Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Сум му мерела и порано и после вакцини никогаш не му била повисока од 36,6.И целиот беше омалаксан,очињата му светеа,и полу затворени.Се мислам да не е нешто до запчињата(да не вади запче)ама да е до нив до кога ќе има Т???

2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Женски до колку саат ставаат вакцини во Букурешт? Чекам резултати од крвна слика па да знам

3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    до 14 часот

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Фала душо

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Majki denes bebus moj go maci nesto, neznam dali se grcevi zatoa sto ne place, no se vitka cel i so nozete kloca i se nervira, pocrvenuva... i posle cicanje taka pravi taka da ne bara da cica... a i go slusam meseto mu krkori, 10 dena e star, sto bi mi preporacale?

6. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Крени го да ждригне, тешко му е на мешето од воздухот..

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    E toa najtesko ni odi... Vrti go vaka onaka, tapkaj go, po 15 min go drzam abe nikako da zdrigne, samo koga e buden mi zdrignuva, a obicno si zaspiva na grada i toa koma e... Bucence e malku debelko moze i zatoa e taka... :/

8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Не да те плашам, ама синко мој сеуште (има 2 и пол скоро месеци) така прави. Ретко ждрига, а многу алчно цица и се наголтува воздух. После секако има гасови, се мачи, стенка, се витка, прета со раце и нозе... и продолжува да бара да цица :) Се надевам накај 3 месеци кога се средуваат цревата дека ќе се смири.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    И кај мене не ждригнуваше ако заспиеше на цицање (а најчесто беше така) и јас го легнував одма во креветче. По неколку минути (понекогаш и по 10-15) закенкуваше и јас тогаш веднаш го кревав да ждригне и си продолжуваше после да спие. Ми требаше извесно време додека му го научам тоа, ама откако открив полесно беше и за мене и за него.

10. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    I nie so istiot prblem znaci nema sansi da zdrigne, aj toa nego i mn ika mi se cini po sekoe cicanje ika.
    I moram da ve prasam kako gi stavate bebusite da spijat. Nie sme dve nedeli i jas ja vrtam na strana so krpa na grbceto za taka da spie pa posle na dr strana. Ili treba na grb? Ili kako treba kazete sovet? Ah nasi prvi deca pa ke se ucime na niv :)

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Ахх кога ќе ми текне сред ноќ сум се шетала ко зомби по пола саат со неа во раце само за да ждригне....и ништо! После третиот месец дигнав раце и само ја враќав во креветче да спие, па и јас на раат да поспијам. Ете мојата не беше ждригачка а лесно поминавме со грчеви, после 40 дена веќе немаше.

За спиење убаво е ако можете на страна, но ние не успевавме, стално се смкнуваше пак на грб. Кога имаше грчеви ја остававме на стомаче да поспие.
    Патронажната сестра ни предложи да го подигнеме душечето во косина, да му биде подигнат горниот дел од телото зашто во првите неколку месеци сеуште сфинктерот на желудникот не е развиен и нели, доаѓа до враќање на храната. Видов има и специјални сунѓери-перничиња се продаваат за таа намена, но нас ни заврши работа едно големо свиткано ќебе :)

На TIGARCE86, mariz, menelele и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Soblecete go bebeto na pelenka I na goloto stomace so rakata so kruzni dvizenja vo nasoka na strelikite na casovnikot pravete masaza okolu popoceto. Potoa podigajte mu gi nozinjata nagore edno po edno kako da vozi tocak I na krajot podignete mu gi dvete istovremeno nekolku pati da pritisnat na stomakot. Na ovoj nacin ke mu pomognete da gi ispusta gasovite:)

На awl, mariz и menelele им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    E da mozno e grcevi od toa da ima zaso cica alcno, duri glasovi ispusta dodeka cica.. :D a bas taka od sto vlece mnogu, povlekuva i vozduh... Sega samo sto cicase pa gledav sto povekje da ima od bradavicata vo usta, da nemoze vozduh da mu vlaga... Ama pak ne zdrigna :/

14. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Za spienje site pedijatri I ortopedi rekoa isklucivo na grb da spie bebeto, najbezbedno bilo. I po ona sto citam na internet toa e preporakata (porano bilo na strana).

15. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Еве ме и мене во оваа тема, мило ми е што се префрлив тука . И покрај тоа што имам помалку време, сепак добредојдени се советите кои ги добивам од вас.
    Во врска со подждригнување, денес педијататот ми кажа дека и немора да подждригне.Мојата бебушка некогаш ждриха, некогаш не.Инаку често ика, кива и тоа било нормално.Малку се
    изнервирав дека ми симнала во
    тежина,цица добро,по секое цицање кака.Сега пак во сабота на контрола ако не качува ќе додаваме млекце...и друго ме замисли јазичето е помало и не го пружа доволно, ќе треба да ја сецнат ресичката под јазичето :(

16. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Sigurno ne ti cica dobro poradi problemot so jaziceto. Neka ja secnat ke pocne da si cica normalno. Ne I davaj ad, podobro sredete go jaziceto, pa ke pocne da si cica. I ne I se sekiraj mnogu deca go imaat ovoj problem ili pak problem so kozickata pod gornata usna. Brzo se sreduva:)

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Stavaj si ja pocesto na gradi neka vlece, jas ti kazuvav posle 3 dena pustena od Cair, ne pustija so 4300 zavrsivme na detska klinika i zamisli za tri dena samo 20g kacil, znaci moze i uste simnuval... Ne merea denta koga ne zadrzaa i imase 4320, so mene vo soba imase edna romka abe mu davase na deteto na sekoi 10 min da cica hahah koga i da bese budno ona mu davase... i jas pocnav taka... Sledniot den go merat bebus 4370 :D narediot go merat 4440... i sega si cica na 2,3 saati bez gajle :)

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Fala vi ,srcki ste,znaci.Inaku i jas se somnevam deka poteako vlece i cica zaradi jaziceto...a sega bidejki mi oslabna nonstop mi e na.grada, srce moe :)

На TIGARCE86 и mariz им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Majki gledam neso ladno mi e od sabajle, a sobava topla, ama okolu bebevo i ne obrnav vnimanie... Sega merev temperatura 38 imam, a i nosov kako da pocnuva da mi tece... Sto da pravam? Kako da go zastitam ako mi e nastinka??? Gradite ne se sigurno... Cicase i od dvete od sabajle, meki mi se...

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Ништо нема да му биде штом си цица :)
    А ти напи се парацетамол.