многу ама ако треба во иднина не дај боже ќе се земи што да се прави
    и обавезно на шпоре оставам вода да испарува
    дента ако заборам вечерта носето му е затнато

11. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    И ние ги извлекуваме мрсулите со аспиратор па изолиравме стафилокока нејќеа дани дадат сируп ни дадоа капки дека е само во носот резултат 0 . Шлајмот е тука сега почна и да кашла. Со аспираторот вадам поретко зелен , почесто пенлив бел шлајм ама зелен вадам 5-6 пати дневно . Сега сакам да и направам контролен брис ако има нешто ќе си пие антибиотик не да се зафркавам со капките. Исто на гради нема ништо. Сакам сега во носето да и стаам чај од бел слез по 1 капка полесно да и излегуваат

12. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Здраво на сите мамички јас се префрлам во оваа тема, се надевам ќе се дружиме ;)

На friendy, Annath, Moira и 4 други им се допаѓа ова.
  13. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Мамички ако може да ми кажете од каде го купувате аспираторот за носето и колку чини? Јас се обезбедувам деновиве за моето малечко кое доаѓа наскоро на свет па да знам од каде да го купам и да не е многу скап.
    Однапред благодарам :)

14. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Ние го имаме шведскиот носе фрида од зегина 500 инешто денари го купи сопругот

15. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.900
    Допаѓања:
    40.730
    Примаме секако нови мамички , Ние како поискусни сме тука да помогнеме :hug:
    Иначе јас немам аспиратор за носе купено ,пошто искрено до сега не сме имале потреба од него :) ама не е лошо да се има дома за секој случај ;)

16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.718
    Допаѓања:
    107.004

Јас имав од овој на Чико , ова е поточно пумпица , јас ја земав од Мк околу 180 ден , но ја има и во Грција ја гледав баш во Лито , цената е 4 евра :)

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Ние го имаме на Chicco аспираторот,маж ми го купи од веро мислам не беше повеќе од 350 со 3 додатоци,среќа не го употребивме :)

Прикачени фајлови:

18. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Аспираторите не се баш ефикасни..проверено, повеќе само ќе се изнервираш и ти и бебето, а нема ефекти т.е. мрсулчиња нема да успеееш да извадиш.
    Во секоја аптека има Носе Фрида со цевче мајката го повлекува секретот од носето и ова вреди и се иаплати да се корист,
    Во Зегин е околу 450-500 ден. ако не беше ова апираторче тешко нас ќе беше.
    Еве ова

На Bozica1980, Unique.chick, meU и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    И ние го користиме Nose Frida , има од ова сунгерчето внатре, но не ми е јасно за што е.
    Самиот аспиратор си има во него филтер од сунгерот, а останатиот што е во комплетот за што е? Ако е за резерва филтер да направам, како да го сторам тоа, и кога е време за менување?

20. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Резервни филтери се и ако ги погледнеш подобро ,ќе видиш дека се исечени и спремни за употреба ;) Се менуваат кога влечењето ќе оди потешко,но искористените не ги фрлај ,туку едноставно измиј ги (сунѓерот е силиконски и не се оштетува)

На meU му/ѝ се допаѓа ова.