Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Не е премало за грчеви. И докторката па |( Баш од таа недела се појавуваат,па кај некои бебиња и порано.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Моети на 6м....пред тиа не го интересираа

На Alexandrite и H.VAGA им се допаѓа ова.
  3. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Da, imame grcevi i nie. Se vitka cela kako kifla i place. Jas I stavam freezyderm gel protiv grcevi, i go masiram stomaceto i i gi ublazuva.
    Sakav da te prasam na lice i stavas nesto? Kozata na obravcinjata i e ubava, iscistena ama na celoto ima uste suva koza koja i se ljusti. Znam deka i ti chicco kolekcija koristese pa ke te prasav kako si zadovolna? Jas i stavam edna kapka od samponot i kupkata vo vodata koga ja kapam, ama stom ja namackam so losionot posle mnogu i e suva kozata. A koga i stavam bademovo maslo od babylove po dva tri dena kozickata e meka kako svila. Denes prvpat ja izmiv so maslenata kupka isto od babylove, preubava kozata posle. Mi treba nesto za na lice, suva e mnogu na celoto. Odvreme navreme stavam malku na prsti od sudokrem i taka ke ja podnamackam da ne e bez ic ama definitivno ni treba krem za lice. I moram Nosko da kupam ili nose frida.
    Nosko se vlece so usta ili samo so pravosmukalka?

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    И кај нас почнаа од 7ми ден, не е рано.
    Ми потврди и педијатар дека се грчеви, кај некои порано кај некои покасно.
    Знам чекав 21 ден за да дадам саб симплекс ама дадов на 19 не се издржуваше.

На Srcka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Sto e sab simpleks? Jas davam dia stop, masiram i zasega se izdrzuva.

6. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Капки кои ги набавив од Бугарија за грчеви, кај нас ги нема.
    Од моето искуство со грчеви а стварно пробав се ( саб симплекс, еспумисан, инфакол, колиеф, колипрев + пробиотици ) најмногу ни помогна саб симплекс во комбинација со колипрев.
    Меѓутоа се даваат после 21 ден, ама консултирај педијатар, мене ми кажа може од одма ама пак ми беше страв и давав од 19 ден.
    Скроз не изчезнаа грчевите, меѓутоа беа подносливи и ги ублажуваше, траеа од прилика 2-3 часа и секогаш во исто време некако и беа, од кај 17-18 часот до 20-21.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.748
    Како рано? Син ми од болница почна да плаче од грчеви. Доктор во болница потврди, и плус матичната.

На Srcka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    2.751
    Абе мамички моето бебе никаки не сака на стомак. Кога го ставам плаче и не ја подига главата. 5 месеци сме. Инаку така е стабилен ја држе главата.
    Проблем ли е тоа?

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.550
    Допаѓања:
    7.341
    Не ставам засега. Само шампон/купка за капење и минативе 2-3 денови лосионот после капење.

На лицето во главно е мека кожичката. По некоја акничка се јавува, не повеќе од две три и истите се губат за ден два. На стомачето и грбчето исто мека кожичка има. Е сега кај мене на дланки и стапала од старт и е како да се лушти кожата и сеуште не е чиста. Плус на едната нога исто како да се лушти мал дел, ова и пред да почниме со лосионот. Планирам овие денови да продолжиме само со лосионот, па следна неделс кон крај имаме повторно контрола на педијатар,па ско треба нешто плус да се воведи.

Дополнително од претходно воведено и е ектра Пливит Д капки бидејќи прематурно.

10. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    2.246
    Женскиии додека цицаат ги превртуваат ли очињата? (Eye rolling) Знам дека првите месеци е нормално ама сега сме 5+ и некој пат кога цица ги превртува и мнооогу мрда со нозе и раце. Прават вашите вака? Нормално е?

11. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    2.751
    Моето праве исто. Утре сме 5 месеци. Туку дај кажи ми дали се обраќа твоето од грб на стомак и обратно. Моето не, а не сака ни на стомак плаче :|

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    И мојата уште не, многу е мрзлива за такви работи, а и на меше ептен кратко со плачки. И големиот почна покасно, буцко беше и тој, и касно прооди.
    Друго се нормално се развива, следи играчки, се врти на име, се смее на глас, гуга, фаќа со рачињата, ама ко ќе е легната само сака да си мрда ко да трча со нозете, а да се врти не.

На Freckles., H.VAGA, Rtulka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    2.246
    Од грб на стомак да и се исправа на рачињата, на лактите, тоа почна пред некоја ден а од меше на грб сеуште не знае. Инаку не трае многу на меше, почнува да се луте. Инаку приметив од кога почнав да го ставам на под, на тврдо, повеќе и полесно си се превртува. Дневно по два до три пати го оставам на под, легнат на грбче, играчки од страна на главчето му оставам и си се врти на меше многу побрзо и пробува да ги фати играчките ама брзо се изморува и откажува :D
    Ќе научат не се секирај :inlove:

На Freckles., H.VAGA, Srcka28 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Исто и мојот. Тука прочитав дека бебињата на возраст од скоро шест месеци веќе почнувале да лазат. Моево не пројавува таква желба :^)

На Freckles., Rtulka, kristina.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.268
    Допаѓања:
    4.930
    Моето е исто 5 и сака да биде на меше, се превртува уште пред 3 недели, се подига на рачиња и цел круг врти по играчки, од меше на грб уште не му е совладано убаво, се врти ама се џитка силно и ја чука главата обавезно.И цело време се крева да седне, вежба стомачни.Во спиење многу врти со главата лево десно и многу немирно ми спие последниве 3-4 дена читав нормално било ама некако многи често го прави тоа во спиење, косата си ја скина позади дупка има од триењето.

На Freckles., Rtulka и jelo им се допаѓа ова.
  16. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    2.246
    @Black girl @macalavica а додека цицаат така ги превртуваат ли очињата? Стварно се загрижив да не е нешто не ок. Само кога цица така праве и мрда многу :D

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.999
    Од 5ти ден ни почнаа на нас, цело се стегаше, поцрвенува во лице и пушта силен крик.
    Ова меѓу очите мислам дека ќе биде теменица, од големото искуство што имам. Мачкај со помрсна крема или уље пред бањање, после тоа со мека четка помини или со мека крпа, ќе падне слојче.
    Јас го бањам и мачкам со Бејбилав од авокадо и бадем тоа, растварам во водичката, уљето е предобро, за 3 дена му се исчисти кожичката, ама следно ќе земам на Фризи дерм пошто со таа мачкаме на лице и пеленска и стварно многу е нежно и бубуличките одма проаѓаат.

На Rtulka и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  18. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Kakva koristite od freezyderm? Moze slika?

19. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    цица и заспива во тој момент?

20. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на: