Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Благодарам за емпатијата :hug:
    Чувството на вина најизразено. Кога ќе ме погледне со тие црни големи очи со големи трепки што ми се слаба точка.
    Некогаш во нервоза знам и тон да повишам. Ама одма се сецнувам дека бебе е неразбира. А јас после се осеќам навистина бедно.
    Се срамам од тие постапки.
    Но во тие моменти мислам заморот си го прави своето и живците попуштаат.
    Инаку брзо поминува времето на почетокот уште потешко ми беше пошто преку ден знаеше повеќе да спие навечер буквално ич не спиеше па нон стоп ми беше во раце со нишање а никако да заспие единствено полесно беше што помалку тежеше.
    Па кога ќе помислам на тој период сепак сфаќам дека сите болки и непроспиени ноќи се пролазни не дека не се паметат,но сепак повеќе се паметат убавите моменти.
    Така и ова ќе помине и брзо ќе ни пораснат бебињата.
    Како вчера да ја родив а веќе 6 месеци ќе прави.

Rtulka, purple..m, Coco31 and 4 others like this.
  2. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Мајки бебе неколку пати ми кашла и вечерва два три пати заприметив,темп нема, незнам што да правам? Да го носам на лекар?

3. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Сакам барем еднаш неделно да истерам 8 часа непрекинат сон. Имам услови, мм ќе ја чува, глупото е што претходно кога ја земаше за да одморам не можев да заспијам без неа во соба. Кога ќе врзе повеќе од 4 часа јас сама се будам како програмирана :envy:
    И така губам надеж дека некогаш пак нормално ќе спијам. Од огромен фан и практикувач на спиење по 9 квалитетни сати, станав нешто што не можам да го препознаам. ;(

Coco31, Rtulka, Iris-1234 and 7 others like this.
  4. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

После година и пол со син ми, со ќерка сега не гледам во блиско време, најверојатно кога ќе дувнеме свеќичка со 2. Ако сум жива до тогаш. И јас сум тип што МОРА да спие девет саати, па макар и еднаш/двапати прекинати, ама еве 13 месечно стана во 1, во 2:30, во 3:45 и во 5 почна да скока низ кревет. :envy: вие со едно по дома, ве молам спијте додека бебе спие, мене со захтевен батко само тенџере со кафе може да ме спаси. И лудачка кошула наскоро

5. Freckles.

Freckles. Популарен член

Name more iconic duo. :drunk::drunk::drunk:
    Како почнавме со вкусови моево навечер се буди и на 10 минути. Додуше и петти скок па не знам од што е. И да, почна да ми се врти во спиење, па сега и да спие ќе мора да дежурам...

6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

This too shall pass ќе ви кажам...
    Влезете во тема 6-12 и тешете се.

7. Freckles.

Freckles. Популарен член

Четврти скок ми беше и заспивањето тешко. После имав некоја недела каде прво будење за цицање беше после 4, така да знам дека ќе смени. А дури смени мама е тука да даде цице за утеха, да го бакне во чело и да си го гушне.

8. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Некој да не ми го виде бебето спанко некаде?:?:
    Цели 6 месеци од кога е роден никогаш не ми се разбудил во 22ч и да седи буден весел да не презаспива, ова други дете ќе да е(facepalm) Ах 5ти скок ти ми го зема бебето спанко:(
    И уште нешто кога престанува лигавењето? По 10-15 лигавчиња на ден користиме, немам ќеф да го дотерам веќе:(

Anaksunamoon, Rtulka, V.N. and 3 others like this.
  9. doll.a

doll.a Популарен член

Имам јас тодлер што 1 минута не седи мирен. Таков беше и ко бебе. Искрено да ти кажам се ќе поднесам ама да не спијам нема шанси. Така да боље тантруми ќе издржам него скок кај бебе :envy:

10. jelo

jelo Популарен член

Мамички вода каква давате и колку? Ние денес почнавме со вкусови да дадам и водичка? И дали Јана за бебе директно ја давате или треба да се преврие?

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас мислев овие шумиши, мумиши, бучала, фенови, аспиратори се глупост, ама тогаш се роди малиов ѕвер и доби на подарок едно еже што шушка, свири и свети, па сега секоја вечер сум му благодарна на ежето. Синоќа со еже успеав да се измолзам и после нормално ме почека да си легнеме двајцата и отспа од 13 до 4 и од 4 до 8. Не го будев навечер, зошто не спиеше многу од 6 до 12. Не знам, сигурна сум дека тој сон навечер е исто важен за напредокот. Исто и преку ден, има периоди кога сака да поспие, тогаш го оставам 2ипол часа, не го будам на 2 часа.

Што се однесува до скоковите, пак ќе повторам, со големото немав мака и ништо не читав, ама се роди... Ниту па тантруми сме имале со големото, ама... Ова некој од горе опасно ми се смее за тоа што со првото поминав со песна :rofl::rofl::rofl:

MeowMeow, Rtulka, V.N. and 3 others like this.
  12. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Бебе преку ден само во релексатор спие и тоа да се луле. Навечер до 12 писка испушта чудни звуци па на 100 начини пробување за спиење ќе заспе ќе го спуштам во кревет ќе стане за 20мин и се така во круг до дека не заспие најмногу 3 сатта и опет исто.
    Има ли излез од оваа тортура?
    Сношти морав да му дадам 120 ад претпоставував дека е гладно па заспа 3ипол сати без да мрдне.
    И дали вашите бебиња се вртат лево десно во сон и се будат?

Rtulka, purple..m and Alexandrite like this.
  13. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Вчера од 9 до 4 сабајле не спиеше;(;(;( Како е можно бебе да не сака да спие толку саати. И тоа цело време да е во раце. И заспа во 4, за да стане во 6, па во 8, па во 10.
    Излегов со количка, пола саат поспана за пак да стане.
    И сега само вика.
    Не сака да спие.
    Како бе не се раѓаа поголеми. Да збори, да разбира, да спие самостојно и да спие уствари кога треба да се спие.

14. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Шумишот и те како брка работа па и некад на телефон пуштам фен да ечи во уши ми ѕвони мислам
    А што се однесува до будењето те читнав дека пак помалку ти качило бебчето, јас така му се спиело не му се спиело на 2 ч дур пркне и давав некад не ни се будеше ќе јаде и пак ќе заспие, мене така ме советуваа обавезно будење на 2 ч во ремедика Живковиќ исто и со молзеното на 6 ч 4 пати во ден до 3 м терав и супер беше така, после сама си зема замав и таман си е. Тоа по препорака исто од неа, а не после секој подој дополнително, пошто мојава се успиваше на цицка а немаше жолтица, и полесно за мене беше така наместо на секој подој молзи вака 4 пати молзев. После си влегов во шема и молзев два пати еднаш навечер еднаш насабајле по 200 мл вкупно 400 и и го делев на 6ч 4х на ден пак со чување во фрижидер.
    :l:

Rtulka likes this.
  15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Комшиката моја вика : второво да ми беше прво, на второ немаше да помислам

Coco31, Anaksunamoon, Rtulka and 5 others like this.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не сум ти до толку комшика ама исто викам и јас :rofl::rofl::rofl:

17. fana

fana Форумски идол

О даааа даааа

18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Ние болни иначе. Увобол.
    Ќе скренам веќе.
    9 месеци е, трет антибиотик.
    Ја надмина сестра му.

19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Јас влегов јако уште со првото очигледно...
    Да родам второ, полошо од ова не може:devil:
    *Марфи трие рачиња моментално и чита :smirk:

Rtulka, purple..m, Freckles. and 4 others like this.
  20. Freckles.

Freckles. Популарен член

Прашував еднаш дали сите со второ/ трето дете се мазохисти. Сега се фаќам со мисли на која возраст да ми е првото за да почнам за обиди за второ. У петти скок на првото. My, my, how the tables have turned :D

anngelique, TeddyGrey, V.N. and 6 others like this.