Да пишам и овде. Бебе ми качува температура и јас во паники сум. Го расоблеков и не знам што друго да правам. Пробувам да го заспијам не бива, кенкав е и одбива млеко. Сега има 37.2, над 38 ако качи смеам чепче така? Има и секрет а со аспиратор не се вади ништо, кашла и се гуши, и ја плува цуцлата. Не знам како да му помогнам
I moeto bese taka ama da ne urocam sega sme dobri. Koga bese 2-3 meseci vo 23 casot moze i pokazno zaspivase.Obavezno da sledis prozor na budnost,moeto e 5 meseci,zaspiva tocno vo 21 casot, stanuva vo 8 sabajle,2 casa ke sedi pa ke go zaspiam. Do pred 2 nedeli na sekoj 1.5 sakase da spie ama sega po 2 casa e buden, spie po 40-50 min na den, uste sme na 4 dremki preku den. Samo ova mi bese spas, ako ne pravi 4 dremki na den nema da mi spie cel nok ubavo. Celata poenta e da spoe preku den kako sto treba, barem 3 casa preku den za da spie dobro i preku nok.
Јас не би ја правела вежбата со кревање на раце, пасивна вежба е, детето не учествува во неа, кога ќе го кревате ако не ја држи главата уште ќе ја зафрла наназад и голема е веројатноста да усвои ваква шема покасно при лежење на страна и при кревање и се оптеретуваат се уште неспремните мускули бидејќи се доведува детето во позиција на седење на два месеци. Оваа вежба ортопедите ја прават на преглед ама само за да го видат држењето на главчето, за дома не се препорачува. Времето поминато на стомаче е одлична вежба за зголемување на контрола на главата. Пробајте по неколку пати на ден во времетраење од неколку минути за до 3 месеци да стигнете до 1 час (повеќе пати во денот по неколку минути, вкупно околу еден час). За да е позабавно седењето долу можете да ставите огледало за да се гледа, контрастни картички (картички во црно-бело боја), до 3 месеци децата гледаат високо контрастни бои, да легнете спроти него или кај вас на стомак да го легнете да му зборувате, пеете. На две месечна возраст би требало да го крене главчето кратко за да го сврти на страна дур е на стомаче, внимавајте да не фаворизира една страна, треба да го врти исто и на двете.
Зошто не се препорачува за дома? Секој ден ја правиме од 3 месеци. Бебе веќе не сака ни да лежи, пуштам раце, се фаќа, само се исправа. Не го оставам во таа положба, туку ќе поседи неколку секунди, го враќам. За два месеци не знам и за држење на главче, моево си ја држи веќе. Има огромен напредок. Претходно јас учествував повеќе, сега ни 5% не давам, само се си прави. На ортопед уште на два месеци ми рекоа да го подседнувам кратко. Можеби зависи до бебето дали е спремно. Не знам. @Iris-1234 пробај на перница да правиш tummy time, па и на тебе, легнато во скут. Моево само така вежбаше. На под многу кратко сака.
За вежби и мускуло-скелетен развој јас би слушала ортопед, не педијатар. Инаку без секирации мајка, твое е да му дадеш на бебето доволно прилики да вежба, како на пример да го оставаш неколку пати во денот на меше, а бепчето кога ќе е спремно се ќе си направи. Моето на 2 месеци многу се нервираше на меше, па ја ставав на перница за да издржи некоја минута (плус со изигравње кловн пред неа хахаха), или на мене легната, можеш да пробаш на скут кај тебе, практично да е под агол да му е полесно за почеток. Па со тек на време се навикна, мускулчињата и ојачаа и почна да сака да седи на стомак подолго време.
Истата препорака и ние ја добивме, од педијатар Да за таа вежба а од ортопед Не ( му немаше логика оваа вежба зошто детето пасивно учествувало, ние сме го дигале за рацете). Јас не ја правев до 2-2,5 месеци, после почнав да ја кревам за рачиња до седечка положба. Еве ја сега 3 ипол месеци сака да седи, како и да ја наместам и држам се подига за седење. Главата ако е расположена си ја крева сама кога ја правиме вежбата а ако не е расположена не. Така да не се секирај многу е мало за во таа позиција да ја крева само. Ние на почеток и помагавме, мм ке ја држеше за глава и ке креваше, јас за раце, по неколку пати се научи сама, мада ти викам ако не е расположена и сега ја обесува надолу и џабе а земи ја одма се исправа да седне
Од неправилно подигање на бебето. Има логика ова а и во нашиов случај стварно беше така, сега прво ја вртам на страна па ја кревам, и вежбата почнав покасно да ја правам, мада не форсирав ништо. Кај оваа вежба со кревање за рачиња освен вратна мускулатура се вежба и таа на рачињата ако бебето активно учествува (2 мес е мн мало за активно да учествува) а инаку истото се постигнува и со тами тајм само со поголема стабилност, мада и таму се вежбаат рачињата само не толку.
За да не се усвојат неправилни шеми кои подоцна ќе сметаат во усвојување на следните развојни фази кај детето. Не дека ова секогаш значи дека ќе се случи ама во голем број случаи може. Јас лично дете никогаш не би го седнала на 2 месеци, се водам по тоа дека развојните фази се усвојуваат спонтано, ако сите други што и претходат се усвоени правилно. Сум против седење со поддршка, детето ќе си седне само тогаш кога е спремно. Многу често децата прво почнуваат со лазење, па после од четириножна положба бочно се доведуваат во позиција на седење. Мислам во сите процеси потребно е насочување, вежбање, стимулација, ама ние најчесто ги седнуваме, редиме перници околу нив и не им даваме прилика да можат да се задржат со рацете ако паднат и да одржуваат рамнотежа. И не ни планирам моето дете да го форсирам да седне на 5-6 месеци, ќе си седне кога мускулите потребни за процесот на седење ќе се доволно зацврстени и спремни за оваа фаза. И при лежењето на стомаче со перница под пазувите не ги активираме доволно мускулите на рацете, рамената и грбот. А тие мускули ни се потребни и за лазење.
Мајки дали може babytol d3+k1 и омега да ги ставам во млеко и да ги давам? Ги давав директно но почна да не ги сака
Да, ама давај со лажичка. Ако ги ставиш во шише може да не го допие а со тоа и потребната доза нема да ја земе а и се задржува повеќе на шишето дека е голема површина.
Никакви вежби не правам само на меше го ставам. Многу е мрзлив, мрази да лежи на меше, плаче и ржи ама тропкам, му зборувам и издржува по 5 мин. Се сврте неколку пати од грб на меше, главата може да ја држи, може да ја крева ама секогаш бира да си лежи. Исто што викаш си лежи и си го шмука рачето, као воопшто да не се замара со ништо. Ме потсеќа на сестра ми она е таква лабава, село гори баба се чешла, мислам ова ќе биде исто. А постариот кога беше бебе уште салто немаше направено, од мало се гледаше дека ќе биде пргаво. Само повеќе нека лежи, помалку во раце и ќе се извежба.
@Iris-1234 слушај го ортопедот. И нас ни рече најбитно е на меше, дете само на под. Ретко кое дете сака на меше, ама наше е да пробуваме , минута - минута па после пак , баш последно со Антоније се смеевме вика тебе ти се плаче на работа кога одиш? да , епа мора да одиш. Така и бебе мора да вежба
Ели како закажавте кај Антоние? Се јавив вчера за да закажам у Март еј Март, ми вика се е зафатено. Викам како да закажам кај него, и почна вака- така... Да знам дали треба со врски или стварно е зафатено, мада не верувам у приказната.