Сум му мерела и порано и после вакцини никогаш не му била повисока од 36,6.И целиот беше омалаксан,очињата му светеа,и полу затворени.Се мислам да не е нешто до запчињата(да не вади запче)ама да е до нив до кога ќе има Т???
Majki denes bebus moj go maci nesto, neznam dali se grcevi zatoa sto ne place, no se vitka cel i so nozete kloca i se nervira, pocrvenuva... i posle cicanje taka pravi taka da ne bara da cica... a i go slusam meseto mu krkori, 10 dena e star, sto bi mi preporacale?
E toa najtesko ni odi... Vrti go vaka onaka, tapkaj go, po 15 min go drzam abe nikako da zdrigne, samo koga e buden mi zdrignuva, a obicno si zaspiva na grada i toa koma e... Bucence e malku debelko moze i zatoa e taka... :/
Не да те плашам, ама синко мој сеуште (има 2 и пол скоро месеци) така прави. Ретко ждрига, а многу алчно цица и се наголтува воздух. После секако има гасови, се мачи, стенка, се витка, прета со раце и нозе... и продолжува да бара да цица Се надевам накај 3 месеци кога се средуваат цревата дека ќе се смири.
И кај мене не ждригнуваше ако заспиеше на цицање (а најчесто беше така) и јас го легнував одма во креветче. По неколку минути (понекогаш и по 10-15) закенкуваше и јас тогаш веднаш го кревав да ждригне и си продолжуваше после да спие. Ми требаше извесно време додека му го научам тоа, ама откако открив полесно беше и за мене и за него.
I nie so istiot prblem znaci nema sansi da zdrigne, aj toa nego i mn ika mi se cini po sekoe cicanje ika. I moram da ve prasam kako gi stavate bebusite da spijat. Nie sme dve nedeli i jas ja vrtam na strana so krpa na grbceto za taka da spie pa posle na dr strana. Ili treba na grb? Ili kako treba kazete sovet? Ah nasi prvi deca pa ke se ucime na niv
Ахх кога ќе ми текне сред ноќ сум се шетала ко зомби по пола саат со неа во раце само за да ждригне....и ништо! После третиот месец дигнав раце и само ја враќав во креветче да спие, па и јас на раат да поспијам. Ете мојата не беше ждригачка а лесно поминавме со грчеви, после 40 дена веќе немаше. За спиење убаво е ако можете на страна, но ние не успевавме, стално се смкнуваше пак на грб. Кога имаше грчеви ја остававме на стомаче да поспие. Патронажната сестра ни предложи да го подигнеме душечето во косина, да му биде подигнат горниот дел од телото зашто во првите неколку месеци сеуште сфинктерот на желудникот не е развиен и нели, доаѓа до враќање на храната. Видов има и специјални сунѓери-перничиња се продаваат за таа намена, но нас ни заврши работа едно големо свиткано ќебе
Soblecete go bebeto na pelenka I na goloto stomace so rakata so kruzni dvizenja vo nasoka na strelikite na casovnikot pravete masaza okolu popoceto. Potoa podigajte mu gi nozinjata nagore edno po edno kako da vozi tocak I na krajot podignete mu gi dvete istovremeno nekolku pati da pritisnat na stomakot. Na ovoj nacin ke mu pomognete da gi ispusta gasovite
E da mozno e grcevi od toa da ima zaso cica alcno, duri glasovi ispusta dodeka cica.. a bas taka od sto vlece mnogu, povlekuva i vozduh... Sega samo sto cicase pa gledav sto povekje da ima od bradavicata vo usta, da nemoze vozduh da mu vlaga... Ama pak ne zdrigna :/
Za spienje site pedijatri I ortopedi rekoa isklucivo na grb da spie bebeto, najbezbedno bilo. I po ona sto citam na internet toa e preporakata (porano bilo na strana).
Еве ме и мене во оваа тема, мило ми е што се префрлив тука . И покрај тоа што имам помалку време, сепак добредојдени се советите кои ги добивам од вас. Во врска со подждригнување, денес педијататот ми кажа дека и немора да подждригне.Мојата бебушка некогаш ждриха, некогаш не.Инаку често ика, кива и тоа било нормално.Малку се изнервирав дека ми симнала во тежина,цица добро,по секое цицање кака.Сега пак во сабота на контрола ако не качува ќе додаваме млекце...и друго ме замисли јазичето е помало и не го пружа доволно, ќе треба да ја сецнат ресичката под јазичето
Sigurno ne ti cica dobro poradi problemot so jaziceto. Neka ja secnat ke pocne da si cica normalno. Ne I davaj ad, podobro sredete go jaziceto, pa ke pocne da si cica. I ne I se sekiraj mnogu deca go imaat ovoj problem ili pak problem so kozickata pod gornata usna. Brzo se sreduva
Stavaj si ja pocesto na gradi neka vlece, jas ti kazuvav posle 3 dena pustena od Cair, ne pustija so 4300 zavrsivme na detska klinika i zamisli za tri dena samo 20g kacil, znaci moze i uste simnuval... Ne merea denta koga ne zadrzaa i imase 4320, so mene vo soba imase edna romka abe mu davase na deteto na sekoi 10 min da cica hahah koga i da bese budno ona mu davase... i jas pocnav taka... Sledniot den go merat bebus 4370 narediot go merat 4440... i sega si cica na 2,3 saati bez gajle
Fala vi ,srcki ste,znaci.Inaku i jas se somnevam deka poteako vlece i cica zaradi jaziceto...a sega bidejki mi oslabna nonstop mi e na.grada, srce moe
Majki gledam neso ladno mi e od sabajle, a sobava topla, ama okolu bebevo i ne obrnav vnimanie... Sega merev temperatura 38 imam, a i nosov kako da pocnuva da mi tece... Sto da pravam? Kako da go zastitam ako mi e nastinka??? Gradite ne se sigurno... Cicase i od dvete od sabajle, meki mi se...